Ένα ιδιαίτερο project έχει «φυτρώσει» τα τελευταία χρόνια στην Νορβηγία. Πρόκειται για την «βιβλιοθήκη του μέλλοντος», την Future Library ή Framtidsbiblioteket όπως ονομάζεται στα νορβηγικά. Η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη είναι εντυπωσιακή και τεράστια, ωστόσο δεν έχει ούτε ένα βιβλίο. Ακόμα.
Τα βιβλία της θα τυπωθούν σε 100 χρόνια, το λιγότερο. Γεγονός που σημαίνει ότι κανείς από εμάς δεν θα τα διαβάσει ποτέ. Πιθανόν, ούτε τα παιδιά μας, ίσως όμως τα εγγόνια μας. Ποιο το νόημα, τότε, να χτιστεί μία τέτοια βιβλιοθήκη;
Η «Βιβλιοθήκη του Μέλλοντος» (όνομα και πράγμα) είναι ένα τεράστιο και επιβλητικό κτήριο που βρίσκεται στο Όσλο και αποτελεί τομή στην αρχιτεκτονική. Απ΄έξω έχει ένα υπερσύγχρονο πάρκο όπου οι κάτοικοι μπορούν να κάνουν την βόλτα τους και να καθίσουν κάτω από τα δέντρα.
Τα δέντρα αυτά, δεν είναι τυχαία. Είναι τα ίδια τα βιβλία που θα διαβάζουν οι απόγονοι των Νορβηγών… στην πρώιμη μορφή τους.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι το όλο premise της βιβλιοθήκης αυτής είναι ότι ούτε ένα δέντρο δεν θα κοπεί για τα βιβλία που θα φιλοξενήσει. Αντιθέτως, έχουν φυτευτεί αιωνόβια δέντρα ακριβώς για αυτόν τον σκοπό, τα οποία όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου και τελειώσει η «ζωή» τους, σε έναν περίπου αιώνα, θα κοπούν και θα γίνουν χαρτί το οποίο θα φιλοξενήσει τα γράμματα και τις ιδέες των μελλοντικών συγγραφέων.
Το concept αυτό δεν είναι απλά υποθετικό. Έχουν ήδη «πέσει» οι υπογραφές για τα δικαιώματα, με τα περισσότερα από αυτά τα δέντρα να έχουν ως ημερομηνία «θανάτου» το 2113. Τότε, τα βιβλία συγγραφέων που θα έχουν γραφτεί ήδη ηλεκτρονικά θα τυπωθούν στο χαρτί για πρώτη φορά 100 χρόνια αργότερα ώστε να μπορούν οι επισκέπτες της βιβλιοθήκης να τα δανειστούν.
Πώς θα επιλεχτούν τα έργα που θα τυπωθούν σε βιβλία; Κάθε χρόνο από το 2014 μέχρι το 2114, ένα χειρόγραφο σε ηλεκτρονική μορφή θα ξεχωρίσει και θα επιλεχθεί από την αρμόδια επιτροπή, ώστε να τυπωθεί κατά το σωτήριο έτος 2113. Τα βιβλία αυτά δεν θα διαβαστούν από κανέναν και θα παραμείνουν ακυκλοφόρητα για τουλάχιστον 100 χρόνια.
Έτσι, πρακτικά, οι συγγραφείς τους δεν θα τα δουν ποτέ δημοσιευμένα. Ούτε και τα παιδιά τους. Δεν θα λάβουν ποτέ το feedback των αναγνωστών. Όταν διαβαστούν, θα έχουν από καιρό αφήσει την Γη. Τα κόκαλά τους θα έχουν ήδη αποσυντεθεί.
Την ιδέα πίσω από το συνέλαβε η Katie Paterson, Νορβηγίδα καλλιτέχνιδα που ασχολείται με τις εικαστικές τέχνες και την οικολογία. Πολλοί επικρότησαν το εν λόγω εγχείρημα αλλά όπως ήταν φυσικό, υπήρχαν και οι επικριτές του. Πολλοί χαρακτήρισαν το project υποκριτικό και ανέφεραν ότι είναι άδικο να αποκλειστούν ολόκληρες γενιές από την ανάγνωση των βιβλίων αυτών, τα οποία μπορεί να είναι πολύτιμα για την τέχνη.
Ο κάθε συγγραφέας επιλέγεται περίπου τον Οκτώβρη του εκάστοτε έτους. Μέχρι τώρα έχουν επιλεγεί 7 βιβλία, τα οποία έχουν διαβάσει μόνο τα άτομα της επιτροπής. Θα μείνουν «μυστικά» μέχρι τουλάχιστον το 2113, οπότε και θα αρχίσουν να κόβονται τα δέντρα.
Μάλιστα, υπήρχε σχέδιο να συμπεριληφθεί και μία δουλειά του Ουμπέρτο Έκο, μέχρι που ο ίδιος πέθανε το 2016, επομένως δεν πρόλαβε να υποβάλλει κάποιο βιβλίο στην επιτροπή.
Εσύ θα έγραφες ένα βιβλίο εάν ήξερες ότι δεν θα διαβαστεί από κανέναν όσο βρίσκεσαι στην ζωή; Και πως το πιο πιθανό είναι να το διαβάσουν τα εγγόνια σου, εάν όχι τα παιδιά σου σε πολύ προχωρημένη ηλικία;
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr: