«Θα ήξερες το όνομά μου, αν σε έβλεπα στον ουρανό; Θα ήταν το ίδιο, αν σε έβλεπα στον παράδεισο;», ρωτά σε πρώτο πρόσωπο ο Έρικ Κλάπτον τον γιο του, όταν θα συναντηθούν οι ψυχές τους.
Οι στίχοι αυτοί ανήκουν σε ένα από τα πιο συγκινητικά τραγούδια του σπουδαίου Άγγλου μουσικού της ροκ και μπλουζ, το «Tears In Heaven». Ένα τραγούδι που κρύβει την σπαρακτική ιστορία μίας απώλειας: του 4χρονου γιου του.
Ο θρυλικός ροκάς ήταν 40 ετών, όταν τον Οκτώβριο του 1985 κατά τη διάρκεια δύο συναυλιών στο Μιλάνο γνωρίστηκε με την Ιταλίδα μοντέλο, Λόρι ντελ Σάντο, την οποία ερωτεύτηκε τρελά. Ήταν ακόμη παντρεμένος με την Πάτι Μπόιντ, όταν η Λόρι έμεινε έγκυος. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της θεωρούσε ότι ο Κλάπτον δεν ήθελε το μωρό, ενώ στον τρίτο μήνα κύησης, έλαβε ένα τηλεφώνημα από έναν μάνατζερ του τραγουδιστή που την πίεζε να κάνει έκτρωση.
Εκείνη την περίοδο ο μουσικός διένυε μία από τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής του, ενώ είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας, πίνοντας βάλιουμ. Με την ημερομηνία γέννησης του παιδιού του να πλησιάζει, η διάθεσή του άρχισε να αλλάζει. Ο γιος τους, Κόνορ, γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 21 Αυγούστου του 1986.
Όσο βρισκόταν με τον Κόνορ δεν έπινε. Το καλοκαίρι του 1987 βρισκόταν σε περιοδεία, όταν άρχισε να υποφέρει από τον φόβο ότι θα μπορούσε να μεταβιβάσει τον αλκοολισμό στο παιδί του. Αυτό τον οδήγησε σε κλινική αποτοξίνωσης και από τότε δεν ξαναήπιε ποτέ αλκοόλ.
Η τραγική απώλεια
Το ημερολόγιο έγραφε 20 Μαρτίου 1991 και ώρα 11 π.μ.. Ο μικρός Κόνορ έπαιζε κρυφτό με την νταντά του στο διαμέρισμα της Νέας Υόρκης, όπου διέμενε με τη μητέρα του, ενώ περίμενε τον μπαμπά του να έρθει.
Ο Έρικ Κλάπτον σχεδίαζε να πάρει τον μικρό Κόνορ, να πάνε για φαγητό και στον ζωολογικό κήπο του Central Park. Περίμεναν και οι δύο πώς και πώς να περάσουν την ημέρα μαζί. Ο θυρωρός ολοκλήρωνε κάποια εργασία αποκατάστασης στην πολυκατοικία και σταμάτησε για λίγο στη νταντά, προκειμένου να την προειδοποιήσει για ένα ανοιχτό παράθυρο. Αυτή τη μία στιγμή, συνέβη η τραγωδία.
Η μητέρα του μικρού, Λόρι, θυμάται μία τρομακτική κραυγή. «Δεν ήταν του Κόνορ. Ήταν της νταντάς. Μπήκα στο δωμάτιο φωνάζοντας “Πού είναι ο Κόνορ; Πού είναι ο Κόνορ;” φώναζε. Τότε είδα το ανοιχτό παράθυρο και κατάλαβα αμέσως. Ένιωσα να μουδιάζω και κατέρρευσα στο πάτωμα», είχε αναφέρει η ίδια.
Ο 4χρονος Κόνορ είχε σκαρφαλώσει στο περβάζι του παραθύρου και βρέθηκε στο κενό από τον 53ο όροφο. Το ασθενοφόρο έφτασε αμέσως, αλλά δεν υπήρχε καμία ελπίδα για το αγοράκι.
«Ήταν σαν να ζούσα τη ζωή κάποιου άλλου»
«Δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από το διαμέρισμά τους. Στην άλλη άκρη της γραμμής βρισκόταν η Λόρι και σε κατάσταση υστερίας μου είπε ότι ο Κόνορ ήταν νεκρός. Και δεν μπορούσα να το πιστέψω», είχε εξομολογηθεί ο ίδιος ο Έρικ Κλάπτον. Θυμάται να τρέχει στο διαμέρισμα όπου «είδε ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα» έξω.
Κατά την είσοδό του στο διαμέρισμα είχε αναφέρει πως έμοιαζε σαν να μην ήταν η δική του ζωή αυτή. «Ένιωσα σαν να μπήκα στη ζωή κάποιου άλλου. Και ακόμα αισθάνομαι έτσι», έλεγε.
«Όποια σωματική βλάβη και να είχε υποστεί από την πτώση ο Κόνορ, την ώρα που τον είδα, είχαν αποκαταστήσει το σώμα του ώστε να δείχνει κάπως κανονικό», είπε. «Θυμάμαι να κοιτάζω το όμορφο προσωπάκι του και να σκέφτομαι: «Αυτός δεν είναι ο γιος μου. Μοιάζει λίγο με αυτόν αλλά έχει φύγει», έλεγε στο νεκροτομείο.
Βρήκε διέξοδο στη μουσική
Η κηδεία του Κόνορ πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες πριν από τα 46α γενέθλια του ερμηνευτή. Στο πλευρό του βρέθηκαν σπουδαίοι αστέρες της μουσικής, όπως ο Φιλ Κόλινς και ο Τζορτζ Χάρισον, για να του παρασταθούν.
Προκειμένου να διαχειριστεί τον θρήνο και τον πόνο του για το χαμό του παιδιού του, ο Κλάπτον απομονώθηκε για ένα χρονικό διάστημα. Όταν ένιωσε καλύτερα, αυτόν τον πόνο, τον μετέτρεψε σε τραγούδι. Στη μουσική βρήκε το φάρμακο.
Τα τραγούδια ήταν ο τρόπος για να διαχειριστεί την κατάσταση και ποτέ δεν είχε σκοπό να τα μοιραστεί. Όμως, δύο τραγούδια που έγραψε για τον Κόνορ εκείνη την περίοδο, τελικά κυκλοφόρησαν.
Με νωπή ακόμη τη μνήμη από τον χαμό του γιου του, ο Κλάπτον γύρισε το καλοκαίρι του 1991 ένα βίντεο για το Υπουργείο Υγείας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης με σύνθημα «Βάλτε κάγκελα στα παράθυρα και πόρτες ασφαλείας στις πόρτες. Είναι εύκολο και μπορεί να αποτρέψει μια τρομερή τραγωδία, Πιστέψτε με, ξέρω».
To τραγούδι κυκλοφόρησε στις 8 Ιανουαρίου 1992 και η επιτυχία του ήταν τεράστια.
Για πολλά χρόνια, το τραγούδι ήταν το πιο ευπώλητο single του Έρικ Κλάπτον στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ κέρδισε 3 Grammy Awards, μεταξύ των οποίων και αυτό του «Κομματιού της Χρονιάς» στην απονομή του 1993.
Tο 2004 το περιοδικό Rolling Stone συμπεριέλαβε το «Tears in heaven» στη λίστα με τα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών.