Μπορεί η εικόνα που βγάζει ο Vladimir Putin τις τελευταίες εβδομάδες προς τη διεθνή κοινότητα να είναι αυτή ενός αμείλικτου πολιτικού ηγέτη, αλλά στα ενδότερα της Ρωσίας αντιμετωπίζει πάντοτε έναν εχθρό που δεν σταματά: την Τσετσενία και τους αυτονομιστές. Η απαγωγή μιας 52χρονης διαβητικής γυναίκας στην κεντρική Ρωσία, του έδειξε πως δεν εκλείπουν οι κίνδυνοι και δεν μπορεί να έχει το βλέμμα του στραμμένο μόνο προς μία κατεύθυνση.

Η Zarema Musayeva απήχθη από το διαμέρισμα της τον περασμένο μήνα από δύο άντρες που υποδύονταν τους αστυνομικούς, την έβαλαν με το ζόρι σε ένα μαύρο SUV, χτύπησαν τον 63χρονο άντρα της, τον βετεράνο δικαστή Sayda Yangulbayev από την Τσετσενία, χτύπησαν τον δικηγόρο τους και την εξαφάνισαν.

Η αιτιολογία της απαγωγής ήταν πως θα έπρεπε το ζευγάρι να μεταφερθεί περίπου 1.100 μίλια προς την Τσετσενία και να το ανακρίνουν γιατί θεωρούνται μάρτυρες σε υπόθεση προδοσίας. Γρήγορα όμως απεδείχθη πως η Musayeva απήχθη γιατί ο στόχος είναι οι δύο γιοι της, οι οποίοι έχουν κριτικάρει δημόσια τον ηγέτη των Τσετσένων αυτονομιστών, Ramzan Kadyrov.

Τρεις εβδομάδες μετά από το συμβάν, ο Sayda Yangulbayev έχει διαφύγει από τη Ρωσία με την κόρη του, φοβούμενος για τη ζωή τους, ενώ η Musayeva είναι υπό κράτηση για επίθεση σε αστυνομικό, παρόλο που σύμφωνα με τους δικηγόρους της δεν μπορεί να περπατήσει. Την ίδια στιγμή, ο Kadyrov έχει δώσει όρθο να τους τιμωρήσει και αναφέρει χαρακτηριστικά πως «υπάρχει θέση για την οικογένεια αυτή: είτε στη φυλακή είτε στο χώμα».

Η απαγωγή φέρνει τον Vladimir Putin σε πολύ δύσκολη θέση

Κι όταν ο Kadyrov λέει κάτι, δύσκολα μπορεί να ανατραπεί. Ούτε ο ίδιος ο Vladimir Putin δε μπορεί να σταθεί υπεροπτικά μπροστά του. Γιατί μπορεί η Ρωσία να είναι ένα κράτος 145 εκατομμυρίων, αλλά ο Kadyrov έχει γύρω του 1.5 εκατομμύριο πιστούς Τσετσένους. Ο Putin δεν θέλει να θέσει απέναντι του τον Kadyrov γιατί, αν και επί της ουσίας σε αντίπαλα στρατόπεδα, του προσφέρει στήριγμα σε εκλογικό επίπεδο. Σε αντάλλαγμα, ο Putin του διαθέτει υψηλό μπάτζετ για να κυριαρχεί στην Τσετσενία και να σκοτώνει όποιον δε συμφωνεί μαζί του.

Αυτό όμως που συνέβη με την Musayeva και την απαγωγή της, έχει διαταράξει τις ισορροπίες.  Κι αυτό γιατί ο Putin δεν είχε άλλη επιλογή από το να σιωπήσει. Όμως η δημοσιοποίηση της υπόθεσης, προκάλεσε πίεση από την κοινή γνώμη, την οποία δε θέλει επ΄ουδενί να χάσει ο Ρώσος ολιγάρχης αυτή τη στιγμή που έχει το ανοιχτό μέτωπο της Ουκρανίας. Θα πρέπει επομένως να καταδικάσει. Αν το κάνει, ο Kadyrov θα αντιδράσει. Η επιλογή της Σόφι.

«Ο Putin έκανε μια συμφωνία με τον Kadyrov και του έδωσε τους Τσετσένους για να “παίζει”», εξηγεί ο Ilya Yashin, πολιτικός της αντιπολίτευσης που το 2016 έγραψε μια αναφορά για τον Kadyrov και τη δολοφονία του Boris Nemtsov στη Μόσχα. Αυτή η απαγωγή είναι μια δήλωση από τον Τσετσένο ηγέτη πως ο νόμος υποτάσσεται μπροστά του. Ο Yashin έχει μάλιστα ξεκινήσει μια online συγκέντρωση υπογραφών για αποπομπή του Kadyrov και έχει μαζέψει 200.000 υπογραφές.

Παρόλο που οι Τσετσένοι έχουν και στο παρελθόν δράσει με ανάλογο τρόπο και μάλιστα και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, αυτή τη φορά υπάρχει μια σημειολογία. Η απαγωγή έχει στο Νίζνι Νοβγκορόντ, περίπου 260 μίλια από τη Μόσχα. «Η γεωγραφία των απαγωγών επεκτείνεται», αναλύει η Olga Sadovskaya της ρωσικής Επιτροπής Κατά των Βασανισμών.

