Περιεχόμενα
Μαζί με τον πόλεμο στην Ουκρανία σε επίπεδο στρατιωτικό, έχει μπει σε διαδικασία και ένας θρησκευτικός πόλεμος από τον Putin σε απόλυτη συνεργασία με τον Πατριάρχη Ρωσίας, τον Κύριλλο, έχει ενεργοποιήσει και μια θρησκευτική επεκτατική πολιτική που ξεκινάει από την Αρχιεπισκοπή της Ουκρανίας, με τον Κύριλλο να επιθυμεί την ένωση για να ισχυροποιήσει το Πατριαρχείο, και καταλήγει μέχρι την επικράτεια του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να πείσεις για τον σκοπό σου τους ανθρώπους; Η θρησκεία. Με το πρόσχημα του χριστιανισμού έγιναν τόσες σταυροφορίες, με το πρόσχημα του Αλλάχ γίνεται το τζιχάντ. Η θρησκεία θα είναι πάντοτε ένα μεγάλο όπλο στο οπλοστάσιο των λαών, πολλώ δε όταν μιλάμε για μια από τις δύο μεγαλύτερες στον κόσμο.
Αυτός ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι και θρησκευτικός. Θέλει να καταργήσει τον ρόλο του Αρχιεπισκόπου Εφραίμ στην Ουκρανία και να ενσωματώσει όλα τα παρακλάδια στο Πατριαρχείο της Μόσχας, ώστε να ελέγχει ο Κύριλλος, και κατ΄επέκταση ο Putin, τα ιερότερα σημεία της Ορθοδοξίας στον σλαβικό κόσμο. Άλλωστε, το Πατριαρχείο της Ρωσίας με την Ορθόδοξη Ουκρανική Εκκλησία, βρίσκονται σε μιας μορφής σχίσμα από το 1991.
Αν η Ρωσία κατακτήσει το Κίεβο, τότε η ουκρανική εκκλησία θα αναγκαστεί να αποδεχτεί την απορρόφηση και υπαγωγή της στον Πατριάρχη Κύριλλο. Αν όμως η Ρωσία ηττηθεί, τότε αυτό θα σημάνει και μια ήττα για το Πατριαρχείο που ήδη έχει εξαπλώσει τον επεκτατισμό του με την εισπήδησή του στην Αφρική, εκεί όπου ο πρώτος λόγος πάει στο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας. Ο Κύριλλος θέλει να είναι ένας υπερπατριάρχης.
Stolichnaya: Η ρωσική βότκα ανακοίνωσε την αλλαγή της επωνυμίας της αποκηρύσσοντας το καθεστώς Putin
Το Πατριαρχείο της Ρωσίας θέλει να «καπελώσει» το Οικουμενικό Πατριαρχείο
Και η τέλεση Θείας Λειτουργίας και ιεροπραξιών από τους Πρωτοπρεσβύτερους George Maximov και Andrei Novikov σε σε χώρο της κανονικής δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας χωρίς την άδεια του Πατριάρχη και των κατά τόπους οικείων Επισκόπων, κάτι που οδηγεί το Συνοδικό Δικαστήριο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας να τους καθαιρέσει μετά από παμψηφεί ψηφοφορία, ενώ με αφορμή αυτό το ζήτημα θα συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής
Στην Ουκρανία λειτουργούν δύο εκπρόσωποι της Ορθοδοξίας. Ένα κομμάτι που λειτουργεί για λογαριασμό της Μόσχας κι ένα τμήμα με ανεξάρτητους κληρικούς, όπου πριν 3 χρόνια οδήγησε σε μια Αυτοκέφαλη Ουκρανική Εκκλησία με τον Μητροπολίτη Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο ως Προκαθήμενο.
Το πρώτο υπάρχει για 300 χρόνια στην Ουκρανία και δίνει αναφορά στον Κύριλλο, με τον Μητροπολίτη Ονούφριο πάντως να παίρνει μια απόσταση μετά την εισβολή και τη Ρωσία να κάνει λόγο για οιωνό σχίσματος που θα επιφέρει συνέπειες. Αυτό το νέο παρακλάδι έχει ξεκινήσει από το 2018 μια προσπάθεια να πείσει τις κατά τόπους εκκλησίες της Ουκρανίας να αλλάξουν την υποταγή τους, να συμμαχήσουν μαζί του και εκείνη τη χρονιά ο Putin είχε προειδοποιήσει ανοιχτά πως αυτή η τακτική μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αιματοκύλισμα!
Το Πατριαρχείο της Ρωσίας έχει ανοίξει κι αυτό πολλά μέτωπα και θεωρεί πως είναι η στιγμή για να κυριαρχήσει, από τη στιγμή που έχει τον μεγαλύτερο αριθμό πιστών στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Γι΄αυτό και έχουν σταθεί απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και αυτό της Αλεξάνδρειας.
