Ο Τάκερ Κάρλσον, ο προκλητικός, ακραία νεοσυντηρητικός οικοδεσπότης της prime time του Fox News, αναγκάστηκε να φύγει από το δίκτυο.

Το Fox News ανακοίνωσε την αποχώρηση του κορυφαίου οικοδεσπότη του τη Δευτέρα χωρίς καμία εξήγηση, αλλά άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση και δεν είχαν εξουσιοδότηση να σχολιάσουν δημόσια είπαν ότι η απόφαση για την απόλυση του Κάρλσον ήρθε κατευθείαν από τον Πρόεδρο της Fox Corp. Ρούπερτ Μέρντοχ, με τη συμβολή των μελών του διοικητικού συμβουλίου και άλλων στελέχών της Fox Corp.

Σύμφωνα με πρόσωπο που έχει γνώση των συζητήσεων, ο γιος του Μέρντοχ, Λάχλαν, εκτελεστικός πρόεδρος της Fox Corp., και η Σουζάν Σκοτ, διευθύνουσα σύμβουλος της Fox News Media, αποφάσισαν αργά την Παρασκευή ότι ο Κάρλσον έπρεπε να φύγει.

Η τελευταία εκπομπή του Καρλσον ήταν την Παρασκευή.

«Το Fox News Media και ο Τάκερ Καρλσον συμφώνησαν να χωρίσουν τους δρόμους τους», ανέφερε το δίκτυο σε δήλωση. «Τον ευχαριστούμε για τις υπηρεσίες του στο δίκτυο ως οικοδεσπότη και προηγουμένως ως συντελεστή».

Ο Ρούπερτ Μέρντοχ ανέδειξε τον Κάρλσον από συνεργάτη σε παρουσιαστή καθημερινής εκπομπής το 2016, ενώ ένα χρόνο αργότερα μετακινήθηκε στην prime time, στη θέση του Μπιλ Ο’Ράιλι, του μακρόχρονα επιτυχημένου παρουσιαστή που αποχώρησε εν μέσω ισχυρισμών για σεξουαλική παρενόχληση.

Η αποχώρηση του Κάρλσον σχετίζεται με τη μήνυση για διακρίσεις που υπέβαλε η Άμπι Γκρόσμπεργκ, παραγωγός που απολύθηκε από το δίκτυο τον περασμένο μήνα, αναφέρουν πηγές. Ο ανώτερος εκτελεστικός παραγωγός του Κάρλσον, Τζάστιν Ουέλς, έχει επίσης απολυθεί, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η Γκρόσμπεργκ μεταφέρθηκε στην εκπομπή του Κάρλσον από το «Sunday Morning Futures With Maria Bartiromo». Εκεί ισχυρίζεται πως δέχθηκε μπούλινγκ και εκτέθηκε σε αντισημιτικά σχόλια, σύμφωνα με μήνυση που κατατέθηκε στη Νέα Υόρκη.

Η τοξική ατζέντα ενός υπερφιλόδοξου δημοσιολόγου


Το Fox News είναι ένα δίκτυο που δημιουργήθηκε για να γίνει το αγαπημένο της λαϊκής δεξιάς, αλλά σύντομα, κυνηγώντας τα νούμερα και τη διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας ξέφυγε σε επικίνδυνες ατραπούς. Ήταν το κανάλι που υποστήριξε ανοιχτά και ηχηρά την υποψηφιότητα Τραμπ και βάδισε πλάι με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ στη διάρκεια της θητείας του.

Ο Κάρλσον εξελίχθηκε σε κεντρικό παίκτη αυτού του παιχνιδιού, με αμφιλεγόμενη επιχειρηματολογία, τοξικά σχόλια και ακραίες τοποθετήσεις. Όπως για παράδειγμα στην εκπομπή της 22ας Φεβρουαρίου, όταν οι δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Ίσως αξίζει να ρωτήσετε τον εαυτό σας, καθώς γίνεται αρκετά σοβαρό, τι ακριβώς είναι αυτό; Γιατί μισώ τόσο πολύ τον Πούτιν;» για να συνεχίσει το κρεσέντο του κάπως έτσι: «Με έχει αποκαλέσει ποτέ ο Πούτιν ρατσιστή; Έχει απειλήσει ότι θα με απολύσει επειδή διαφωνώ μαζί του; Αυτές είναι δίκαιες ερωτήσεις και η απάντηση σε όλες είναι: “Όχι. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έκανε τίποτα από αυτά”».

Την ώρα που τα ρωσικά στρατεύματα επελαύναν στην Ουκρανία, τα ρωσικά media επέλεγαν αποσπάσματα της υπεράσπισης του Πούτιν από τον Κάρλσον, με τον παρουσιαστή να περιφρονεί τις διεθνείς προσπάθειες για αποκλιμάκωση του πολέμου. «Οι Δημοκρατικοί στην Ουάσιγκτον σας είπαν ότι είναι πατριωτικό σας καθήκον να μισείτε τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Δεν είναι πρόταση. Είναι εντολή. Οτιδήποτε λιγότερο από μίσος για τον Πούτιν είναι προδοσία», είχε πει ο Κάρλσον.

Μια άλλη κορυφαία στιγμή του πρώην παρουσιαστή του Fox ήταν τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν και αναστατώθηκε από κάποιες αντιδράσεις για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ. Ήταν τέτοια η αναστάτωσή του που τον έκανε να φτάσει στο σημείο να υπερασπιστεί παθιασμένα τις τακτικές της βρετανικής αποικιοκρατίας. Τόσο μακριά…

Το Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ο Carlson στην εκπομπή του, «κατά κάποιον τρόπο κυβέρνησε τον κόσμο και τον κυβέρνησε με αξιοπρέπεια που δεν συγκρίνεται με καμία αυτοκρατορία στην ανθρώπινη ιστορία» – μια εκτίμηση με την οποία δεν θα συμφωνούσαν όσοι έζησαν υπό βρετανική αποικιακή κυριαρχία.

Ο πεντάλεπτος έπαινος του Carlson για τη βρετανική αυτοκρατορία προκλήθηκε, είπε, από μερικά άτομα στο Twitter που δεν είχαν στεναχωρηθεί αρκετά από τον θάνατο της βασίλισσας και είχαν χρησιμοποιήσει τον θάνατό της για να υποδείξουν τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο όνομα της μοναρχίας. Ακολούθησε μια «επίθεση» στην Ινδία κατηγορώντας τους Ινδούς πως δεν έχουν κάνει ένα όμορφο κτίριο από τότε που οι Βρετανοί έφυγαν, στη συνέχεια οι Αφρικανοί, οι οποίοι «παραδόθηκαν» στους Κινέζους.

Αναμφισβήτητα, η υποκινούμενη ρητορική του σχετικά με τις εκλογές του 2020 και τις μηχανές ψηφοφορίες της Dominion οι οποίες «νόθευσαν την εκλογική διαδικασία εναντίον του Τραμπ», πυροδότησε τα πάθη ορισμένων από εκείνους που παραβίασαν το Καπιτώλιο των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2021.

Στο πλαίσιο των θεωριών συνομωσίας που τόσο λατρεύει, ο Κάρλσον έφτιαξε ένα ολόκληρο ντοκιμαντέρ σε αυτό που ονομάζεται The End of Men (Το Τέλος των Ανδρών).

«Τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται κατά 10% ανά δεκαετία», λέει στην κάμερα, καθώς εικόνες ημίγυμνων, μυωδών αντρών εναλλάσσονται καθώς σηκώνουν βάρη και πυροβολούν, ενώ ο Κάρλσον κάνει τη θλιβερή διαπίστωση πως «κανείς στην Ουάσιγκτον δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται καθόλου».
Το καλύτερο όμως έρχεται όταν παρουσιάζεται ένας άντρας που στέκεται γυμνός με τα γεννητικά του όργανα μπροστά σε ένα κόκκινο φως.

«Λοιπόν, προφανώς, οι μισοί θεατές αυτή τη στιγμή λένε: «Τι; Μαύρισμα όρχεων; Αυτό είναι τρελό!», λέει ο Carlson. «Αλλά η άποψή μου είναι, εντάξει, τα επίπεδα τεστοστερόνης έχουν πέσει και κανείς δεν λέει τίποτα γι ‘αυτό. Αυτό είναι τρελό. Γιατί λοιπόν είναι τρελό να αναζητάς λύσεις;».

Στο ντοκιμαντέρ, ένας άνδρας που αυτοαποκαλείται ειδικός λέει ότι φωτίζοντας με κόκκινο φως τους όρχεις είναι ένας σίγουρος τρόπος για να αυξηθεί η τεστοστερόνη και να επιστρέψουν οι διαστάσεις σε εκείνες του Δαυίδ του Μιχαήλ Άγγελου που ο Κάρλσον τόσο φαίνεται να λαχταράει.
Θα μας λείψει; Όχι, καθόλου!

Με πληροφορίες από CNN και Guardian.