Ο 29χρονος Abubakar και ο 27χρονος Ibragim, οι δύο γιοι της Musayeva, υποστηρίζουν ότη μητέρα τους απήχθη γιατί οι αρχές δε μπορούσαν να πιάσουν αυτούς, αφού έφυγαν από τη Ρωσία υπό τον φόβο να βασανιστούν και να δολοφονηθούν. Ο Abubakar είναι ένας δικηγόρος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Επιτροπή Κατά των Βασανισμών και έχει γίνει κακό σπύρι στα οπίσθια για τον Kadyrov, καθώς φέρνει στο φως την καταπάτηση των δικαιωμάτων στην Τσετσενία.

Macron: Ο Putin δεν θα κλιμακώσει την κρίση στην Ουκρανία, αλλά χρειάζονται μήνες για την επίλυσή της – Οι Ευρωπαίοι στο πλευρό του Κιέβου

Ο Kadyrov είναι ο πιο δύσκολος εχθρός του Putin

Ο Ibragim με τη σειρά του βρίσκεται πίσω από το channel 1ADAT, ένα δίκτυο στο μέσο δικτύωσης Telegram, που προωθεί την ανεξαρτησία της Τσετσενίας από τη Μόσχα και δημοσιεύει υλικό που εκθέτει Kadyrov και Putin. «Αυτή είναι μια αρπαγή ομηρίας με την απαίτηση εγώ και ο αδερφός μου να γυρίσουμε στην Τσετσενία για να μας λιντσάρει ο Kadyrov», λέει σε ένα βίντεο ο Abubakar.

Οι Yangulbayev δεν έχουν άδικο να φοβούνται να αποκαλύψουν το παραμικρό για τη ζωή τους. Στις 2 Φεβρουαρίου το Γκρόζνι, περιοχή που ανήκει στην Τσετσενία, γέμισε με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που φώναζαν υπέρ του Kadyrov και έκαιγαν φωτογραφίες των Yangulbayevs καθώς τους έβριζαν. Αυτή η διαδήλωση υποκινήθηκε από τον Kadyrov που ήθελε να δώσει ένα μήνυμα στον Vladimir Putin και το Κρεμλίνο.

Η Busayeva κρατείται παρά το ότι έχει διαβήτη και είναι ουσιαστικά ετοιμοθάνατη και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης ως 10 έτη, με το Ανώτατο Δικαστήριο της Τσετσενίας να αρνείται τον κατ΄οίκον περιορισμό της.

Ο Vladimir Putin αναγκάστηκε να δώσει μια διακριτική απάντηση στις πράξεις του Kadyrov, με τον οποίο είχε συνάντηση στη Μόσχα πριν μια εβδομάδα και σύμφωνα με τον Dmitri Peskov, εκπρόσωπο του Ρώσου Προέδρου, η συζήτηση περιελάμβανε οικονομικά ζητήματα και ζητήματα εφαρμογής του νόμου. Σε αυτά υπάγονται και οι υποθέσεις της δημοσιογράφου Elena Milashina, που γράφει για την καταπάτηση δικαιωμάτων στην Τσετσενία, και ο επικεφαλής της Επιτροπής Κατά των Βασανισμών, Igor Kalyapin. Ο Kadyrov τους έχει ανακηρύξει δημόσια συνεργούς τρομοκρατών και ζητά να τους αποδοθούν εγκληματικές ευθύνες και να δικαστούν σε τσετσενικό δικαστήριο.

Ο Peskov και κατ΄επέκταση ο Putin, πήραν απόσταση απ΄αυτό το σχόλιο, αλλά δεν το στηλίτευσαν κιόλας. Κι αυτό δείχνει πως ο Vladimir Putin έχει τρωτά σημεία. «Αυτό υποδηλώνει ότι σε μια διαμάχη με τον Kadyrov, η κυβέρνηση είναι αδύναμη και αυτή η αδυναμία είναι κατανοητή και τη νιώθουν όλοι».

Viktor Medvedchuk, ο wingman του Putin: Ποιος είναι ο πολιτικός που βρίσκεται πίσω από την κρίση στην Ουκρανία;

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, ο Putin αρνείται να ενοχληθεί από τις πράξεις των αυτονομιστών, όσο σκληρές κι αν είναι, εφόσον δεν επηρεάζουν τον κύκλο του.

Ο Kadyrov πήρε την αρχηγία των Τσετσένων από τον πατέρα του Akhmad το 2007, τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του. Οι δυο τους είχαν παλέψει ως στρατιώτες μαζί κατά της Ρωσίας. Στα 45 του ο Kadyrov έχει να επιδείξει πολλές πράξεις ανεξέλεγκτης βίας και φυσικά στήριξης του Putin στην εξουσία.

«Ο Putin έβαλε τον Kadyrov σε αυτή τη θέση για να κρατάει την Τσετσενία σε μια κατάσταση όπου δε θα σκέφτεται καν την ανεξαρτησία της. Γι΄αυτό οι απαγωγές είναι συνηθισμένο φαινόμενο», εξηγεί ο Ibragim Yangulbayev.

Πηγή: The New York Times