Πως είναι να πίνει κανείς το σπανιότερο τσάι στον κόσμο; Για να βιώσετε και εσείς αυτήν την εμπειρία αρκεί να ταξιδέψετε στο μακρινό Χονγκ-Κονγκ και να έχετε διαθέσιμα 4.149€ στον λογαριασμό σας, όσο δηλαδή κάνουν τα 25 γραμμάρια τσαγιού που χρειάζονται για να γεμίσετε ένα φλιτζάνι. Τιμή κιλού; Τα μαθηματικά μας λένε πως βγαίνει 167.419€.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία ανερχόμενη τάση στην Κίνα, οι πιο ευκατάστατοι να πίνουν σπάνιες και εκλεκτές ποικιλίες τσαγιού. Η ζήτησή τους έχει ανέβει κατακόρυφα, όπως και η τιμή τους.
Φανταστείτε το. Περιηγείστε στο Χονγκ-Κονγκ και σταματάτε την βόλτα σας για να απολαύσετε ένα φλιτζάνι στο Glassbelly Tea Lab που άνοιξε μόλις λίγους μήνες πριν, το 2021. Εκεί, εκτός από το σπανιότερο αλλά και ακριβότερο τσάι του κόσμου, θα βρείτε και μία πληθώρα γκουρμέ επιλογών όπως την A4 Wagyu ribeye μπριζόλα που θα κάνει τον ουρανίσκο σας να σας ευχαριστεί. Ωστόσο, δεν θα δοκιμάσετε καμία από τις άλλες επιλογές στο μενού, εσείς ήρθατε για το διάσημο πια τσάι.
Ο «μετρ» του τσαγιού θα σας καλωσορίσει και αφού σας συνοδέψει στην θέση σας, θα επιστρέψει με 3 σφηνοπότηρα. Ακόμη και το σερβίρισμα τους, εντυπωσιάζει. Σε δίσκο από ακριβό ξύλο, μάλλον από αφρικάνικο μαυρόξυλο. Έρχεται με τσαγιέρα από ασήμι, η οποία θα σας ενημερώσει ο σερβιτόρος ότι βοηθάει το τσάι να «ιονιστεί» ώστε να έχει πιο μεταξένια υφή.
Το κάθε ποτήρι είναι γεμάτο με μία εκλεκτή ποικιλία καυτού τσαγιού: Puerh με έντονο άρωμα δαμάσκινου, Gold Needle Dian Hong το οποίο αποτελεί μία σχετικά νέα ποικιλία που έρχεται από την περιοχή Yunnan και τέλος oolong τσάι Rougui με τύρφη που συλλέγεται στα βουνά Wuyi της κινεζικής επαρχίας Fujian.
Αυτά, μόνο; Όχι, βέβαια. Ακολουθεί και το κρύο τσάι από ανθισμένο Rougui σε ένα περίτεχνο ποτήρι όπου παραδοσιακά θα πίνατε το κονιάκ.
«Πριν το γευτείτε σιγουρευτείτε ότι έχετε οσφριστεί τις εκλεκτές μυρωδιές που αναδύονται» θα σας παρακαλέσει ο σερβιτόρος. «Σημειώστε, επίσης, ότι το συγκεκριμένο ποτήρι επιτρέπει ακόμη περισσότερο στις φρουτένιες γεύσεις να απελευθερωθούν» συμπληρώνει.
Εντυπωσιασμένοι, ζητάτε να έρθει ο λογαριασμός. Εδώ το χαμόγελο παγώνει, καθώς το τελικό ποσό είναι τετραψήφιο. Ωστόσο, βγαίνετε με την εμπειρία ότι δοκιμάσατε αυτό που πολλοί έχουν αναφέρει ως «το καλύτερο τσάι» που γεύτηκαν ποτέ στην ζωή τους.
Πλησιάζει στο τραπέζι η ιδιοκτήτρια του Glassbelly, Wing Yeung, να σας ρωτήσει αν σας άρεσε το εκλεκτό της τσάι. Αφού γνέψετε θετικά -είναι σίγουρο-, την ρωτάτε ευγενικά ποιος είναι ο λόγος που το τσάι είναι τόσο ακριβό.
«Είναι πολύτιμο», απαντά. «Για να κατανοήσει κανείς την τιμή του πρέπει να καταλάβει ότι πίνει πραγματικά ένα φλιτζάνι ίσως από το καλύτερο τσάι που μπορεί να βρει, το οποίο μάλιστα προέρχεται από ελάχιστα και μοναδικά στο είδος τους δέντρα».
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
White Rabbit: Πώς η καραμέλα της Σαγκάης έγινε φαινόμενο και «ταξίδεψε» παγκομίως
«Just Do It»: Γνωρίζατε πως το σλόγκαν της Nike βασίστηκε στα τελευταία λόγια ενός θανατοποινίτη;
Ο τεράστιος πολιτιστικός αντίκτυπος της Vogue και των McDonald’s σε μια αντικαπιταλιστική Ρωσία