Το «Σύνδρομο της Αβάνας» έχει καταγραφεί κυρίως στο εξωτερικό, σε κάθε ήπειρο εκτός από την Ανταρκτική, αποτελώντας αντικείμενο σειράς κυβερνητικών και επιστημονικών ερευνών για τα πιθανά αίτια. Ονομάστηκε έτσι, καθώς αναφέρθηκε για πρώτη φορά από αξιωματούχους της CIA που εργάζονταν υπό διπλωματική κάλυψη στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κούβα το 2016. Μετά πήρε μορφή χιονοστιβάδας. Εκατοντάδες διπλωμάτες και κατάσκοποι των ΗΠΑ σε όλον τον κόσμο άρχισαν να επηρεάζονται από ένα μυστηριώδες νευρολογικό σύνδρομο.

Πότε ξεκίνησε το «Σύνδρομο της Αβάνας» και πώς εξελίχθηκε

Η πρώτη εμφάνιση του ιατρικού συνδρόμου, το οποίο έβλαψε πολλά μέλη του προσωπικού της Πρεσβίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και του Καναδά στην Αβάνα της Κούβας, ξεκίνησε από τα τέλη του 2016. Στη συνέχεια, η εμφάνισή του έχει αναφερθεί και σε ορισμένες άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστρίας και της Γερμανίας.

Το 2017, ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Κούβα για επιθέσεις σε προσωπικό που προκάλεσαν ποικίλα παθολογικά συμπτώματα στην υγεία τους. Οι ΗΠΑ τότε μείωσαν τον αριθμό του προσωπικού της πρεσβείας τους. Πρόσθετα το 2018, Αμερικανοί διπλωμάτες στην Κίνα ξαφνικά παρουσίασαν προβλήματα υγείας, παρόμοια με αυτά των διπλωματών στην Κούβα, και επίσης ασθένησαν και πράκτορες της CIA που υπέφεραν από συμπτώματα του ανεξιχνίαστου συνδρόμου.

Τα συμπτώματά του συνδρόμου είναι ναυτία, πονοκέφαλοι, ρινορραγίες, απώλεια ισορροπίας, μερική απώλεια ακοής και όρασης, κόπωση και δυσκολία συγκέντρωσης. Κάποιοι από εκείνους που επηρεάστηκαν ισχυρίστηκαν ότι ένιωσαν μια ανεξήγητη πίεση στο κεφάλι. Οι γιατροί που θεράπευαν ασθενείς από την πρεσβεία στην Αβάνα βρήκαν ενδείξεις εγκεφαλικής βλάβης ή βλάβης στο εσωτερικό του αυτιού, παρόμοιες με τη διάσειση που μπορεί να υποστεί κάποιος συνεπεία έκρηξης ή τροχαίου ατυχήματος, όπως αναφέρουν οι Times.

Υστερα από ένα χρόνο ερευνών, όμως, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία (ο βασικός ύποπτος) ή κάποια άλλη εχθρική δύναμη έχει στη διάθεσή της κάποιο όπλο υπερήχων ή μικροκυμάτων που στρέφει εναντίον των Αμερικανών.

dizziness

Τι έδειξαν μελέτες για τις εγκεφαλικές βλάβες

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA το 2018, αποκάλυψε εγκεφαλικές βλάβες των ατόμων αυτών, αλλά χωρίς να είναι σαφείς οι αιτίες τους. Άλλη μελέτη θεώρησε ως ύποπτη αιτία τη βλάβη από ένα νέο “όπλο μικροκυμάτων”. Μέχρι και σήμερα τα ακριβή αίτια παραμένουν ασαφή και αδιευκρίνιστα, με κάποιες υποψίες για βλάβες που προκαλούνται από ακτινοβολία ή ραδιοκύματα. Ο Δρ Ντάγκλας Σμιθ, διευθυντής του Κέντρου Αποκατάστασης του Εγκεφάλου Penn, στη μελέτη του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι “δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα γι’ αυτό το σύνδρομο μέχρι σήμερα, αφού ήδη μερικοί ασθενείς έχουν ανακάμψει, ενώ άλλοι διατηρούν ακόμα τα ίδια συμπτώματα”.

Οι Υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ δεν έχουν καταλήξει σε επίσημο προσδιορισμό για την αιτία του λεγόμενου Συνδρόμου της Αβάνας, αλλά ανώνυμες πηγές πληροφοριών και δύο πρόεδροι των ΗΠΑ ήδη εξέφρασαν υποψίες στα ΜΜΕ ότι η Ρωσική Στρατιωτική Υπηρεσία είναι υπεύθυνη γι’ αυτό.

Τον Φεβρουάριο 2022 ανακοινώθηκε ότι οι ανεξήγητες αυτές ασθένειες προκαλούνται από έκθεση σε μικροσυσκευές που εκπέμπουν στοχευμένα ηλεκτρομαγνητική ενέργεια και υπερήχους. Η ανακοίνωση προέκυψε από αναφορά των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ για το σύνδρομο της Αβάνας.

Πληροφορίες από wikipedia, Times

Φωτογραφίες από pixabay, unsplash