Ο γαλλικός οίκος μόδας Givenchy δέχεται έντονη κριτική μετά από ένα κόσμημα, που φόρεσαν τα μοντέλα, στην επίδειξη της εβδομάδας μόδας στο Παρίσι.

Το κολιέ σε σχήμα θηλιάς φορέθηκαν από τρία μοντέλα. Μάλιστα υπήρξε η χρυσή και η ασημένια έκδοση του αξεσουάρ στην έκθεση άνοιξη-καλοκαίρι 2022 της Givenchy. Παρότι δύο χρόνια πριν η Burberry είπε απολογήθηκε για ένα hoodie με θηλιά, ο γαλλικός οίκος δεν πτοήθηκε.

«Θα νομίζατε ότι η βιομηχανία θα είχε μάθει να μην βάζει πράγματα που μοιάζουν με θηλιές στο λαιμό ενός μοντέλου», έγραψε ο λογαριασμός μόδας Diet Prada στο Instagram.

Οι αντιδράσεις έρχονται τόσο από τον χώρο της μόδας, όσο και από ακτιβιστές και καλλιτέχνες, οι οποίοι αναρωτιούνται ποιος έδωσε έγκριση στο να βγει κάτι τέτοιο στην πασαρέλα και γιατί οίκοι συνεχίζουν να λανσάρουν προϊόντα που μπορούν να βλάψουν την ψυχοσύνθεση κάποιου.

Η Givenchy δεν έχει σχολιάσει ακόμα το αξεσουάρ που προκάλεσε οργή. Το κολιέ ήταν μέρος της πρώτης προσωπικής παράστασης του Matthew Williams, δημιουργικού διευθυντή της Givenchy, από τότε που μπήκε στην πολυτελή μάρκα το περασμένο καλοκαίρι. Όχι και τόσο καλό ξεκίνημα.

Ο ίδιος είπε στη Vogue ότι τα κομμάτια ήταν πραγματικά δουλεμένα και περίπλοκα, ενώ δημιουργήθηκαν από τον Αμερικανό καλλιτέχνη Josh Smith, εμπνευσμένα από τους πίνακες του Grim Reaper.

Όταν κυκλοφόρησε  η σειρά Burberry το 2019, ένα από τα μοντέλα της, η Liz Kennedy, έγραψε σε μια μεγάλη ανάρτηση στο Instagram: «Η αυτοκτονία δεν είναι μόδα».

Δεν είναι μόνο η Givenchy

Ο προϊστάμενος της Burberry, Marco Gobbetti, δήλωσε ότι η μάρκα λυπάται πολύ για την ταλαιπωρία που προκλήθηκε, λέγοντας ότι ήταν λάθος αυτό που έκαναν. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία της μόδας έχει προκαλέσει αντιπαραθέσεις σε πολλές περιπτώσεις και από ότι φαίνεται δεν μαθαίνει από τα λάθη της.

Πρόσφατα η Balenciaga κατηγορήθηκε για ένα παντελόνι που προσέβαλε την κουλτούρα των μαύρων. Η Gucci απέσυρε ένα μάλλινο μπλουζάκι το 2019, αφού το αντικείμενο επικρίθηκε ότι μοιάζει με μαύρο πρόσωπο. Η Prada απέσυρε επίσης αντικείμενα με εικόνες που έμοιαζαν να μοιάζουν με μαύρες μαϊμούδες με μεγάλα κόκκινα χείλη.

Η Katy Perry αφαίρεσε δύο αντικείμενα από τη γκάμα των παπουτσιών της μετά από παράπονα ότι ένα από τα σχέδια ήταν ρατσιστικό και η Dolce & Gabbana προκάλεσε αντιδράσεις το 2016, όταν ονόμασε ένα είδος υποδημάτων στη συλλογή άνοιξη/καλοκαίρι ως «slave sandal».