Σε αυτή την αντιπαράθεση παίζει ρόλο και η καλή σχέση που έχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τον Volodymyr Zelensky, με τον Ουκρανό Πρόεδρο να έχει πάει δύο φορές στο Φανάρι και τον περασμένο Αύγουστο ο Πατριάρχης να πηγαίνει στο Κίεβο. Τότε είχε μάλιστα παρακολουθήσει τους εορτασμούς για τα 30 χρόνια από την ανεξαρτησία της χώρας και είχε αναφερθεί στο δικαίωμα της Ουκρανίας να έχει ανεξάρτητη Εκκλησία.
Ο Putin χρησιμοποιεί τον Πατριάρχη Κύριλλο
Το διακύβευμα σε αυτή την κόντρα που μπορεί να οδηγήσει σε μια εποχή σχίσματος, είναι μεγάλο. Περιλαμβάνει και «τρόπαια». Ένα απ΄αυτά είναι το Μοναστήρι των Σπηλιών στο Κίεβο που βρίσκεται στον Δνείπερο ποτάμο και διαθέτει χρυσούς θόλους. Στις σπηλιές βρίσκονται τα απομεινάρα των αγίων της Σλαβικής Ορθοδοξίας και η κατοχή τους αποτελεί ένα σύμβολο υπεροχής στους χριστιανικούς κύκλους.
Στη διάρκεια των 30 ετών ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, το Πατριαρχείο της Μόσχας είχε πρόσβαση στο ταφικό μνημείο, αλλά ανήκε ως μουσείο στην ουκρανική κυβέρνηση.
Αναλυτές από την Ουκρανία εξηγούν πως η ρωσική εκκλησία στην Ουκρανία ήταν απόλυτα πιστή στη Μόσχα και αποτελούσε ένα εργαλείο εξωτερικής πολιτικής για τον Putin. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από 10 μέρες, όταν το ποίμνιο πέταξε από την εκκλησία έναν Ρώσο ιερέα στη δυτική Ουκρανία, η αστυνομία δεν παρενέβη. Το περιστατικό συνέβη στην εκκλησία της Τσενιάβα στην επαρχεία Ιβανο-Φρανκίβσκ, με το οργισμένο πλήθος να καταλαμβάνει την εκκλησία και τον αρχιερέα Georgy από τη Ρωσία να περιγράφει πως έσπασαν τις πόρτες και έσπρωξαν έξω όλους τους ενορίτες, με το πλήθος να εισβάλλει με όπλα.
Το πλήθος είναι γενικά στα όρια με τους Ρώσους απεσταλμένους της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία, καθώς στα τροπάρια τους χρησιμοποιούν χωρία του Ευαγγελίου που αναφέρονται στην ειρήνη, αλλά την ίδια στιγμή η Ρωσία επιτίθεται και εξαπολύει πόλεμο.
Ο Αρχιεπίσκοπος Εφραίμ, μέλος της εκκλησίας της Μόσχας, παραινεί συνεχώς τους πιστούς να προσεύχονται γιατί «μόνο ο Θεός μπορεί να φέρει την ειρήνη. Αν ερχόταν ένας εχθρός, ναι, θα πολεμούσαμε. Αλλά αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο για την Ουκρανία. Είμαστε ένα με τους Ρώσους και μόνο το κακό διασπείρει εχθρότητα ανάμεσα μας».
Volodymyr Zelensky: Πώς ο ηρωισμός του έρχεται σε αντίθεση με την Δύση
Ο ουκρανικός λαός επιτίθεται σε Ρώσους ιερείς κι αρχιερείς
Ο Πατριάρχης Κύριλλος αρκέστηκε να πει στην κυριακάτικη λειτουργία 3 ημέρες μετά την εισβολή ότι «Προσευχόμαστε για ειρήνη στην Ουκρανία και για την αποχώρηση του εχθρού από τη χώρα». Ο εχθρός για τον Πατριάρχη είναι ο Zelensky και οι «νεοναζί».
Αντίθετα, η ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ξεκάθαρη για αυτό που συμβαίνει στη χώρα, με τον Ονούφριο να ζητάει από τον Putin να σταματήσει την επίθεση.
«Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, προσευχόμαστε, αλλά δρούμε κιόλας. Οι ηρωικοί άνθρωποι της χώρας υπερασπίζονται τους εαυτούς μας από τη ρωσική επίθεση, που ρίχνει στρατιώτες και όπλα στα χωριά και τις πόλεις μας. Και κάθε ώρα της αντίστασης μας, εμπνέει όλο και περισσότερους στον κόσμο να στηρίξουν την Ουκρανία».
