Περιεχόμενα
Το να έχει κανείς ξηρή επιδερμίδα είναι πολύ κουραστικό. Η θαμπάδα του δέρματος, η αίσθηση ότι «σε τραβάει», τα αποξηραμένα κομμάτια δέρματος που κάνουν την εμφάνισή τους και η τραχιά επιφάνεια σίγουρα δεν είναι κάτι το επιθυμητό. Υπάρχουν όμως 5 σωτήρια skincare tips που δεν είναι τόσο γνωστά και μπορούν να κάνουν «θαύματα» για τις ξηρές επιδερμίδες. Επίσης, είναι εύκολα, δεν κοστίζουν και σίγουρα δεν τα έχεις ξανά ακούσει.
Ετοιμάσου να αλλάξεις κοσμοθεωρία για την skincare ρουτίνα σου.
Βαζελίνη πάνω από την ενυδατική
Ίσως δεν το ήξερες αλλά η βασική ιδιότητα της βαζελίνης δεν είναι ενυδατική. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως δεν βοηθάει να μείνει ενυδατωμένη σε βάθος η επιδερμίδα σου. Τι ισχύει; Ο λόγος που οι γυναίκες χρησιμοποιούν την βαζελίνη στην ρουτίνα ομορφιάς τους εδώ και εκατοντάδες χρόνια είναι ότι η βαζελίνη αποτελεί αδιαπέραστο συστατικό. Έτσι, δημιουργεί ένα αόρατο «φιλμ» πάνω από την επιδερμίδα που «κλειδώνει» την υγρασία του δέρματος και δεν της επιτρέπει να δραπετεύσει.
Επομένως, αφού κάνεις τα συνηθισμένα σου skincare βήματα, το τελευταίο θα πρέπει να είναι να «κλειδώσεις» όλη την υγρασία και τα θρεπτικά συστατικά με βαζελίνη. Με αυτόν τον τρόπο θα διατηρηθεί απαλό και ενυδατωμένο το πρόσωπό σου για πολύ περισσότερο. H τεχνική αυτή λέγεται slugging.
Εάν βάζεις την βαζελίνη σκέτη, χωρίς ενυδατική από κάτω, ενδεχομένως να μην πετύχεις την μέγιστη ενυδάτωση την οποία αποζητά η ξηρή σου επιδερμίδα.
Pro Tip: Το ίδιο μπορείς να κάνεις και σε όλο σου το σώμα. Βάλε πρώτα την ενυδατική σου κρέμα και μετά πέρασε λίγη βαζελίνη από τα σημεία όπου θεωρείς πως υπάρχει περισσότερη ξηρότητα, όπως στους αγκώνες σου, στα γόνατά σου και στα πλάγια των γαμπών σου.
Κόψε τα scrubs
Χρησιμοποιείς φυσικά scrubs με κόκκους; Όχι πια.
Η φυσική απολέπιση έχει αποδειχτεί τα τελευταία χρόνια πως όχι μόνο δεν κάνει καλό για την επιδερμίδα μα αντιθέτως έχει αρνηττικά αποτελέσματα, ειδικά εάν έχεις ξηρή επιδερμίδα. Οι κόκκοι δημιουργούν μικροεκδορές οι οποίες δεν είναι φανερές με γυμνό μάτι αλλά δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερη ξηρότητα στο δέρμα και διαταράσσουν τον φραγμό του δέρματος με αποτέλεσμα να «ανοίγει» ο δρόμος για μικρόβια και μολύνσεις.
Επειδή όμως η απολέπιση είναι σημαντική για να ανανεώνεται η επιδερμίδα σου, δεν χρειάζεται να την κόψεις μία για πάντα. Μπορείς να συνεχίζεις να απολεπίζεις την επιδερμίδα σου, με χημικό όμως exfoliation. Εάν είναι νέα στα οξέα (που κάνουν την χημική απολέπιση) τότε μία εξαιρετική επιλογή για αρχάριους είναι το γαλακτικό οξύ (Lactic Acid) το οποίο εκτός από απολεπιστική δράση ενυδατώνει ταυτόχρονα και «σβήνει» με την πάροδο του χρόνου λεπτές γραμμές και κηλίδες.
Δεν θέλεις να πετάξεις τα scrub σου; Χρησιμοποίησέ τα στο σώμα σου, εναλλακτικά, που έχει μεγαλύτερη αντοχή σε σχέση με την ευαίσθητη επιδερμίδα του προσώπου, ώστε να μην πάνε χαμένα.
