Τον Ιούνιο του 2022 έρχεται, για πρώτη φορά, το Sustainable Fashion Summer School στην Ελλάδα, ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στη βιώσιμη μόδα, επικεντρωμένο στην παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά. Το Fashion Revolution Greece ενώνει τις δυνάμεις του με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και με κορυφαία Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και φορείς βιώσιμης μόδας των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής, για να προσφέρει το πρώτο Sustainable Fashion Summer School, μέσω ενός μοναδικού οδοιπορικού στην Ελλάδα.
Το εκπαιδευτικό ταξίδι που θα ενώσει φοιτητές, επαγγελματίες της βιομηχανίας της μόδας από όλον τον κόσμο και λοιπούς ενδιαφερόμενους θα διεξαχθεί στις 6-26 Ιουνίου, ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη, συνεχίζοντας στο Κιλκίς, την Κέρκυρα, την Καλαμάτα και τη Μάνη και καταλήγοντας στην Αθήνα.
Μαζί, θα ταξιδέψουν πάνω από 25 κορυφαίοι εκπαιδευτικοί από διεθνή ιδρύματα, όπως το Fashion Institute of Technology, το Pratt Institute, το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, το St. Martins, το London College Fashion, το Institute of European Design κ.α., καθώς και ειδήμονες της βιομηχανίας της μόδας, της κλωστοϋφαντουργίας και της κυκλικής κατασκευής στην Ελλάδα.
Ένας από αυτούς θα είναι και ο πολυπράγμων, ανήσυχος Δημήτρης Γραμματικογιάννης, γνωστός από το ethical ode του και από τις λαμπερές συνεργασίες με περιοδικά και όχι μόνο. Ο Δημήτρης μιλούσε για βιωσιμότητα στην μόδα πολύ, πάρα πολύ, προτού θεωρηθεί cool και γίνει τάση και επιτακτική ανάγκη.
Σήμερα, μιλά στο Nitro για το δικό του ταξίδι στην μόδα, την διδασκαλία, την αγάπη για το περιβάλλον και την αισθητική.
Πώς ξεκίνησε η εμπλοκή σου με την βιώσιμη μόδα; Γνωρίζω πολύ καλά ότι ασχολείσαι ενεργά αρκετά προτού γίνει τάση.
Η εμπλοκή μου ξεκίνησε ήδη από το 2001 όταν προσπάθησα σε μόδες να εμπλέκω ρούχα από βεστιάριο μαζί με ρούχα της αγοράς . Μέχρι τότε, το να μιλάς για ρούχα και οικολογία ο κόσμος το είχε ταυτίσει στο μυαλό του μόνο τη κάνναβη και πολύ λίγο γνώριζε για τη vintage αγορά, ακόμα και για το οργανικό βαμβάκι που τότε ήταν στα σπάργανα.
Πώς είναι η εμπειρία της διδασκαλίας για σένα; Την προτιμάς από το να δουλεύεις ως στιλίστας-ενδυματολόγος;
Διδάσκω από το 2000 και το να μοιράζεσαι τη γνώση είναι κάτι που υπάρχει έντονα στο χαρακτήρα μου. Όταν συναντάς νέους ανθρώπους, μπορείς να αντιλαμβάνεσαι και τα μηνύματα και τις τάσεις μιας ολόκληρης εποχής, οπότε πραγματικά φέτος που δίδασκα στην ΑΚΤΟ το μάθημα «innovation&sustainability» θεωρώ ότι το ενδιαφέρον για την αειφορία που εισέπραξα ήταν πρωτοφανές. Θεωρώ ότι ,για τις νέες γενιές, θα καθορίζει και τις αγοραστικές τους συνήθειες στο άμεσο μέλλον. Όσον αφορά αν προτιμώ να διδάσκω ή να εξασκώ το επάγγελμα του στυλίστα, ίσως τελικά το ένα να συμπληρώνει το άλλο αυτή τη στιγμή. Πάντως, η διδασκαλία για τα επόμενα χρόνια θεωρώ ότι θα μου «διεκδικεί» περισσότερο χρόνο λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος για ethical campaigning και sustainable fashion editorials.
