Πρωτοπόρος καλλιτέχνης, ιδιότροπος άνθρωπος. Χαρισματικός ως ηθοποιός, κατά τους ειδικούς ο κορυφαίος στην ιστορία του κινηματογράφου, τύραννος ως σύζυγος και πατέρας. Όπως πολλές από τις μεγάλες προσωπικότητες που άφησαν κληρονομιά στην ανθρωπότητα, ο Τσάρλι Τσάπλιν είχε περισσότερα από ένα πρόσωπα, ενώ με υπήρχαν περίοδοι που με την τέχνη του ενθουσίαζε κι άλλες που ο κόσμος ζητούσε την απέλασή του καθώς αισθανόταν προδομένος και προσβεβλημένος.
Ήταν Οκτώβριος του 1940 όταν το αριστούργημά του Τσάρλι Τσάπλιν, «Ο Μεγάλος Δικτάτωρ» έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους κι από μόνο του το γεγονός αυτό μας δίνει μια πρώτης τάξεως αφορμή για ένα μίνι αφιέρωμα στον άνθρωπο που μας σύστησε μια μεγάλη προσωπικότητα… με το όνομα «Σαρλό».
– Ο Τσάρλι Τσάπλιν γεννήθηκε το 1889 στο Λονδίνο από γονείς καλλιτέχνες του music hall ωστόσο δεν είχε όμορφα παιδικά χρόνια. Οταν ήταν μόλις ενός έτους, ο αλκοολικός πατέρας του εγκατέλειψε τη μητέρα του, τον ίδιο και τον ετεροθαλή, μεγαλύτερο αδελφό του. Στα 7 του χρόνια και με την υγεία της μητέρας του να χειροτερεύει, τα οικονομικά της οικογένειας έπιασαν πάτο και τα δύο παιδιά μπήκαν σε δημόσιο οικοτροφείο.
– Ο Τσάρλι πέρασε εκεί 18 μήνες κι αυτή ήταν η μεγαλύτερη περίοδος συνεχούς εκπαίδευσής του. Παράλληλα όμως, έπρεπε να ανέχεται και πολύ αμφιλεγόμενες παιδαγωγικές μεθόδους (αν όχι βασανιστήρια). Τελικά ο πατέρας του πέθανε από αλκοολισμό στα 37, η μητέρα του μπήκε σε ψυχιατρείο και πολύ νωρίς έμεινε μόνος στη ζωή.
– Είχε από πολύ μικρός καλλιτεχνικές… ανησυχίες. Η πρώτη του επαφή με την τέχνη και ίσως και καθοριστική, ήρθε στα 5 του όταν αντικατέστησε τη μητέρα του που υπέφερε από λαρυγγίτιδα σε μουσικό σόου και τραγούδησε μπροστά σε εκατοντάδες στρατιώτες που τον αποθέωσαν.
– Από τα 14 του, ο Τσάρλι Τσάπλιν άρχισε να συμμετέχει σε διάφορους θιάσους και να καλλιεργεί το ταλέντο του και στα 21 βρέθηκε στην Αμερική και υπέγραψε τα πρώτα του συμβόλαια για τον κινηματογράφο. Έκανε ντεμπούτο το 1914 κι άρχισε να χτίζει τον παραβατικό χαρακτήρα του Σαρλό. Καθιέρωσε τη φιγούρα του περιπλανώμενου ανέργου με το μικρό μουστάκι, το στενό σακάκι και το καπέλο στην ταινία «Ο αλήτης» κι έκανε πολύ γρήγορα μεγάλο «μπαμ».
– Το 1916 ο Τσάρλι Τσάπλιν υπέγραψε συμβόλαιο 670.000 δολαρίων, αμειβόταν δηλαδή εννιά φορές πάνω από τον πρόεδρο των ΗΠΑ που έβγαζε… μόνο 75.000 τον χρόνο. Μάλιστα το επόμενο συμβόλαιό του το 2019 ήταν ακόμα ψηλότερο (1 εκατ.)
