Ο Volodymyr Zelensky στέκεται κάτω από φωτεινούς προβολείς, έτοιμος να μοιραστεί με τον ουκρανικό λαό ένα σημαντικό μήνυμα: «Σήμερα θα ξεκινήσω με μερικά λόγια που περιμένατε να ακούσετε καιρό και τα οποία ανακοινώνω με περίσσια περηφάνεια. Επιτέλους, η Ουκρανία είναι ενωμένη…αυτή είναι η νίκη μας». Η ομιλία αποτελεί προϊόν φαντασίας και ήταν ο επίλογος του τηλεοπτικού σατιρικού show, Servant of the People, στο οποίο ο ίδιος ο Zelensky, ως τηλεοπτική κωμική περσόνα τότε, ενσάρκωνε τον άτυχο καθηγητή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίος  παίρνει την προεδρική θέση της Ουκρανίας, έπειτα από την viral ομιλία του σχετικά με την διαφθορά στη χώρα.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δραματική η νύχτα στο Κίεβο – Άμαχοι νεκροί, ανάμεσα τους και παιδιά

Η τηλεοπτική σειρά, δεν μετέτρεψε τον Zelensky, απλά σε εγχώριο σταρ. Έπαιξε εντέκει καταλυτικό ρόλο στην επιλογή του ως πρόεδρο της Ουκρανίας στην πραγματική του ζωή. Τον Απρίλιο του 2019, έναν μόλις μήνα μετά το φινάλε της εκπομπής, ο νυν πρόεδρος της χώρας, άφησε την κωμική του περσόνα στο παρελθόν και ακολούθησε πορεία πολιτικού. Η συνέχεια, λίγο πολύ γνωστή. Ο ουκρανικός λαός, τον ψήφισε για πρόεδρο της χώρας. Μια ψήφος που έμελλε να αλλάξει τόσο τη δική του ζωή, όσο και της Ουκρανίας.

Zelensky

Τρία χρόνια μετά την εκλογή του, στάθηκε για μια ακόμη φορά μπροστά στην κάμερα για να μιλήσει στον ουκρανικό λαό. Όμως αυτή η ομιλία του, δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από εκείνη που είχε μοιραστεί στην κωμική εκπομπή.

Οι οδομαχίες στο Κίεβο, βρίσκονται σε εξέλιξη. Εκρήξεις φώτισαν του ουρανό της Ουκρανίας, αφού το Κρεμλίνο έβαλε στο στόχο την πόλη, με πυρομαχικά που τέθηκαν σε ισχύ από το ξημέρωμα της Παρασκευής, αναγκάζοντας τους Ουκρανούς πολίτες να αναζητήσουν άμεσα καταφύγιο.

Ο Zelensky, παρά τις παροτρύνσεις της Αμερικής για την φυγάδευση του, στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, αρνούμενος να εγκαταλείψει τη χώρα και τον λαό του και διαψεύφοντας τις φήμες που τον θέλουν να παραδίδεται στον Putin.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η μεγαλύτερη πρόκληση στην πορεία της προεδρίας του

Η ολική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ξεκίνησε την Πέμπτη. Η Μόσχα, έστειλε στρατεύματα εδάφους, αέρος και θαλάσσης, έπειτα από ένα μπαράζ διεθνών κυρώσεων. Ο Putin, δικαιολόγησε την, σύμφωνα με τον ίδιο, στρατιωτική εκστρατεία, ως μια απαραίτητη κίνηση, αφού οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι της, πέρασαν την κόκκινη γραμμή, επεικτείνοντας το ΝΑΤΟ, ανατολικά.

Παρόλα αυτά, ο Zelensky, κάλεσε την Παρασκευή τον Putin, σε διαπραγματεύσεις: «Έχουμε οδομαχίες σε όλη την Ουκρανία. Ας καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να σταματήσουμε τον θάνατο τόσων ανθρώπων», είπε στα ρωσικά ο ουκρανός πρόεδρος. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov, είπε την Παρασκευή πως η Ρωσία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στις συζητήσεις στο Minsk, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA-Novosti. Σύμβουλος του Zelensky, είπε στο CNN πως το Κίεβο, λαμβάνει την πρόταση σοβαρά υπόψη του.

Προς το παρόν, η δημοκρατική κυβέρνηση της Ουκρανίας, παραμένει αλώβητη, ωστόσο ο Putin, έκανε ξεκάθαρο πως δεν βλέπει την Ουκρανία ως ένα ανεξάρτητο κράτος. Την Παρασκευή, κάλεσε τους Ουκρανούς να ρίξουν οι ίδιοι από την κυβέρνηση τον Zelensky.

Ο Putin και η κυβέρνηση του, έχουν επανειλημμένως προβεί σε ανυπόστατες δηλώσεις, πως η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Ουκρανίας, είναι φασιστές και Ναζί. Να σημειωθεί πως ο Zelensky είναι Εβραίος και έχει συγγενείς οι οποίοι σκοτώθηκαν στο Ολοκαύτωμα.

Τα σχόλια του Putin είναι μάλλον αδύνατο να προκαλέσουν πιθανή εξέγερση των Ουκρανών. Πολλοί κάτοικοι του Κιέβου έχουν ήδη εγκαταλείψει την πόλη και όσοι έχουν απομείνει, αποκλείεται να υποστηρίξουν τον Ρώσο πρόεδρο, αν λάβουμε υπόψη πως ένας φιλο-Ρώσος ηγέτης, έχασε τη θέση του ομόφωνα από τον ουκρανικό λαό το 2014.

Ο Zelensky, εκλέχθηκε πέντε χρόνια αργότερα, ωστόσο η μέχρι τώρα πολιτική του πορεία, αποδεικνύεται αρκετά δύσκολη. Οι πρώτοι, αρκετοί μήνες της προεδρίας του, επισκιάστηκαν από το σκάνδαλο, στο οποίο εμπλεκόταν ο Donald Trump, ο οποίος αποπηράθηκε να ασκήσει πιέσεις στην Ουκρανία, να αποκαλύψει σκάνδαλα της αντίπαλης ηγεσίας, του τωρινού προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden και του γιου του, Hunter.

Aκολούθησε η πανδημία του Covid-19, η οποία έπληξε σοβαρά τη χώρα, με αποτέλεσμα, οι υποσχέσεις του Zelensky να παύσει τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία και να σταματήσει τη διαφθορά, παραμένουν μέχρι σήμερα άκαρπες. Ο κίνδυνος όμως που αντιμετωπίζει ο Ουκρανός πρόεδρος όμως σήμερα, δεν είναι απλά πολιτικός.

Κυβερνητικά μέλη των ΗΠΑ, προειδοποίησαν τους νομοθέτες, πως ρωσικές δυνάμεις που εισέβαλαν στην Ουκρανία, μέσω της Λευκορωσίας, βρίσκονται 20 μίλια μακριά από το Κίεβο. Εντέλει, ξημερώματα Σαββάτου, έγινε γνωστή η είδηση πως τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την ουκρανική πρωτεύουσα, ενώ ήδη προσμετρώνται εκατοντάδες άμαχοι νεκροί, ανάμεσα τους και παιδιά.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος της ουκρανικής κυβέρνησης Ned Price, δήλωσε πως ο Zelensky, παραμένει ο πρωταρχικός στόχος των ρωσικών επιθέσεων, ενώ και ο ίδιος ο Zelensky, ανέφερε πως αποτελεί για τους Ρώσους τον  «νούμερο 1 στόχο».

Πηγή: CNN