Από το 2019 που η ουκρανική εκκλησία αναγνωρίστηκε από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, την απόλυτη θρησκευτική αρχή στην Ανατολική Ορθοδοξία, Ρώσοι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες βγήκαν εκτός εαυτού. Σήμερα, η ουκρανική εκκλησία έχει με το μέρος της 700 ενορίες, ενώ η Ρωσία έχει υπό την επιρροή της 12.000!
«Είναι κι αυτός ένας από τους λόγους της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία. Αν η εκκλησία μας ενωθεί απόλυτα κάτω από την σκεπή της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, τότε η Μόσχα θα χάσει την ηγεμονία της στον ορθόδοξο κόσμο», λέει ο Ihor Kozlovsky από το Ινστιτούτο Φιλοσοφίας στην ουκρανική Ακαδημία Επιστημών.
«Είναι φυσικοί σύμμαχοι του καθεστώτος του Putin», εξηγεί ο Kozlovsky για την ουκρανική εκκλησία που υπακούει στη Μόσχα. Το πιο αξιοπερίεργο; Η ρωσική και ουκρανική εκκλησία, πρωτοεμφανίστηκαν στο Κίεβο μέσα από την κόντρα του Πρίγκιπα Βλαδίμηρου από τη Ρωσία και το Volodymyr από την Ουκρανία, το 988 μ.Χ. Κάτι μας λένε αυτά τα ονόματα…
Ο Putin μάλιστα, θέλοντας να επαναφέρει την Ιστορία, όταν προσάρτησε την Κριμαία το 2014, ύψωσε ένα άγαλμα του Πρίγκιπα Βλαδίμηρου πίσω από τα τείχη του Κρεμλίνου στη Μόσχα. Από το 1686 και μέχρι το 2019 η ουκρανική εκκλησία υπαγόταν διοικητικά και νομικά στη Ρωσία.
Ο Κύριλλος θεωρεί ότι ο πόλεμος γίνεται εξαιτίας των «διαβολικών γκέι»
Για να τερματίσει την πολεμική της ρητορική, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας προέβη σε μια δήλωδη διά του ηγέτη της, του Πατριάρχη Κύριλλου, που επιβεβαιώνει ότι ζούμε σε μια από τις πιο σκοτεινές εποχές. Ο Κύριλλος υποστηρίζει πως ένας από τους λόγους που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, είναι τα gay pride και η σύγκρουση στο Ντόνμπας είναι για μια «θεμελιώδη απόρριψη των αυτόκλητων αξιών που προσφέρονται σήμερα από εκείνους που κατέχουν την παγκόσμια εξουσία. Θα καταλάβεις σε ποια μεριά βρίσκεται, αν η χώρα σου επιτρέπει τις πορείες περηφάνιας των γκέι.
Για να μπει κανείς στο κλαμπ αυτών των χωρών, είναι απαραίτητο να κάνει ένα gay pride. Όχι να κάνουν ένα πολιτικό σχόλιο ότι “είμαστε μαζί σας”, όχι να υπογράψουν κάποια συμφωνία, αλλά να έχουν παρελάσεις των γκέι. Και ξέρουμε πως οι άνθρωποι αντιστέκονται σε αυτές τις επιταγές και πως η αντίστασή τους καταπιέζεται από την εξουσία.
Αυτό που συμβαίνει σήμερα στη σφαίρα των διεθνών σχέσεων, δεν έχει μόνο πολιτική σημασία. Μιλάμε για μια μεταφυσική σημασία, για την ανθρωπότητα που ακολουθεί τους νόμους του Θεού. Μιλάμε για κάτι διαφορετικό και πιο σημαντικό από την πολιτική. Για την ανθρώπινη σωτηρία. Αν βλέπουμε παραβιάσεις του θεϊκού νόμου, δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια απέναντι σε αυτούς που καταστρέφουν το νόμο και θολώνουν τις γραμμές ανάμεσα στην αγιοσύνη και την αμαρτία και, ακόμα περισσότερο, προωθούν την αμαρτία ως ένα παράδειγμα, ως ένα μοντέλο της σωτηρίας του ανθρώπου. Υπάρχει αληθινός πόλεμος γύρω απ΄αυτό το ζήτημα».
Αυτά είναι τα λόγια ενός θρησκευτικού ηγέτη, ενός αυτοαποκαλούμενοι εκπροσώπου του Χριστιανισμού, που υποτίθεται ότι ως θρησκεία προωθεί την αγάπη προς πάσα κατεύθυνση και την ειρήνη. Αυτή είναι η στάση των θρησκευτικών ηγετών της Ορθοδοξίας σε κάθε σημείο του πλανήτη.
* Με στοιχεία από New York Times
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι πολιορκούν ασφυκτικά το Κίεβο – Νέα ανησυχία για το Τσερνόμπιλ