Συνήθως οι πιο τρομακτικές φάρσες κάθε Πρωταπριλιά, έχουν να κάνουν με συντέλεια του κόσμου, διάφορες καταστροφές και οτιδήποτε άλλο μπορεί να τρομάξει τους πολίτες.

Εμείς είπαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, να γράψουμε για φάρσες με στιλ, για φάρσες που ξεγέλεσαν κόσμο για καιρό, ακόμη και για αθλητικές!

Εσείς τις ξέρετε τις σπαγγετιές;

Ο Ρίτσαρντ Ντίμπλεμπι, μια από τις πιο αξιοσέβαστες προσωπικότητες της Μεγάλης Βρετανίας και παρουσιαστής της εμβληματικής εκπομπής του BBC, Panorama, έδινε πάσα για ένα ρεπορτάζ που θα έγραφε τη δική του ιστορία, ανήμερα της πρωταπριλιάς του 1957: Το βίντεο που ακολουθούσε έδειχνε Ελβετούς την ώρα της συγκομιδής… σπαγγέτι!

Ήταν τόση η επιτυχία της φάρσας, που οι τηλεθεατές «έσπασαν το τηλεφωνικό κέντρο του BBC» -sic- ρωτώντας πού θα βρουν σπόρους για να φυτεύσουν «σπαγγετιές». Embarrassing, right?

Οι πολλαπλές χρήσεις του καλσόν

Το 1962 εκατοντάδες χιλιάδες Σουηδοί έντυναν τις τηλεοράσεις του με νάιλον κάλτσες, θέλοντας να τις μετατρέψουν από ασπρόμαυρες σε έγχρωμες.

Η παράνοια αυτή ξεκίνησε από ένα θέμα που έπαιξε στο δημόσιο κανάλι της σκανδιναβικής χώρας, στο οποίο εξηγούσαν σε βάθος τις ιδιότητες της νάιλον κάλτσας σε σχέση με τα χρώματα και το φως.

Κάποια στιγμή, αυτή η θεωρία έφτασε και στην Ελλάδα, χωρίς να είμαστε σίγουροι αν βοήθησαν ταξιτζήδες στη διάδοσή της.

«Αχ, μέχρι εδώ μύρισε»

Φαίνεται πως οι Άγγλοι είναι πολύ ευκολόπιστοι ή οπαδοί της βολικής αλήθειας. Για παράδειγμα, το 1965, το BBC υποτίθεται ότι διεξήγαγε μια δοκιμή μιας νέας τεχνολογίας που επιτρέπει τη μετάδοση της οσμής μέσω των ραδιοκυμάτων. Το τηλεφωνικό κέντρο «έσπασε» για άλλη μια φορά -το BBC φαίνεται πως ξοδεύει πολλά για την αποκατάσταση του τηλεφωνικού του κέντρου, αφού ήταν και πάλι οι τηλεθεατές που επικοινώνησαν με το BBC για να επιβεβαιώσουν την επιτυχία της δοκιμής. Embarrassing, right? (Part II)

Οι πολλαπλές χρήσεις του αλουμινόχαρτου

Τη δόξα των Σουηδών φαίνεται πως ζήλεψαν οι Ολλανδοί, όταν έπειτα από ένα ρεπορτάζ του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού ΝΤS παρατηρήθηκε πως υπάρχει έλλειψη αλουμινόχαρτου στην αγορά. Τι είχε συμβεί; Το ρεπορτάζ αποκάλυπτε πως επιθεωρητές, κάνοντας χρήση σαρωτών, θα έβγαιναν στους δρόμους για να εντοπίσουν εκείνους που δεν πλήρωναν το «τέλος αδείας», έναν ειδικό φόρο κατοχής τηλεόρασης/ραδιοφώνου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όμως, υπήρχε ένας απλός και οικονομικός τρόπος για να αποφευχθεί η ανίχνευση:  Να τυλίξουν τη συσκευή με αλουμινόχαρτο.

Ήταν 1969… Πολλοί αγόρασαν αλουμινόχαρτο, λιγότεροι πλήρωσαν το ειδικό τέλος. Αυτοί τουλάχιστον δεν «έσπασαν το τηλεφωνικό κέντρο».

Another one bites the dust!

Ο βρετανικός Independent παρουσιάζει μια είδηση που αφήνει τον κόσμο της τέχνης με το στόμα ανοιχτό! Μεγάλη ανακάλυψη έκαναν οι συντηρητές τέχνης που ανέλαβαν να καθαρίσουν το διάσημο πίνακα του Μιχαήλ Αγγέλου «Μόνα Λίζα». Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «The Independent», όταν οι συντηρητές αφαίρεσαν τη σκόνη και τη βρομιά από τον πίνακα, το αινιγματικό χαμόγελο χάθηκε και στη θέση του εμφανίστηκε το πρόσωπο της Μόνα Λίζα… μουτρωμένο! Πολλοί ήταν οι φιλότεχνοι που «έχαψαν» το πρωταπριλιάτικο αυτό δημοσίευμα του 1990.

A bientôt Eiffel

Πρωταπριλιά του 1986 και ο Le Parisien γράφει μια είδηση που σοκάρει τους Παριζιάνους: Η απόφαση για τη διάλυση του Πύργου του Άιφελ και τη μεταφορά του στο νέο θεματικό πάρκο EuroDisney, το οποίο κατασκευάζεται ανατολικά του Παρισιού είναι γεγονός! Για να γίνει ακόμη χειρότερο, στο σημείο που υψωνόταν ο διάσημος πύργος, θα κατασκευαστεί ένα στάδιο 35.000 θέσεων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 (που τελικά πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη).

