Σε ένα βίντεο από τα παρασκήνια που αναρτήθηκε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, η 9χρονη Zou Shengyu φαίνεται να στρέφει την αναλογική της φωτογραφική μηχανή στον πρωταγωνιστή του «Aquaman» Τζέισον Μομόα για να του τραβήξει σειρά από πορτραίτα.

Φαινομενικά χωρίς να ενοχλείται από την ογκώδη σωματική του διάπλαση των 1,80 μ., η νεαρή Κινέζα φωτογράφος δίνει σαφείς οδηγίες στον ηθοποιό, ζητώντας του να ποζάρει σε διάφορες στάσεις.

«Ήμουν τόσο νευρική επειδή έπρεπε να μιλήσω στα αγγλικά», θυμήθηκε η Zou, η οποία χρησιμοποιεί το επαγγελματικό της ψευδώνυμο Shengsheng, σε τηλεφωνική συνέντευξη. «Ήταν αρκετά μεγαλόσωμος, οπότε του ζήτησα να κάνει πιο έντονες κινήσεις και χειρονομίες».

Shengsheng: Μία τυχαία συνάντηση που την απογείωσε

Όλα ξεκίνησαν όταν της δόθηκε μια φωτογραφική μηχανή σε ηλικία 4 ετών. Μιλώντας στο CNN μαζί με την κόρη του, ο πατέρας της Shengsheng είπε ότι την ενθάρρυνε να ασχοληθεί με τη φωτογραφία δρόμου, όταν παρατήρησε πως μπορούσε να ξεκινήσει συζητήσεις όπου κι αν πήγαινε.

Ξεκίνησε πλησιάζοντας αγνώστους για να τους ρωτήσει αν μπορούσε να τους βγάλει φωτογραφία.

Μια μέρα, όταν ήταν 5 ετών, η Shengsheng είπε ότι παρατήρησε μια όμορφη νεαρή γυναίκα σε ένα κατάστημα ρούχων στη Σαγκάη.

Χωρίς να το γνωρίζει, η νεαρή φωτογράφος επρόκειτο να απαθανατίσει το πορτρέτο της διάσημης Ταϊβανέζας τσελίστριας που έγινε ηθοποιός, Ouyang Nana.

Η τυχαία συνάντηση έγινε viral στα κινεζικά Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Σύντομα, η Shengsheng έλαβε προσκλήσεις από διοργανωτές ταινιών, εταιρείες κινητών τηλεφώνων και μάρκες σαμπουάν που της ζητούσαν να φωτογραφίσει και άλλους A-listers.

«Όσο περισσότερους ανθρώπους φωτογραφίζω στους δρόμους, τόσο περισσότερο αναγνωρίζομαι, γεγονός που οδηγεί σε περισσότερες ευκαιρίες να φωτογραφίζω διασημότητες», δήλωσε.

Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένοι χρήστες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης αναρωτήθηκαν πώς ένα 9χρονο παιδί μπορεί να εξασφαλίσει φωτογραφήσεις με μερικούς από τους μεγαλύτερους αστέρες της Ασίας.

Αλλά ο πατέρας της Shengsheng επιμένει ότι το πελατολόγιό της «δεν έχει καμία σχέση με εμένα ή την οικογένειά μου».

«Ενώ η Shengsheng είναι απλώς ένα 9χρονο παιδί του οποίου η τεχνική έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει, οι εκπρόσωποι των καλλιτεχνών λατρεύουν να απευθύνονται σε εμάς, επειδή μέσα από το φακό της Shengsheng, (οι άνθρωποι) φαίνονται λίγο διαφορετικοί σε σύγκριση με τις κανονικές φωτογραφίσεις με επαγγελματίες φωτογράφους», δήλωσε και πρόσθεσε: «Στις φωτογραφίες της Shengsheng βλέπεις την πιο ήπια και ευγενική πλευρά (των υποκειμένων της), ανεξάρτητα από το αν είναι διασημότητες ή όχι».

Άλλοι διαδικτυακοί σκεπτικιστές αναρωτήθηκαν επίσης αν εφαρμόζει φίλτρα ή βαριά επεξεργασία στις φωτογραφίες της μετά την παραγωγή. Αλλά ενώ η Shengsheng είπε ότι ο πατέρας της βοηθάει με μικρές επεξεργασίες, όπως η αφαίρεση τούφας μαλλιών ή η προσαρμογή του χρωματικού τόνου, υποστήριξε ότι δεν χρησιμοποιεί ποτέ φίλτρα.

Shengsheng φωτογράφος

Shengsheng: Επικεντρωμένη στο παρόν

Μια από τις πιο αξιομνημόνευτες συναντήσεις της Shengsheng συνέβη πέρυσι με τον θρύλο του κινηματογράφου του Χονγκ Κονγκ Tony Leung, ο οποίος τότε προωθούσε το νέο του blockbuster «Ο Χρυσοδάκτυλος».

Η 9χρονη είπε ότι, στην αρχή, νόμιζε ότι ο Leung ήταν αρκετά απόμακρος και ήσυχος. Όμως τελικά ζεστάθηκε, πρόσθεσε: «Ήταν πολύ χαριτωμένος. Μου χάριζε πάντα ένα χαμόγελο».

Η αγαπημένη της φωτογραφία από εκείνη τη φωτογράφιση δείχνει τον Leung να ακουμπά στον τοίχο, με μια ακτίνα ηλιακού φωτός στο πρόσωπό του. Η καλή σύνθεση είναι το κλειδί στη φωτογραφία πορτρέτου, εξηγεί.

«Όταν βλέπω ένα κυκλικό ή τριγωνικό σχήμα, προσπαθώ να το χρησιμοποιήσω ως πλαίσιο για τα θέματά μου», πρόσθεσε. «Είναι επίσης σημαντικό να έχετε κατά νου τι φοράνε -δεν μπορείτε να ζητήσετε από κάποιον να σκύψει αν φοράει βραδινό φόρεμα».

Η νεαρή φωτογράφος ελπίζει επίσης να μεταφέρει συναισθήματα μέσα από τις εικόνες της. «Θέλω οι θεατές να αισθάνονται σαν να ήταν εκεί όταν τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες», εξήγησε. «Ελπίζω ότι η δουλειά μου θα συγκινήσει τους άλλους».

Η καριέρα της Shengsheng δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης: Μόνο τον τελευταίο χρόνο έχει τραβήξει πάνω από 15.000 φωτογραφίες και ελπίζει να φωτογραφήσει στη συνέχεια τον τραγουδιστή και τραγουδοποιό Yuqi.

Θέλει, μια μέρα, να γίνει φωτογράφος πορτρέτων πλήρους απασχόλησης -αλλά για την ώρα επικεντρώνεται στο παρόν.

«Δεν βρισκόμαστε ακόμη στο μέλλον», δήλωσε όταν ρωτήθηκε για τα επαγγελματικά της σχέδια. «Το γούστο μου μπορεί να έχει αλλάξει μέχρι τότε».

Με πληροφορίες από CNN