Ηταν 10 Νοεμβρίου του 1951, όταν ο Σερ Χιου Μπίβερ, τότε διευθυντής της θρυλικής ζυθοποιίας Guinness (Γκίνες) είχε πάει για κυνήγι πουλιών μαζί με φίλους του στην εξοχή της Ιρλανδίας.
Ποιος να φανταζόταν ότι ένα γρήγορο πουλί που τον έκανε να αστοχήσει, θα γινόταν αιτία άνθρωποι από όλο τον κόσμο να παραλογίζονται, να ματαιοδοξούν και να προσπαθούν απεγνωσμένα κατά δεκάδες χιλιάδες κάθε χρόνο να σπάσουν κάθε πιθανό και απίθανο ρεκόρ για να μπουν στο βιβλίο Γκίνες.
-Εκείνο το πρωινό, ο Μπίβερ κι ένας από τους φίλους του διαφώνησαν για το ποιο ήταν το πιο γρήγορο σε αντανακλαστικά πουλί στην Ευρώπη. Αργότερα, το βράδυ, συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσαν να βρουν πουθενά απάντηση καθώς η υπάρχουσα βιβλιογραφία (ναι, έτσι έψαχναν, δεν υπήρχε ίντερνετ), δεν έλυνε την απορία τους.
-Ο Μπίβερ γρήγορα συνειδητοποίησε ότι θα υπάρχουν αμέτρητες απορίες που δεν έχουν απάντηση. Η γνωριμία ενός υπαλλήλου του στη ζυθοποιία Guinness με τους δίδυμους αδελφούς ΜακΓουίρτερ που είχαν μια fact-finding επιχείρηση στο Λονδίνο, γέννησε την ιδέα για την πρώτη απόπειρα. Τυπώθηκαν 1.000 κόπιες που διανεμήθηκαν και κάπως έτσι γιγαντώθηκε η επιθυμία τους να φτιάξουν κάτι που θα κέντριζε το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού.
-Το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες εκδόθηκε για πρώτη φορά στις 27 Αυγούστου 1955. Έγινε μπεστ σέλερ στη Βρετανία τα Χριστούγεννα και την αμέσως επόμενη χρονιά, η δεύτερη εκδόθηκε στις ΗΠΑ. Αυτό ήταν…
-Εξαιρώντας εκδόσεις για τις οποίες δεν υπάρχουν πνευματικά δικαιώματα, όπως για παράδειγμα η Βίβλος και το Κοράνι, κατέχει το… ρεκόρ Γκίνες για τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως με πάνω από 100 εκατ, ενώ κάθε χρόνο κυκλοφορεί σε 100 χώρες παγκοσμίως και σε 23 διαφορετικές γλώσσες..
-Η πρώτη έκδοσή του βιβλίου Γκίνες 1955 είχε 198 σελίδες και χρειάστηκαν 13,5 εβδομάδες σχεδόν καθημερινής διπλοβάρδιας. Το σχέδιο ήταν να δίνονται δωρεάν κόπιες σε 80.000 παμπ σε Βρετανία και Ιρλανδία. Η φήμη, όμως, που απέκτησε και μάλιστα στόμα με στόμα, οδήγησε στην απόφαση το βιβλίο να βγει στην αγορά και τελικά να γίνει bestseller.
-Ο γεννημένος το 1954 Αμερικανός Ασρίτα Φούρμαν είναι μάλλον ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη εμμονή για τα ρεκόρ Γκίνες. Η εμμονή αυτή ξεκίνησε με το πρώτο του ρεκόρ το 1979 και φτάνει μέχρι σήμερα. Μέχρι το 2017 είχε κάνει 600 ρεκόρ Γκίνες, ενώ σήμερα παραμένει κάτοχος 530 διαφορετικών. Όλα του τα ρεκόρ είναι ιδιαίτερα, αλλά το πιο ιδιαίτερο ρεκόρ του είναι ότι… έχει τα περισσότερα ρεκόρ Γκίνες. Παράνοια…
-Κάθε χρόνο, 50.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο ζητούν από τα ρεκόρ Γκίνες να καταγράψουν την προσπάθειά τους. Λιγότεροι από 1.000 ωστόσο έχουν αποτέλεσμα.
-Πολλοί Έλληνες ή γεγονότα που συνέβησαν στη χώρα μας έχουν καταφέρει να μπουν στο βιβλίο Γκίνες. Ο γηραιότερος άνδρας συγγραφέας εν ζωή ήταν κάποτε ο υπεραιωνόβιος Κωνσταντίνος Χαλκιάς, ενώ το 1976 ο Χρήστος Αγγελόπουλος έγινε ο κομμωτής που εξυπηρέτησε τους περισσότερους πελάτες χωρίς διακοπή, καθώς σε 97 ώρες κούρεψε 274 πελάτες.
-Το 2009 φοιτητές στη Θεσσαλονίκη έφτιαξαν τη μεγαλύτερη τυρόπιτα στον κόσμο που ζύγιζε 862 κιλά, ενώ το 2011 ο Χρήστος Ψαθάς μπήκε στο βιβλίο ως ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη συλλογή από προτζέκτορες μια και διαπιστώθηκε ότι έχει 1.919 μηχανήματα.
-Το 2014, στελέχη της Ελληνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας με τη συνδρομή 45.000 (!) μαθητών, δημιούργησαν το μεγαλύτερο χάρτινο Περιστέρι της Ειρήνης, με την ιαπωνική μέθοδο οριγκάμι (δίπλωμα του χαρτιού χωρίς να το κόψεις). Χρησιμοποίησαν πάνω από 230.000 στον χώρο του Καλλιμάρμαρου.
-Ο πιο γνωστός Έλληνας που έχει μπει στο βιβλίο είναι ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς. Κι αυτό διότι το «Ζ» είναι η ταινία με τον μικρότερο τίτλο που έχει προταθεί για Όσκαρ.