Όταν εγκαινιάστηκε ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι, το 1989, οι Άγγλοι είχαν σκάσει από τη ζήλεια τους. Κάποια χρόνια πριν, όταν και έμαθαν τα σχέδια του Άιφελ, ήθελαν δια καώς κάτι αντίστοιχο. Αποφάσισαν πως έπρεπε να αναλάβουν δράση και να ετοιμάσουν κάτι ακόμα καλύτερο, ώστε να κλέψουν τη δόξα. Τελικά, το Big Ben ήταν αυτό που τους «έμεινε» με την πάροδο των χρόνων. Όχι πως τους χάλασε κιόλας.

Σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν τον Πύργο του Λονδίνου, είχαν δημιουργηθεί 68 σχέδια, αλλά τα περισσότερα ήταν μια κακή κόπια από αυτόν του Παρισιού. Σκοπός ήταν να γίνει ένας πύργος ύψους 358 μέτρων, με επιφάνεια 20,000 τετραγωνικών ποδιών, που θα περιλάμβανε μία 8γωνική κεντρική αίθουσα και ένα ξενοδοχείο 90 δωματίων. Το project προέβλεπε γενικά μια κατασκευή, η οποία θα περιείχε εστιατόρια, θέατρα, καταστήματα, τουρκικά μπάνια, κήπους και μια σειρά από αξιοθέατα. Και φυσικά, ένα ηλεκτρικό ασανσέρ.

Το όραμα για τον London Tower στο Λονδίνο

Η κατασκευή του «Μεγάλου Πύργου της πόλης του Λονδίνου» ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1892, στο μέρος που είναι τώρα το στάδιο Wembley, αλλά έφτασε μόλις στα 47 μέτρα όταν οι αρχές της πόλης έβλεπαν πως δεν μπορούσαν να καλύψουν το κόστος ολοκλήρωσής του.  Τα απομεινάρια του Μεγάλου Πύργου του Λονδίνου που δεν τελείωσε ποτέ, παρέμειναν εκεί μέχρι το 1904.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Edward Watkin, που οραματίστηκε τον «London Tower», σκοπός του ήταν να πείσει τους Λονδρέζους να επιβιβαστούν στα τρένα της εταιρείας του, αυξάνοντας τα κέρδη του και δημιουργώντας μια νέα τουριστική ατραξιόν στη βρετανική πρωτεύουσα.

Ο Watkin τότε προκήρυξε έναν διεθνή διαγωνισμό, στον οποίο συμμετείχαν δεκάδες αρχιτέκτονες. Συνολικά υποβλήθηκαν 68 προτάσεις για τον προς ανέγερση πύργο. Ο μεγιστάνας εντέλει, επέλεξε το σχέδιο των Stewart, McLaren και Dunn.

Ο Watkin πέθανε το 1901, κάτι που προκάλεσε μεγάλο προβληματισμό για τη χρηματοδότηση του έργου. Την ίδια ώρα, ορισμένες αβλεψίες στον σχεδιασμό του πύργου δημιούργησαν δεύτερες σκέψεις ως προς την ασφάλεια της κατασκευής.

Έτσι, το 1902, ο πύργος ανακηρύχθηκε μη ασφαλής και έκλεισε. Λίγους μήνες αργότερα, κατεδαφίστηκε με τη χρήση δυναμίτη. Περίπου 20 χρόνια αργότερα, στο ίδιο σημείο χτίστηκε το ιστορικό γήπεδο της εθνικής Αγγλίας, το Wembley.

Με πληροφορίες από CNN