Περιεχόμενα
Μία συλλογή γραμματοσήμων από τον Καναδά και το Λάος φαίνεται πως έχει οικειοποιηθεί η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας. Τα επίσημα αυτά κρατικά δώρα, σύμφωνα με τον Guardian έχουν ενσωματωθεί σε μία εξαιρετικά πολύτιμη ιδιωτική συλλογή γραμματοσήμων που κληρονόμησε ο βασιλιάς Κάρολος από τη μητέρα του, Ελισάβετ.
Αυτά τα δώρα φαίνεται πως έχουν ενταχθεί στη Βασιλική Φιλοτελική Συλλογή, δηλαδή ένα ιδιωτικό θησαυροφυλάκιο σπάνιων γραμματόσημων που εκτιμάται ότι αξίζει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια λίρες.
Ωστόσο, ο Guardian αναφέρει πως εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το εάν η βασιλική οικογένεια τηρεί τις απαγορεύσεις που θέλουν τα επίσημα δώρα να μην αντιμετωπίζονται ως ιδιωτική ιδιοκτησία και σημειώνει πως τα καναδικά γραμματόσημα δόθηκαν από την κυβέρνηση της Κυριαρχίας του Καναδά το 1939 – πριν εισαχθεί η πολιτική για τα δώρα στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Οι κανόνες δεν αναφέρουν εάν πρέπει να εφαρμοστούν αναδρομικά.
Ωστόσο, σχετικά με ένα επίσημο δώρο για τα 90α γενέθλια της Ελισάβετ, τον Ιούνιο του 2016, που ήταν ένα σετ γραμματοσήμων με κορνίζα και το παρέλαβε ο πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου στο Λάος , για να σταλεί στο Λονδίνο και να προστεθεί στη σπάνια συλλογή, το Παλάτι με ανακοίνωσή του δεν θέλησε να σχολιάσει το ζήτημα και έκανε λόγο για «ιδιωτική συλλογή».
«Η Βασιλική Φιλοτελική Συλλογή είναι ιδιωτική και επομένως δεν θα σχολιάσουμε κανένα από τα ζητήματα που θίγετε», ανακοίνωσαν.
Ωστόσο, ο βρετανικός Guardian πέρασε και σε μία ακόμη αποκάλυψη σχετικά με τα δώρα που δέχονται κατά καιρούς οι Royals από άλλες χώρες.
Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ και η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ φαίνεται να έχουν κερδίσει σχεδόν 2 εκατομμύρια λίρες από την πώληση αλόγων που ήταν δώρα από έναν σεΐχη του Ντουμπάι, έναν μουσουλμάνο θρησκευτικό ηγέτη και τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας. Το παλάτι έδειξε ότι θεωρούσε τα άλογα ως «προσωπικά» δώρα. Ωστόσο, δεν προέβη σε τέτοιο ισχυρισμό όσον αφορά τα γραμματόσημα του Καναδά και του Λάος.
«Η συλλογή γραμματοσήμων βρίσκεται υπό την εμπιστοσύνη του Κάρολου»
Ο Ντάγκλας Μιούιρ, πρώην ανώτερος επιμελητής φιλοτελισμού στο Ταχυδρομικό Μουσείο, μιλώντας στον Guardian δήλωσε πως η ιδιωτική συλλογή γραμματοσήμων του βασιλιά θα πρέπει να μεταφερθεί στη βασιλική συλλογή, δηλαδή ένα θησαυροφυλάκιο έργων τέχνης που δεν ανήκει στον μονάρχη, αλλά βρίσκεται υπό την εμπιστοσύνη του για το έθνος.
Η συλλογή γραμματοσήμων του βασιλιά αποτελείται από 328 άλμπουμ που συλλέχθηκαν από τον Γεωργίου Έ και άλλα 30 άλμπουμ που συλλέχθηκαν από τον Γεώργιο Ζ’ και, πιο πρόσφατα, την Ελισάβετ.
«Στο εύρος και το βάθος του, είναι το μεγαλύτερο και το καλύτερο στον κόσμο», δήλωσε ο Κρις Χάρμαν, πρώην πρόεδρος της Βασιλικής Φιλοτελικής Εταιρείας του Λονδίνου, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της.
Η εμμονή του Γεωργίου Έ
Δεν προκαλεί έκπληξη ότι τα μέλη της βασιλικής οικογένειας απέκτησαν μια εντυπωσιακή συλλογή γραμματοσήμων, δεδομένων των εμμονών του Γεωργίου Έ. Ο επίσημος βιογράφος του, Χάρολντ Νίκολσον, σημείωσε πώς, για 17 χρόνια, ο βασιλιάς «δεν έκανε τίποτα άλλο από το να σκοτώνει ζώα και να κολλάει γραμματόσημα».
«Εύχομαι να έχω την καλύτερη συλλογή και όχι μια από τις καλύτερες συλλογές στην Αγγλία», αποκάλυψε πως είχε πει ο Γέωργιος Έ, σε μία επιστολή του τον Φεβρουάριο του 1908 προς τον φιλοτελικό σύμβουλό του.
Τι ισχύει τελικά;
Ενώ η πολιτική των δώρων των βασιλιάδων είναι… σιωπηλή σχετικά με το εάν θα πρέπει να μεταφερθούν στη βασιλική συλλογή ή να παραμείνουν κρατικά, ένα πράγμα είναι αδιαμφισβήτητο από την οπτική γωνία των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ: «Ό,τι είναι στη συλλογή θεωρείται ως ιδιωτική ιδιοκτησία και το κοινό δεν μπορεί να έχει πρόσβαση».
Ωστόσο όπως αναφέρει ο Guardian, οι φιλοτελιστές έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για αυτή την περιορισμένη πρόσβαση, με ένα ανώτερο στέλεχος να υποδηλώνει ότι τα τελευταία χρόνια υπήρχε μια «απροθυμία» από το παλάτι να πραγματοποιήσει εκθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο εξωτερικό.
Οι εκκλήσεις να δοθεί η βασιλική συλλογή στο έθνος γίνονται από το 1937, όταν, μετά την παραίτηση του Εδουάρδου VIII, η Sunday Express ανέφερε «την πρόταση να αγοραστεί για τη χώρα με κρατική επιχορήγηση και δημόσια συνδρομή». Έκτοτε, υπήρξαν σποραδικά ερωτήματα σχετικά με τα πλεονεκτήματα μιας τόσο πολύτιμης συλλογής γραμματοσήμων που είναι μόνο για τα μάτια της βασιλικής οικογένειας…