Ήταν γόνος μίας από τις παλιότερες και ιστορικότερες οικογένειες των Αθηνών και ένας από τους πρωταγωνιστές της κοσμικής Αθήνας στα 90’ς.

Την είδηση του θανάτου έκανε γνωστή η αδελφή του Λιάνα με μία ανάρτησή της στο Facebook. «Αναπαύσου εν ειρήνη Γιάννη μου», έγραψε χαρακτηριστικά.

Ο Γιάννης Βουράκης έζησε μία ζωή σαν μυθιστόρημα που κινήθηκε από την απόλυτη χλιδή στη χρεοκοπία και την ξαφνική απόδραση στη μακρινή Αϊτή.

Γιάννης Βουράκης: Τα χρέη και η φυγή στην Αϊτή

Το 1996 ένας από τους πλέον γνωστούς κοσμηματοπώλες της Αθήνας, που πρωταγωνιστούσε στις κοσμικές στήλες, ξαφνικά εξαφανίζεται για να ξεφύγει από τα χρέη τους δανειστές και τη φυλακή καθώς η επιχείρησή του είχε βαρέσει «κανόνι».

Η βίλα που νοίκιαζε ο Γιάννης Βουράκης με τη σύζυγό του Τζένη στην Εκάλη ήταν άδεια, καθώς όλα τα έπιπλα είχαν κατασχεθεί, όπως και το πολυτελέστατο κατάστημα «Selection Βουράκης» της οδού Βουκουρεστίου 11, που είχε εγκαινιαστεί στις αρχές των ’90s με δόξες και τιμές παρουσία σύσσωμης της αθηναϊκής high society. Κανείς δεν γνώριζε και ούτε και φανταζόταν αυτή την κατάληξη.

Καταφεύγει στην Αϊτή μαζί με την Αϊτινή σύζυγό του Ζενεβιέβ και πιθανόν με διαφορετικό όνομα ώστε να μην μπορούν να τον εντοπίσουν όσοι τον αναζητούσαν. Ωστόσο και εκεί τα πράγματα δεν κύλισαν ρόδινα, καθώς η ζωή του επεφύλασσε να αντιμετωπίσει μία ακόμη καταστροφή.

Ο φονικός σεισμός των 7 Ρίχτερ πριν από 13 χρόνια ισοπέδωσε για μία ακόμη φορά τις ελπίδες και όνειρα της οικογένειας του Γιάννη Βουράκη, που πλακώθηκαν στα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος.

Στη συνέχεια τα ίχνη του χάνονται και κανείς δεν γνωρίζει αν παράμεινε στην Αϊτή ή κατέφυγε σε κάποιο άλλο σημείο μετά την καταστροφή. Οι περισσότεροι εικάζουν ότι παρέμεινε εκεί ως το τέλος της ζωής του…

Γιάννης Βουράκης

Γιάννης Βουράκης: Ο έρωτας με τη Ζενεβιέβ και οι μοιραίες αποφάσεις

Ο Γιάννης Βουράκης ήταν ο πρωτότοκος γιος του Χρήστου Βουράκη και της Μαρίας Κολυμπάδη. Παππούς του ήταν ο Ιωάννης Α. Βουράκης, δημιουργός από το 1926 του πολυτελούς και ιστορικού οίκου κοσμημάτων «Βουράκη» στην οδό Βουκουρεστίου, απ’ όπου προμηθευόταν τα κοσμήματά της η Βασίλισσα Φρειδερίκη αλλά και πλήθος πολιτικών, καλλιτεχνών και επιφανών προσωπικοτήτων.

Η ζωή φαινόταν να χαμογελάει στον νεαρό τότε Γιάννη Βουράκη που θεωρούταν ένας εκ των συνεχιστών της δυναστείας. Φορτωμένος με μεγαλεπήβολα όνειρα, σχεδίαζε να εξελίξει τον οίκο κοσμημάτων και να μεταφέρει τη φήμη του εκτός ελληνικών συνόρων.

Ξεκίνησε να ερευνά τις δυνατότητες εξαγωγής των κοσμημάτων Βουράκης στο εξωτερικό και για αυτό το λόγο σε ένα από τα ταξίδια του βρέθηκε στην εξωτική Αϊτή, συνδυάζοντας δουλειά και διακοπές.

Το ταξίδι θα αποβεί καθοριστικό για την προσωπική του ζωή καθώς εκεί γνωρίζει την καλλονή Geneviene Balthasar, κόρη εύπορου εμπόρου, την ερωτεύεται κεραυνοβόλα και λίγο αργότερα το ζευγάρι παντρεύεται.

Η Τζένη Βουράκη, όπως έγινε γνωστή στη συνέχεια, ήταν μια γυναίκα με έντονη προσωπικότητα και ασκούσε μεγάλη επιρροή στο σύζυγό της, όχι μόνο στην προσωπική τους ζωή, αλλά και στις επιχειρηματικές του επιλογές.

Η οικογένεια, σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφορούσαν τότε στους κοσμικούς κύκλους, δεν είδε ποτέ με καλό μάτι αυτή την σχέση και δεν αποδέχθηκε την Τζένη, ενώ τη θεωρούσαν υπεύθυνη όχι μόνο για λανθασμένες επιχειρηματικές κινήσεις του επιχειρηματία και τις μεγάλες σπατάλες στις οποίες επιδιδόταν, αλλά και για την ξαφνική του απόδραση στην Αϊτή, μία απόφαση που σίγουρα κόστισε αρνητικά στο προφίλ και το κύρος της οικογένειας.

Η Τζένη Βουράκη ωστόσο δεν ασπαζόταν τις ίδιες απόψεις, ήθελε να ζήσει ελεύθερη, να δημιουργήσει μία νέα ζωή και να επιστρέψει δυνατή.

Το σκάνδαλο με τα χρόνια ξεχάστηκε και οι δανειστές αποπληρώθηκαν. Το ζεύγος Γιάννη και Τζένης Βουράκη επέλεξε να μην επιστρέψει ποτέ ξανά στην Αθήνα. Φημολογείται ότι συχνά ταξίδευε στην Ν. Υόρκη και το Μαϊάμι για business καθώς ασχολούνταν με το εμπόριο πολύτιμων λίθων, έχοντας όμως ως μόνιμη κατοικία τους το Πορτ-ο-Πρενς.

Η ζωή τους όμως ενώ φαινόταν ότι πήρε μία ήρεμη πορεία, έμελλε για μία ακόμη φορά να αναποδογυρίσει, όταν ο σεισμός των επτά Ρίχτερ έφερε ένα νέο εφιάλτη…