Δεν είναι τυχαίο ότι ο χαμός στην συναυλία το Λεξ έγινε στο γήπεδο του Πανιωνίου στην Νέα Σμύρνη. Δεν είναι τυχαίο ότι η μεγαλύτερη πορεία του 2021, χωρίς να οργανωθεί από κανέναν κόμμα ή οργάνωση, έγινε στην Νέα Σμύρνη. Πρόκειται για μία περιοχή που παρά την εύπορη οικονομική κατάσταση πολλών κατοίκων της, έχει αυθεντική λαϊκή ταυτότητα και έντονο αντιρατσιστικό χαρακτήρα.

Ιδρυμένη από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας (εξ ου και το όνομά της), Νέα Σμύρνη κατάφερε μέσα σε 100 χρόνια να ανθίσει και να γίνει από τις πιο cool γειτονιές όχι μόνο των νοτίων προαστίων αλλά και ολόκληρης της Αθήνας.

Εκτός από την έντονη επιρροή από το παρελθόν της προσφυγιάς, στον προεξέχοντα αντιφασιστικό της χαρακτήρα συμβάλλει και η ενεργή εργατική τάξη της πόλης. Ταυτόχρονα, στην Νέα Σμύρνη βασιλεύουν και οι «Πάνθηρες», οι οπαδοί του Πανιωνίου τους οποίους ενώνει η λαϊκή τους ταυτότητα και η μηδενική τους ανοχή στον ρατσισμό. Ακόμη, πολλοί από τους κατοίκους είναι οργανωμένοι με τις τοπικές εργατικές και αντιφασιστικές οργανώσεις, οι οποίες φροντίζουν να διατηρούν τον αυθεντικό χαρακτήρα της περιοχής. Διοργανώνουν συναυλίες, προβολές ταινιών, πορείες, ομιλίες, μοιράζουν υλικό και κάνουν σαφές ότι η Νέα Σμύρνη είναι μία περιοχή που θα αποδέχεται πάντα τις μειονότητες, το διαφορετικό, το δίκαιο και θα στέκεται πάντα ενάντια σε τυχόν καταπιεστικές μορφές άσκησης της εξουσίας.

Ποιος θα ξεχάσει τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Πλατεία Νέας Σμύρνης, όταν δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν σε νεαρό που επενέβη όταν προσπάθησαν να γράψουν πρόστιμο σε οικογένεια; Τότε, οι νεοσμυρνιώτες ενώθηκαν μαζί όλοι σαν μία γροθιά και βροντοφώναξαν σε μία πορεία με τεράστια συμμετοχή ότι «τέτοιες συμπεριφορές δεν γίνονται αποδεκτές στην περιοχή μας».

Μία σύγκριση με τα Εξάρχεια θα ήταν άτοπη, καθώς εκεί υπάρχει μία «φωλιά» αντισυστημικών οργανώσεων και είναι σημείο συνάντησης ατόμων της εργατικής τάξης από όλη την Αθήνα. Αντιθέτως, ο παλμός της Νέας Σμύρνης δίνεται από τους ντόπιους.

Έτσι, η συναυλία του Λεξ δεν θα μπορούσε να γίνει σε άλλη περιοχή. Δηλαδή, θα μπορούσε αλλά είναι σαφές ότι στην προσέλευση 20.000 ατόμων συνέβαλε σίγουρα η τοποθεσία. Οι εργατική και αντιφασιστική νεολαία αγαπά πολύ τον ράπερ από την Θεσσαλονίκη, καθώς ταυτίζεται εύκολα με τους στίχους και το νόημα της μουσικής του. Το γεγονός ότι η συναυλία έγινε στο γήπεδο του Πανιωνίου, δεν άφησε καμία περίπτωση όπου η εργατική νεολαία της Νέας Σμύρνης και των γύρω περιοχών θα έχαναν την συναυλία. Ακόμη, η επιλογή της τοποθεσίας χωρίς μεγάλους χορηγούς και λαμπερά διαφημιστικά σποτάκια και αφίσες ενισχύει ακόμη περισσότερη την αυθεντική και λαϊκή ταυτότητα όχι μόνο του Λεξ αλλά και του κοινού του.

Η Νέα Σμύρνη όμως, δεν είναι το πιο αναπάντεχο hood μόνο για την αυθεντική της λαϊκή ταυτότητα. Πρόκειται για μία γειτονιά που όχι μόνο αγκαλιάζει τους κατοίκους της αλλά έχει ολοζώντανο παλμό. Όχι μόνο αισθάνεσαι ότι είσαι μέλος μιας κοινότητας αλλά απολαμβάνεις και αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο σε μία περιοχή που τα έχει όλα.

Είναι η ιδανική γειτονιά για να ζεις καθώς έχει πάρκα, έχει την Πλατεία Νέας Σμύρνης που μπορείς από το να «αράξεις» στο Polis Park μέχρι να κάνεις βόλτες, να χαζεύεις τις βιτρίνες, να φας παγωτό, να πιεις καφέ/κοκτέιλ και να φας σε ένα από τα δεκάδες φαγάδικά της. Θέλεις μακαρόνια στο χέρι; Το έχει. Θέλεις κρέπα; Έχει. Θέλεις τυλιχτό σουβλάκι; Έχει όχι μία αλλά 5 διαφορετικές επιλογές (μόνο στην πλατεία, ε) οι οποίες μάλιστα βασίζονται σε παραδοσιακές πολίτικες συνταγές. Θέλεις μήπως να πας σινεμά; Χειμώνα και καλοκαίρι σε περιμένει το Σπορτινγκ, ο θρυλικός κινηματογράφος της πλατείας.

Νέα Σμύρνη όμως δεν είναι μόνο η πλατεία. Μπορείς να ξεφύγεις για λίγο από την βαβούρα της πόλης με το να κάνεις έναν περίπατο ή ακόμη και την γυμναστική σου στο Άλσος Νέας Σμύρνης. Επίσης, μην ξεχνάς ότι έχουμε κοντά και το Πάρκο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος όπου μπορείς να απολαύσεις από μία βόλτα, άραγμα μέχρι και αρκετές από τις εκδηλώσεις που διοργανώνει, ειδικά το καλοκαίρι.

Ταυτόχρονα, βρίσκεται και στην ιδανική τοποθεσία. Είναι σε απόσταση «αναπνοής» από το κέντρο αλλά και από την παραλία. Και στα δύο μπορείς να πας μέσα σε μερικά λεπτά βγαίνοντας στην λεωφόρο Συγγρού.

Ψάχνεις σε ποια γειτονιά της Αθήνας θα πας να εγκατασταθείς μόνιμα; Μην το σκεφτείς δεύτερη φορά, ξεκίνα να ψάχνεις στην Νέα Σμύρνη*.

*Εκτός εάν έχεις αυτοκίνητο και το σπίτι που θα βρεις δεν έχει πάρκινγκ. Τότε, άστο. Τα παίρνουμε όλα πίσω.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Pyramiden: Μία πόλη «φάντασμα» στον Αρκτικό Ωκεανό

Όταν stalker απήγαγε την Jessica Alba σε ηλικία μόλις 15 ετών – Η τραυματική μέρα που στιγμάτισε τη ζωή της

Μονοκατοικία 227 ετών πωλείται στο Μανχάταν: Τι το ιδιαίτερο έχει και ποια η τιμή του