Ένα ρολόι χειρός που κάποτε ανήκε στον τελευταίο αυτοκράτορα της Κίνας, Aisin-Gioro Puyi, αναμένεται να πουληθεί σε δημοπρασία για τουλάχιστον 3 εκατομμύρια δολάρια. Η εν λόγω εκτίμηση της αξίας του ρολογιού οφείλεται από τη μία στη σπανιότητα του ρολογιού, ένα Patek Philippe Reference 96 Quantieme Lune, και από την άλλη η ιστορία του, σύμφωνα με την Phillips.
Το πλατινένιο ρολόι διαμέτρου 1,2 ιντσών διαθέτει καντράν με αραβικούς αριθμούς, ροζ χρυσούς δείκτες και λειτουργία «φάσης της σελήνης» που δείχνει πόσο ορατό είναι το φεγγάρι από τη Γη σε κάθε δεδομένη στιγμή.
Ορισμένοι από τους εσωτερικούς μηχανισμούς του χρονολογούνται από το 1929. Δεν είναι γνωστό πώς ο Puyi απέκτησε το ρολόι, αν και τα αρχεία δείχνουν ότι αρχικά πωλήθηκε μέσω ενός πολυτελούς καταστήματος στο Παρίσι.
Ο οίκος Phillips πρόσθεσε ότι ιστορικά έγγραφα αποδεικνύουν ότι ο πρώην αυτοκράτορας το πήρε μαζί του σε σοβιετικό στρατόπεδο αιχμαλώτων στο Χαμπαρόφσκ. Αργότερα το χάρισε στον Γκεόργκι Περμιάκοφ ο οποίος μιλούσε κινεζικά και χρησίμευσε ως δάσκαλος και μεταφραστής του στα ρωσικά κατά τη διάρκεια της κράτησής του.
Η ιστορία του τελευταίου αυτοκράτορα
Ο Puyi, η ζωή του οποίου αποτέλεσε τη βάση της βραβευμένης με Όσκαρ ταινίας του 1987 «Ο τελευταίος αυτοκράτορας», ανέβηκε στο θρόνο ως μικρό παιδί το 1908. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί λιγότερο από τέσσερα χρόνια αργότερα, όταν μια δημοκρατική εξέγερση ανέτρεψε τη δυναστεία των Τσινγκ. Ωστόσο, του επετράπη να συνεχίσει να ζει στο αυτοκρατορικό παλάτι στο Πεκίνο.
Το 1924 εγκατέλειψε το Πεκίνο και συμμάχησε με την Ιαπωνία, η οποία αργότερα τον εγκατέστησε ως αυτοκράτορα του κράτους-μαριονέτας της, του Μαντσουκούο, στην περιοχή της Μαντζουρίας της βορειοανατολικής Κίνας. Μετά την ήττα της Ιαπωνίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Puyi συνελήφθη από τις σοβιετικές δυνάμεις και κρατήθηκε ως αιχμάλωτος πολέμου. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ο πρώην αυτοκράτορας επέστρεψε στην Κίνα για να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου.
Σχεδόν μια δεκαετία μετά την επιστροφή του στην Κίνα, ο Puyi έλαβε χάρη και έζησε ως απλός πολίτης στο Πεκίνο μέχρι το θάνατό του το 1967.
Ο Περμιάκοφ εν τω μεταξύ, κράτησε το ρολόι μέχρι τον θάνατό του το 2005. Το ρολόι πέρασε στους κληρονόμους του και τελικά δόθηκε στον οίκο Phillips το 2019. Το ρολόι έχει ήδη εκτεθεί στη Νέα Υόρκη, τη Σιγκαπούρη, το Λονδίνο και την Ταϊπέι και θα ταξιδέψει στη Γενεύη πριν επιστρέψει στο Χονγκ Κονγκ, όπου θα πωληθεί στα κεντρικά γραφεία της Phillips στις 23 Μαΐου.
*Με πληροφορίες από CNN – κεντρική φωτογραφία Jess Hoffman (CNN)