Στις αρχές της εβδομάδας ο Οίκος Ralph Lauren ανακοίνωσε τη νέα του συνεργασία με δύο κολέγια της Ατλάντα, το Morehouse και το Spelman Colleges. Αυτή δεν είναι μια απλή συνεργασία. Είναι μια ιστορική συνεργασία. Για πρώτη φορά στα 50 χρόνια του ο Οίκος συνεργάζεται με ένα πανεπιστήμιο για να βγάλει μια κολεξιόν και μια καμπάνια που αποτυπώνει τη ζωή σε ένα κάμπους, όπως αυτή ήταν στα μέσα του 20ου αιώνα.

Στις φωτογραφίες που δημοσιεύει το GQ, βλέπουμε μαύρους άνδρες να φοράνε κοτλέ κοστούμια με γραβάτες και παπιγιόν, ενώ στη γυναικεία εκδοχή, οι γυναίκες φοράνε loafers με ψηλές, λευκές κάλτσες, λευκά φορέματα και tweed blazers. Όλα αυτά είναι στοιχεία της παράδοσης των δύο κάμπους και αποτελούν έναν φόρο τιμής στο μαύρο παρελθόν της Ατλάντα που περιλαμβάνει τις πιο μνημειώδεις ιστορίες της καταπίεσης των μαύρων στις ΗΠΑ.

Αυτή η συνεργασία του Ralph Lauren δεν είναι μόνο ζήτημα μόδας. Είναι μια δήλωση. Είναι το ξαναγράψιμο της Ιστορίας. Ο Οίκος επανεφεύρει την αμερικανική μόδα και δίνει το παράδειγμα. Αυτό μεταφράζεται σε μια άντληψη έμπνευσης από το παρελθόν, σε οποιαδήποτε περιοχή, σε οποιοδήποτε κομμάτι της τότε ζωής: Ivy League, Άγρια Δύση, ιππικό.

Όμως, μέχρι τα τελευταία χρόνια, αυτή η στροφή στο παρελθόν, έμοιαζε να σβήνει τη θέση της μαύρης φυλής. Με αυτή την κολεξιόν ο Ralph Lauren τους τοποθετεί στο επίκεντρο και δίνει τον χώρο που πραγματικά είχαν στο παρελθόν της Ατλάντα, της Τζόρτζια, του αμερικανικού νότου.

«Αυτή η κολεξιόν είναι για να μοιραστούμε μια πιο ολοκληρωμένη και αυθεντική εικόνα του αμερικανικού στυλ και του αμερικανικού ονείρου, σιγουρεύοντας ότι οι ιστορίες της μαύρης ζωής και οι εμπειρίες τους ενσωματώνονται στην έμπνευση και στην φιλοδοξία του brand μας», αναφέρει ο Οίκος στην ανακοίνωσή του.

Πρόκειται για έναν κρίκο σε μια αλυσίδα ιστορικού αναθεωρητισμού που συμβαίνει στις ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια, μετά το I Can’t Breathe. Ανάμεσα σε πολλά, είναι ο νόμος που ψηφίστηκε με πρόταση της Kamala Harris για να γίνει ο θάνατος άνευ δίκης από κρατικό όργανο ομοσπονδιακό έγκλημα (Emmett Till Antilynching Act) και η θεσμοθέτηση της 19ης Ιουνίου ως Εθνικής Επετείου. Πρόκειται για μια ημέρα που γιορτάζεται από το 1865 σε διάφορα σημεία των ΗΠΑ και τιμά τη χειραφέτηση των μαύρων σκλάβων.

Στο χώρο της μόδας, αυτός ο ρεβιζιονισμός εντοπίζεται στο πρόσφατο εξώφυλλο της βρετανικής Vogue και στο βιβλίο Black Ivy: A revolt in Style του Jason Jules που αναδεικνύει τη μαύρη συμβολή στο στυλ των κολλεγιόπαιδων της Ivy League, δηλαδή των 8 πανεπιστημίων των νοτιοανατολικών ΗΠΑ που κατατάσσονται στα ελίτ κολέγια.

Κι επειδή τελικά ο χρόνος δεν είναι γραμμικός, αλλά κυκλικός, το να κοιτάζει κανείς στο παρελθόν, είναι σαν να κοιτάζει στο μέλλον. Ο Οίκος Ralph Lauren δεν επανορθώνει μόνο για το τότε, αλλά εγκαινιάζει και το μετά, κάνοντας μια επανεφεύρεση του μύθου του Αμερικανικού Ονείρου.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη GQ (@gq)

Ο Ralph Lauren αλλάζει τα politics της μόδας

Αυτό εγκολπώνεται μέσα από την εξελικτική διαδικασία αυτής της κολεξιόν. Το πρότζεκτ είναι όλο ιδέα του James Jeter, διευθυντή concept design & special projects του Ralph Lauren και συνεργάτης του Morehouse, που μαζί με την Dara Douglas, επικεφαλής περιεχομένουν έμπνευσης για τον Οίκο και συνεργάτιδα του Spelman, έστησαν την πρωτοποριακή αυτή διαδικασία. Η φωτογράφος Nadine Ijewere μαζί με μια ομάδα μαύρων κινηματογραφιστών και creative directors, έκαναν το photoshooting που περιλαμβάνει για μοντέλα φοιτητές και καθηγητές των δύο κολεγίων.

Όλο το πρότζεκτ είναι αποτέλεσμα και της δέσμευσης του Ralph Lauren τον περασμένο Δεκέμβριο, να δώσει 2 εκατομμύρια δολάρια σε υποτροφίες για σπουδαστές στο Morehouse, το Spelman και 10 ακόμα κολέγια της HBCU, δηλαδή της λίγκας των μαύρων κολεγίων και πανεπιστημίων.

Φυσικά η κριτική δε λείπει. Αρκετοί επισημαίνουν ότι ο Οίκος επέλεξε τα δύο πιο ξακουστά μαύρα κολέγια, ενώ θα μπορούσε να δώσει στήριξη σε λιγότερο γνωστά, όμως για τη μαύρη φυλή, τελικά όλα καταλήγουν στην εικόνα. Και η εικόνα της καμπάνιας είναι ακριβώς το μήνυμα που θέλουν να περάσει.

Από το Morehouse και το Spelman βγήκαν ο Martin Luther King Jr., ο Spike Lee, η Alice Walker και η Stacey Abrams. Είναι δύο κολέγια που οδηγούν, αποτελούν τη ναυαρχίδα.

Αφήνοντας πάντως στην άκρη κάθε έννοια ατζέντας και πολιτικής, τουλάχιστον για όλους όσοι ζουν εκτός ΗΠΑ και δεν μπορούν να αντιληφθούν ακριβώς τα δεδομένα της διάκρισης και του φυλετικού ρατσισμού, το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα της κολεξιόν είναι υπέροχο και όντως φέρνει το παρελθόν στο τώρα, κάνοντας ξανά γοητευτικά τα tweet κοστούμια.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ralph Lauren (@ralphlauren)

* Πηγή: GQ

** Κεντρική φωτογραφία: Nadine Ijewere/Ralph Lauren

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Miu Miu: Η φούστα που πυροδότησε το «fat, skinny και age shaming» και επανέφερε τα στερεότυπα

Η Zendaya σε μία ανατρεπτική φωτογράφιση για το εξώφυλλο του W

Speedy 30: Όσα πρέπει να ξέρεις για την πιο δημοφιλή Louis Vuitton τσάντα