Ποια συνεργασία στην μέχρι τώρα πορεία σου σου έχει μείνει πραγματικά αξέχαστη και γιατί;
Είναι πολλές οι στιγμές που πραγματικά μπορώ να πω ότι θυμάμαι και νιώθω όμορφα ανακαλώντας μνήμες, αλλά η συνεργασία με την ηθοποιό Καρυοφυλλιά Καραμπέτη για έκθεση στο Ζάππειο κατά τη διάρκεια της 7ης Ελληνικής Εβδομάδας Μόδας με τίτλο ΝΙΚΗ το 2008, επάνω στη Αθηναϊκή Τριήρη και με τη συμμετοχή είκοσι ένα Ελλήνων Σχεδιαστών που είχα επιλέξει με πολύ αυστηρά κριτήρια, μου μένει ανεξίτηλα χαραγμένη. Ήταν μια ενέργεια που πρόβαλλε την Ελληνική Μόδα μέσω μιας εικαστικής ερμηνείας των εννοιών «εξωστρέφεια», «φως» και «μεταλαμπάδευση». Σκοπός μου ήταν να δείξω ότι φτάνουν στις μέρες μας όχι ως απόηχοι, αλλά ως κινητήριες δυνάμεις.
Πώς βλέπεις την μόδα στην Ελλάδα σε 20 χρόνια από σήμερα;
Η μόδα σήμερα προσπαθεί να ανακαλύψει νέες αξίες, βασισμένες στη συμπεριληπτικότητα, στον εκδημοκρατισμό της και στην εξέλιξη του οικολογικού της αποτυπώματος της μέσω νέων υλικών και υφασμάτων. Θεωρώ ότι οι νέοι σχεδιαστές αντιλαμβάνονται τη μοναδικότητα και τις ευκαιρίες που δίνει η χώρα με μια πλούσια κληρονομιά και ένα μεσογειακό περιβάλλον που μπορεί να αναπτύξει ένα ιδιαίτερο στυλ με παγκόσμιες βέβαια αναφορές.
Εξάλλου αν σκεφτούμε ότι οι διεθνείς οίκοι χρησιμοποιούν το καλοκαίρι νησιά όπως τη Μύκονο και Σαντορίνη για να προβάλουν τα brand τους, γιατί να μην αξιοποιηθεί και από την τοπική αγορά αυτή η δυναμική; Έτσι, θέλω να πιστεύω ότι η Ελληνική Μόδα σε είκοσι χρόνια θα έχει ακόμη πιο έντονη ταυτότητα, αλλά ταυτόχρονα με ένα διεθνισμό που θα την κάνει επίκαιρη.
Πώς προέκυψε η συνεργασία σου με το Fashion Revolution Summer School;
Προέκυψε από τη πρώτη στιγμή που αποφασίστηκε το θερινό αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ως μέλος της οργανωτικής ομάδας, αλλά και εκπαιδευτικός. Πιστεύουμε ότι αυτή η ενέργεια θα βάλει τη χώρα στο παγκόσμιο χάρτη της αειφορίας στη μόδα και θα τη κάνει κάθε χρόνο, τόπο συνάντησης των ειδικών πάνω στο sustainability και όλων αυτών που θέλουν να έχουν μια εις βάθος ενημέρωση και εξέλιξη.
Με ποιον τρόπο, κατά την άποψή σου, συνδέονται βιώσιμη μόδα και τουρισμός; Μπορεί ένας τέτοιος συνδυασμός να ευεργετήσει στ’ αλήθεια την Ελλάδα;
Όταν ψωνίζεις βιώσιμη μόδα, ψωνίζεις άρτια!
Όλοι οι βιώσιμοι σχεδιαστές, πέρα από τα ποιοτικά υλικά και τις προσεγμένες ραφές, δημιουργούν τα προϊόντα τους με concepts με αποτέλεσμα αυτά να έχουν «καταγωγή» και «παράδοση». Οπότε, μέσα από τα συγκεκριμένα προϊόντα ανακαλύπτεις μύθους, τοποθεσίες, ιστορίες και υλικά που εξελίσσουν τη πορεία μας στο χρόνο ως μονάδων αλλά και ως χώρας, οπότε μπορώ να πω ότι βιώσιμη μόδα και τουρισμός πάνε χέρι-χέρι.
Από πού ψώνισες το πιο πρόσφατο αγαπημένο σου κομμάτι που προβλέπεις να φοράς για πάρα πολλά χρόνια ακόμα;
Έχω ένα παντελόνι Σαμουράι από το ελληνικό σήμα Eating the Goober που είναι από 95%Tencel και 5% λινό και πρόκειται να το φοράω μέχρι να λιώσει…
Περισσότερες πληροφορίες για το Fashion Revolution Summer School εδώ: fashionrevolution.org