Μια ομάδα γεμάτη επαγγελματίες!

Στο BBC φαίνεται πως ξέρουν από καλές φάρσες. Ήταν 1989, όταν στην αθλητική εκπομπή του BBC, Grandstand, ξέσπασε συμπλοκή μεταξύ των μελών της εκπομπής, ακριβώς πίσω από τον παρουσιαστή Ντες Λάιναμ, τη στιγμή που εξήρε τον επαγγελματισμό της ομάδας του.

Το τηλεφωνικό κέντρο δεν έσπασε, ούτε τότε, αφού στο τέλος της εκπομπής αποκαλύφθηκε το πρωταπριλιάτικο αστείο. Προηγήθηκε, βέβαια, η περιγραφή του καβγά.

Όταν αποδήμησαν οι πιγκουίνοι

Το μονοπώλιο στις καλές φάρσες του BBC συνεχίζεται, με μια από το 2008. Τότε μεταδίδεται το ρεπορτάζ για μια πρόσφατα ανακαλυφθείσα αποικία ιπτάμενων πιγκουίνων. Ο ρεπόρτερ Τέρι Τζόουνς μάλιστα, εμφανίζεται να «περπατά» με τους πιγκουίνους στην Ανταρκτική και να τους ακολουθεί στην πτήση τους μέχρι το τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Ο τάφος του Σωκράτη

Η πιο επική πλάκα που έγινε από Έλληνες, είναι αυτήν της Πρωταπριλιά του 1995. Τότε, με ένα λιτό δελτίο τύπου το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει πως, κατά τη διάρκεια των ανασκαφών του μετρό, βρέθηκε ο τάφος του Σωκράτη.

Και σαν να μην έφτανε αυτή η επιτυχία, το υπουργείο ενημέρωνε πως στο σημείο βρέθηκαν, επίσης, ο χιτώνας του, αλλά και ίχνη του κονίου που είχε πιει.

Οι πρώτοι που την πατάνε είναι οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, με την είδηση της ανακάλυψης να κάνει τον γύρο του κόσμου!

Αθλητικός Τύπος – Ελλάδα

Φαίνεται πως και οι αθλητικές εφημερίδες της χώρας κάποτε είχαν χιούμορ. Παρακάτω θα βρείτε κάποιες από τις πιο ευφάνταστες ειδήσεις που σκαρφίστηκαν για την πρωταπριλιά.

Ο Καντάφι αγοράζει τον ΠΑΟΚ

Την πρωταπριλιά του 2011 τα Αθλητικά Νέα έχουν την αποκλειστική είδηση που αλλάζει τη ροή της ιστορίας του Ελληνικού ποδοσφαίρου: «Ο Γιος του Μουαμάρ Καντάφι αγοράζει τον ΠΑΟΚ» γράφει το πρωτοσέλιδο.

«Πανικός στο ελληνικό ποδόσφαιρο» σχολίασε σκωπτικά ο οδοντίατρος πρώην πρόεδρος του Άρη, Λάμπρος Σκόρδας, περιπαίζοντας τον αιώνιο αντίπαλο.

Το γέλιο του όμως του βγήκε ξινό, καθώς ο Άρης (ξανα)έπεσε, ο ΠΑΟΚ βρήκε τον Σαββίδη και ο Καντάφι δολοφονήθηκε!

Πρωταπριλιά ιστορικές φάρσες

Ο Πάντσεφ πάει τελικό τον… Panathinaikos!

Ο αμέριμνος αναγνώστης των «Νέων» έμενε με το στόμα ανοικτό, την 1η Απριλίου του 1992, όταν διάβαζε το νέο-«βόμβα», στη στήλη «Ο Μικρο-αθλητικός: Ο Ντάρκο Πάντσεφ δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στο ματς ανάμεσα στον Ερυθρό Αστέρα και τον Παναθηναϊκό, για τη νεοσύστατη διοργάνωση, Champions League.

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός αναγκάζεται να βγάλει ανακοίνωση διάψευσης με τον Μάνο Μαυροκουκουλάκη να έχει βγει από τα ρούχα του.

Πρωταπριλιά ιστορικές φάρσες

Ο Ντούσαν στα ερυθρόλευκα

Κάποια πρωταπριλιάτικα αστεία βγαίνουν αληθινά. Όπως αυτό του 1995, το οποίο ήθελε τον Ντούσαν Μπάγιεβιτς να έχει δώσει τα χέρια με τον Σωκράτη Κόκκαλη, για να αναλάβει τον Ολυμπιακό!

11 μήνες αργότερα, κάτω από άκρα μυστικότητα, ο Βόσνιος προπονητής όντως συμφωνεί με τον Σωκράτη Κόκκαλη. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία (πραγματική).

Πρωταπριλιά ιστορικές φάρσες

Ο… Πουμπλής παίρνει μεταγραφή στη «Φαντασία»

Πρωταπριλιά του 1993 και ο «Φίλαθλος» γίνεται ανάρπαστος, καθώς φιλοξενεί ένα ρεπορτάζ που θέλει τον Χουάν Ρότσα να εγκαταλείπει πρόωρα το ποδόσφαιρο για να αφοσιωθεί στην άλλη του αγάπη, το τραγούδι.

Το… εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ ήθελε τον Χουάν να παίρνει μεταγραφή στη «Φαντασία» με 115 χιλιάδες δραχμές νυχτοκάματο και 8 εκατομμύρια προκαταβολή.

Πρωταπριλιά ιστορικές φάρσες