Άλλαξε σαπούνι καθαρισμού
Καθαρίζεις το πρόσωπό σου και μέχρι να βάλεις τις κρέμες σου, αισθάνεσαι ότι «σε τραβάει»; Δεν πρέπει. Μάλλον, χρησιμοποιείς πολύ ισχυρό για την επιδερμίδα σου σαπούνι καθαρισμού.
Αυτό που χρειάζεσαι είναι σαπούνια που δεν κάνουν αφρό, καθώς είναι πολύ ισχυρά για εσένα. Προτίμησε αυτά που αναφέρουν ότι έχουν ενυδατικές ιδιότητες, καθώς αυτό σημαίνει πως έχουν μέσα υαλουρονικό οξύ ή έλαιο σκουαλίνης. Πρόσεξε να γράφουν στις ετικέτες κάτι σαν “hydrating” ή “soothing”.
Δεν θέλεις το σαπούνι καθαρισμού σου να αφαιρεί και την λίγη υγρασία που έχει το πρόσωπό σου καθώς αυτό θα οδηγήσει σε περισσότερη ξηρότητα καθώς και ξέσπασμα σπυριών.
Μην σκουπίζεις το πρόσωπό σου με πετσέτα
Καθαρίζεις το πρωί το πρόσωπό σου και μετά το σκουπίζεις με πετσέτα τρίβωντάς το; Μέγα λάθος. Με αυτόν τον τρόπο κάνεις ξανά απολέπιση στην επιδερμίδα σου και μάλιστα αναποτελεσματική. Το μόνο που καταφέρνεις είναι να γραντζουνίσεις το πρόσωπό σου και να προκαλέσεις μεγαλύτερη ξηρότητα.
Τι πρέπει να κάνεις μετά τον καθαρισμό; Να απομακρύνεις το σαπούνι με άφθονο νερό και μετά να αφήσεις το πρόσωπό σου να στεγνώσεις όπως είναι. Ναι, και όμως. Δεν χρειάζεται σκούπισμα.
Εάν επιμένεις πολύ να το σκουπίσεις, τουλάχιστον χρησιμοποίησε την πετσέτα με ταμποναριστές κινήσεις και όχι τρίβωντάς την στο πρόσωπό σου.
Το υαλουρονικό που βάζεις μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα
Το υαλουρονικό οξύ κάνει θαύματα στην ξηρή επιδερμίδα. Επαναφέρει τα επίπεδα υγρασίας και κάνει το δέρμα να φαίνεται πιο γεμάτο, πιο λαμπερό και πιο ενυδατωμένο. Όμως, εάν το βάζεις σε στεγνή επιδερμίδα και χωρίς ενυδατική κρέμα από πάνω, μπορεί να έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή να αποξηραίνει ακόμη περισσότερο το πρόσωπό σου.
Τα μόρια του υαλουρονικού έχουν την εξής ιδιότητα: κλειδώνουν υγρασία πολύ μεγαλύτερη από το δικό τους βάρος. Εάν όμως δεν βρουν υγρασία να κλειδώσουν, τότε θα απορροφήσουν την ήδη υπάρχουσα στο δέρμα σου και θα τον κάνουν πιο ξηρό.
Επομένως ο σωστός τρόπος να χρησιμοποιείς το υαλουρονικό είναι ο εξής: σε νωπή επιδερμίδα (από κάποια τονωτική λοσιόν, ένα mist, νερό μισελέρ ή έστω απλά νερό) απλώνεις τρεις σταγόνες υαλουρονικό. Ύστερα, απλώνεις από πάνω την ενυδατική σου κρέμα, χωρίς να περιμένεις να στεγνώσει. Ακόμη καλύτερο θα ήταν να βάλεις και λίγη βαζελίνη από πάνω, που αποτελεί αδιαπέραστο συστατικό, όπως αναφέραμε παραπάνω.
Ωστόσο, έχε υπόψιν σου ότι το υαλουρονικό έχει μόνο προσωρινά αποτελέσματα. Μπορεί να κάνει το δέρμα σου να φαίνεται πολύ καλύτερο όταν το χρησιμοποιείς αλλά δεν έχει μόνιμα αποτελέσματα στο δέρμα.
*Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: pexels.com
Διάβασε ακόμη στο intronews.gr:
Hailey Bieber: Λανσάρει το δικό της brand ομορφιάς, το Rhode
Πώς η παραδοσιακά αντρική κινέζικη μόδα αφομοίωσε το Gender-fluid στοιχείο