Τα βοοειδή είναι από τους λιγοστούς «κατοίκους» αυτής της πόλης-φάντασμα. Η κινεζική πόλη-φάντασμα Shenyang, με τα αρχοντικά που πέρασαν στα χέρια των αγροτών, όπου οι ερειπωμένες βεράντες και οι κατάφυτες καμάρες είναι έντονα σύμβολα ενός συγκροτήματος κατοικιών που στο παρελθόν ταυτίστηκε με την απόλυτη χλιδή και κατέληξε σε μία ερημωμένη πόλη.

Τα ερειπωμένα σπίτια στέκονται ημιτελή και άβαφα, σαν θρυμματισμένες επιτύμβιες στήλες που διασκορπίζονται στην απέραντη ερημιά.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Ο γίγαντας ακινήτων Greenland Group το 2010 έκανε την αρχή για αναπτυξιακές επενδύσεις στην περιοχή που εκτείνεται στους λόφους γύρω από τη Shenyang, μια βιομηχανική πόλη 9 εκατομμυρίων κατοίκων -εκείνη την εποχή η ξαφνική ανάπτυξη του τομέα των ακινήτων βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη.

Περίπου δύο χρόνια αργότερα, το έργο State Guest Mansions -ένα υπερπολυτελές και πολύ φιλόδοξο σχέδιο αποτελούμενο από 260 βίλες ευρωπαϊκού στιλ, με κομψές εγκαταστάσεις που απευθύνονταν στους νεόπλουτους της περιοχής- εγκαταλείφθηκε.

Οι λόγοι για την αποτυχία του έργου παραμένουν ασαφείς, αν και οι ντόπιοι υιοθετούν διάφορα σενάρια πάνω σε αυτό το θέμα.

Τα κυριότερα από αυτά αναφέρονται στην εκτεταμένη κρατική διαφθορά που επικρατούσε στο παρελθόν στη χώρα.

Από τότε όμως που ανέβηκε στην εξουσία, το 2012, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, πραγματοποίησε μια σαρωτική καταστολή της διαφθοράς στο κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα και ενθάρρυνε την κοινωνική αποστροφή για τον εμφανή πλούτο.

«Αυτά (τα σπίτια) θα είχαν πουληθεί για εκατομμύρια -αλλά οι πλούσιοι δεν έχουν αγοράσει ούτε ένα από αυτά», σχολιάζουν οι κάτοικοι της περιοχής.

Σαφώς δεν πρόκειται για σπίτια που φτιάχτηκαν για απλούς ανθρώπους…

Shenyang, ένας χώρος για τολμηρούς αστικούς εξερευνητές

Ο ευρύτερος κινεζικός τομέας ακινήτων συνέχισε να αναπτύσσεται μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Ωστόσο, η κυβέρνηση περιόρισε τον υπερβολικό δανεισμό και την αχαλίνωτη κερδοσκοπία το 2020, αφήνοντας αρκετούς επενδυτές να παλεύουν με τα τεράστια χρέη και τη μειωμένη ζήτηση.

Ως αποτέλεσμα, εμφανίστηκαν πόλεις-φαντάσματα, όπως αυτή στη Shenyang -γνωστά με τον όρο «rotten-tail houses»- που αποτελούν πλέον σταθερό στοιχείο στα αστικά τοπία σε όλη τη χώρα.

Τα στοιχεία της κεντρικής κυβέρνησης για τον ακριβή αριθμό τους δεν είναι δημόσια διαθέσιμα, αλλά μια έκθεση ερευνητικής ομάδας που συνδέεται με επίσημο σωματείο στη Σαγκάη, ανάφερε ότι περίπου το 4% των στεγαστικών έργων σε εθνικό επίπεδο είχαν μείνει μισοκτισμένα από τον Ιούνιο του 2022.

Αυτό ισοδυναμεί με 231 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα (σχεδόν 2,5 δισεκατομμύρια τετραγωνικά πόδια) ακίνητης περιουσίας.

Μέσα στο πρώην κέντρο πωλήσεων στο State Guest Mansions, τα γκράφιτι στους τοίχους υποδηλώνουν ότι οι αγρότες δεν είναι οι μόνοι επισκέπτες.