– Ο Τσάπλιν άργησε πολύ να αποδεχθεί την ιδέα του ήχου στον κινηματογράφο. Έκανε τελικά επιλεκτική χρήση του για πρώτη φορά το 1931 (Τα φώτα της Πόλης) και η πρώτη του μη βωβή ταινία ήταν το 1940 «Ο μεγάλος Δικτάτωρ», στην οποία κατακεραύνωνε μέσω σάτιρας τον ναζισμό.
– Παρότι αυτοδίδακτος, ο Τσάρλι Τσάπλιν ήταν εξαιρετικός συνθέτης και έγραψε τη μουσική για αρκετές από τις ταινίες του. Το 1972 κέρδισε Όσκαρ για τη μουσική στην ταινία Limelight
– Το 1915 συμμετείχε σε διαγωνισμό για τον σωσία του Τσάρλι Τσάπλιν. Ήταν τόσο… ξεφτέρια όλοι που τελικά κατέλαβε την τρίτη θέση…
Οι 4 γάμοι και τα 11 παιδιά του Τσάρλι Τσάπλιν
– Στις 6 Ιουλίου του 1925 έγραψε Ιστορία καθώς έγινε ο πρώτος ηθοποιός που εμφανίστηκε στο βρετανικό περιοδικό Time.
– Το 1947, ο Τσάρλι Τσάπλιν γύρισε το «Κύριος Βερντού» όπου ειρωνευόταν στοιχεία της αμερικανικής κοινωνίας με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να ζητά την απέλασή του. Η φήμη του στις ΗΠΑ είχε αρχίσει να καταρρέει κι έτσι πολλές αίθουσες δεν έπαιξαν πέντε χρόνια αργότερα ούτε το αριστούργημα «Τα φώτα της Ράμπας» που έκανε πάταγο σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο.
– Ο Τσάπλιν αναγκάστηκε να φύγει από τις ΗΠΑ και εγκαταστάθηκε στην Ελβετία. Η τελευταία ταινία που γύρισε ήταν η «Κόμισσα του Χονγκ Κονγκ» το 1967.
– Ο Τσάπλιν είχε έντονη και αρκετά… ιδιαίτερη προσωπική ζωή με πολλές σχέσεις, τέσσερις γάμους με ηθοποιούς και 11 παιδιά. Νυμφεύθηκε τη 17χρονη Μίλντρεντ Χάρις (ένα παιδί που πέθανε λίγο μετά τη γέννα), την επίσης 16χρονη Λίτα Γκρέι που γνώρισε στα 12 της (δύο παιδιά), την 22χρονη Πολέτ Γκοντάρ και την 18χρονη Ούνα Ο’Νιλ με την οποία έκανε 8 παιδιά κι έμεινε μαζί ως το τέλος της ζωής του. Πολλοί έχουν τονίσει κατά καιρούς ότι ήταν ένας σαδιστικός τύραννος για τις συζύγους και τα παιδιά του και πως όσο χαρισματικός ήταν σαν καλλιτέχνης, τόσο φρικτός ήταν σαν άνθρωπος…
– Το 1995 σε παγκόσμια μελέτη με τη συμμετοχή κριτικών, ο Τσάρλι Τσάπλιν ψηφίστηκε ως ο καλύτερος ηθοποιός στην ιστορία του κινηματογράφου.
– Πέθανε το 1977 στον ύπνο του σε ηλικία 84 ετών, από εγκεφαλικό. Λίγους μήνες μετά, δύο άτομα άνοιξαν τον τάφο του, έκλεψαν το φέρετρο και ζήτησαν λύτρα 600.000 δολαρίων για να το επιστρέψουν. Τους έπιασαν και ο Τσάπλιν ενταφιάστηκε για δεύτερη φορά…
Πηγή: news.marathonpress.gr