Το ενδιαφέρον για τις πόλεις-φαντάσματα ανθεί, καθώς τολμηροί αστικοί εξερευνητές επισκέπτονται εγκαταλελειμμένες συνοικίες και δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στο Διαδίκτυο.

Shenyang Κίνα πόλη-φάντασμα

Περπατώντας ανάμεσα στα ερειπωμένα σπίτια, διακρίνεις έντονα την πολυτέλεια που κάποτε τα χαρακτήριζε, πλέον να έχει ξεθωριάσει και να έχει χάσει την αλλοτινή της αίγλη.

Βλέπεις στίβες από έπιπλα σε στυλ Λουδοβίκου 14ου στριμωγμένα στην σκόνη, πολυελαίους που τα κρύσταλλά τους έχουν θαμπώσει, πατώματα με έντονα πλέον τα σημάδια της φθοράς, τοίχους που αποχρωματίστηκαν, γέμισαν μούχλα και σε κάποια σημεία ξεφλούδισαν.

Όλα μοιάζουν σαν σκηνικό από ταινία θρίλερ… Απέραντη ερημιά, χωρίς ίχνος ζωής, στα μικρά παλάτια της αλλοτινής χλιδής που αφέθηκε να σαπίσει.

Οι αγρότες στην πορεία πήραν σειρά από εγκαταλελειμμένες βίλες και τις χρησιμοποιούν για τις καλλιέργειές τους και για στάβλους όπου εκτρέφουν τα βοοειδή.

Τα εγκαταλειμμένα κτίρια της Κίνας

Τα εγκαταλειμμένα κτίρια είναι μια συνηθισμένη «πληγή» στην Κίνα. Η κατάρρευση της Evergrande, του γίγαντα των ακινήτων, έγινε αφορμή για να διακοπεί η κατασκευή πολλών έργων επειδή η εταιρεία αντιμετώπισε μια μνημειώδη κρίση χρέους.

Αυτό πυροδότησε φόβους από την κινεζική κυβέρνηση ότι η πρόοδος θα καθυστερήσει σε μεγάλης κλίμακας έργα που καταλαμβάνουν μεγάλες εκτάσεις αστικής γης.

Η Evergrande ήταν η πιο χρεωμένη εταιρεία στον κόσμο τον Οκτώβριο του 2021 και τώρα έχει χρέη άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Και δεν ήταν μόνο η κατάρρευση της Evergrande που έθεσε τα κινεζικά έργα ακίνητης περιουσίας σε κίνδυνο να μην κατασκευαστούν ποτέ.

Οι άνθρωποι που αγοράζουν ακίνητα ή τα πρώτα τους σπίτια στην Κίνα, εξακολουθούν να κινδυνεύουν να καταλήξουν σε «rotten-tail houses», οικοδομές που εγκαταλείπονται στα μέσα της κατασκευής.

Shenyang αγελάδες

Σε ιστότοπους Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, όπως το Douyin -η κινεζική έκδοση του TikTok- υπάρχουν άφθονα βίντεο, με ανθρώπους να κάθονται οκλαδόν μέσα σε εγκαταλελειμμένες πολυκατοικίες.

Σε ορισμένα βίντεο βλέπουμε ανθρώπους να μεταφέρουν τα κρεβάτια τους σε μισοχτισμένα διαμερίσματα και να μαγειρεύουν τα γεύματά τους σε αυτοσχέδιες κουζίνες, χωρίς να έχουν άλλη επιλογή από το να ζουν σε μη επιπλωμένες μονάδες.

Όταν αυτά τα κτίρια εγκαταλειφθούν μαζικά, όπως συνέβη στο συγκρότημα State Guest Mansions της Shenyang, αυτές οι τα μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα μπορούν να μετατραπούν σε γειτονιές-φαντάσματα -ή, ακόμη χειρότερα, σε πόλεις-φαντάσματα.

Μια αναντιστοιχία μεταξύ της πτωτικής ζήτησης και της υπερβάλλουσας προσφοράς είχε ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν αυτά τα εγκαταλειμμένα κτιριακά συγκροτήματα σε ολόκληρη την Κίνα.