Όλοι θέλουν να δείχνουν χαλαρά κομψοί, είναι όμως τόσο χαλαρό τελικά αυτό το στυλ ή μήπως κρύβεται πολλή προσπάθεια πίσω από αυτή την «cool» εικόνα;

«Όλοι οι πελάτες μου λένε: “Θέλω να φαίνομαι κομψή, αλλά δεν θέλω να φαίνεται πως το προσπάθησα”», λέει ο Μπορνστέιν, ο οποίος έχει βοηθήσει στο styling διάσημων γυναικών, όπως η ηθοποιός Κέιτι Χολμς.

Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι όταν βλέπεις κάποιον του οποίου το στυλ φαίνεται πολύ αβίαστο, αυτό συνήθως σημαίνει ότι καταβάλλει πολλή δουλειά για να το πετύχει.

Υπάρχουν ωστόσο κάποια μυστικά, ορισμένες στιλιστικές στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να επιτύχουν μια σχετικά χαλαρή εμφάνιση, ακόμη και όταν δεν έχουν χρόνο να ανακατέψουν σχολαστικά τα μαλλιά τους ή να τσαλακώσουν κομψά τις μανσέτες του πουκαμίσου τους.

Η δυσκολία να δείχνεις αβίαστα στυλάτη και τα μυστικά για να το πετύχεις

Το look σαφώς σχετίζεται με τα trends. Μεταξύ της ελίτ της μόδας, που δεν είναι πάντα γνωστή ως στιλιστικά «αβίαστη» -ή, όπως το θέτει μερικές φορές το TikTok, #unbothered- το «αβίαστο» αντικατέστησε το «chic» και πλέον θεωρείται το απόλυτο κομπλιμέντο.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι διάσημες γυναίκες, όπως η Ντακότα Τζόνσον και η Σιένα Μίλερ έχουν κάνει statement εμφανίσεις, επηρεάζοντας το στυλ γενικότερα.

Οι σχεδιαστές των μεγάλων οίκων μόδας μόδας πολυτελείας από την Τσεμένα Καμάλι της Chloé μέχρι τον Michael Kors επικαλέστηκαν το «αβίαστο» για να περιγράψουν πρόσφατες συλλογές.

Ο make up artist Μάριο Ντεντιβάνοβιτς αποκάλεσε ακόμη και το make up look του Met Gala που δημιούργησε για την Κιμ Καρντάσιαν αβίαστη, παρόλο που χρησιμοποίησε σχεδόν δώδεκα προϊόντα για να το δημιουργήσει.

Σε αντίθεση με τη μανία για συγκεκριμένα αντικείμενα όπως οι τζιν φούστες Tibi ή οι μπαλαρίνες Alaïa, αυτή η μοντέρνα εμφάνιση είναι πιο δύσκολο να προσδιοριστεί, αποτυπώνοντας μια αίσθηση κομψής αρμονίας που τουλάχιστον φαίνεται να είναι εύκολη, δροσερή και, πάνω απ’ όλα, αδιάφορη. Και είναι γεγονός ότι μια τέτοια φαινομενική αδιαφορία, μπορεί να απαιτεί πολλή φασαρία για να επιτευχθεί.

Η δυσκολία να δείχνεις αβίαστα στυλάτη και τα μυστικά για να το πετύχεις
Metier

«Σε όλους αρέσει η ιδέα να σηκώνονται απλώς από το κρεβάτι και να δείχνουν καταπληκτικοί», σημειώνει η Μελίσα Μόρις, ιδρύτρια και σχεδιάστρια της Métier με έδρα το Λονδίνο, της οποίας οι υπερμεγέθεις τσάντες συχνά συνδέονται με το αβίαστο στυλ.

Αλλά στην πραγματικότητα για να πετύχεις αυτό το αβίαστο look, απαιτείται κόπος. Ένα φαινομενικά εύκολο στιλιστικό τέχνασμα -το να στριμώξει κανείς τις μανσέτες του πουκαμίσου ακριβώς πάνω από τα μανίκια μιας καμπαρντίνας, για παράδειγμα- μπορεί να διαρκέσει 15 λεπτά.

Η δυσκολία να δείχνεις αβίαστα στυλάτη και τα μυστικά για να το πετύχεις

Τα out of bed μαλλιά απαιτούν ακριβώς τη σωστή ποσότητα προϊόντος styling για να τους δώσει όγκο, χωρίς να τα βαραίνει.

Και το «αβίαστο» ντραπέ ενός ανεπιτήδευτου μακριού παλτό συχνά βασίζεται σε ένα βαρύ ύφασμα, το οποίο μπορεί να προσθέτει βάρος κατά τη διάρκεια της πρωινής μετακίνησης.

Σύμφωνα με τον Μπορνστέιν: «Η απλότητα είναι συνήθως πιο δύσκολη, γιατί όλα έχουν να κάνουν με μικρές λεπτομέρειες και δεν υπάρχει τίποτα που να σου αποσπά την προσοχή».

Οι γυναίκες που υιοθετούν μία αβίαστη εικόνα, διστάζουν να παραδεχτούν ότι επενδύουν χρόνο και προσπάθεια στις γκαρνταρόμπες τους, επειδή υποθέτουν ότι το αληθινό στυλ πρέπει να είναι έμφυτο -που και αυτό μάλλον είναι μία άστοχη άποψη. Γιατί πρέπει να νιώθουμε ενοχές επειδή μας ενδιαφέρει η εικόνα μας άλλωστε;

Η δυσκολία να δείχνεις αβίαστα στυλάτη και τα μυστικά για να το πετύχεις
A.P.C. Katie Holms

Η ηθοποιός και σκηνοθέτις Κέιτι Χολμς, ανασήκωσε τέλεια τα φρύδια της όταν ρωτήθηκε σε μία συνέντευξη για τις δικές της τάσεις στη μόδα, συμπεριλαμβανομένης της αγάπης της για αστικές μάρκες όπως η Khaite και η A.P.C., η παριζιάνικη επωνυμία που θεωρείται αντιπροσωπευτική του αβίαστου στυλ.

«Πιστεύεις ότι το στυλ μου είναι αβίαστο;» απάντησε εκείνη με ένα χαμόγελο. «Λοιπόν, δεν θα το έλεγα αυτό. Θέλω να πω, αυτή είναι η ερμηνεία σου».

Η δυσκολία να δείχνεις αβίαστα στυλάτη και τα μυστικά για να το πετύχεις
Khaite

Τις τελευταίες σεζόν, πολλές επωνυμίες από το χώρο της μόδας προθυμοποιήθηκαν να καλύψουν τη ζήτηση για πιο αβίαστη εμφάνιση. Για να το πετύχουν, έχουν κυκλοφορήσει σκόπιμα χαλαρά κομμάτια που φαίνονται αδιάφορα -συχνά με τιμές που κάθε άλλο παρά προσιτές είναι.

Η Balenciaga πουλάει τσάντες που σκόπιμα μιμούνται τσάντες παντοπωλείου, όπως αυτές της FreshDirect, αλλά που είναι φτιαγμένες από δέρμα μοσχαριού αντί για καμβά και πωλούνται λιανικά για 2.900$ -αν το πορτοφόλι σας αντέχει να διαθέσει για μία τέτοια τσάντα. Και όμως είναι sold out.

Η δυσκολία να δείχνεις αβίαστα στυλάτη και τα μυστικά για να το πετύχεις
Balenciaga

Τα Jelly sandals της Row, επίσης εξαντλήθηκαν, παρότι μοιάζουν με την πιο πολυτελή εκδοχή των καλοκαιρινών παπουτσιών των παιδικών μας χρόνων (θυμάμαι κάτι κόκκινα που μου φορούσε η μαμά μου σε εκείνη την ηλικία και κυριολεκτικά τα μισούσα. Ποιος να μου το έλεγε;).

στυλ
Jelly sandals της Row

Το premium τζιν από την AG Jeans and Khaite έρχεται προ-σχισμένο στο γόνατο και τεμαχισμένο στο στρίφωμα για να δώσει την ψευδαίσθηση ότι το τζιν έχει ήδη συρθεί σε όλη την πόλη.

Ακόμη και το συνήθως γυαλισμένο Tory Burch έχει μια νέα τσάντα, τη Radziwill, που φαίνεται να έχει σπασμένο κούμπωμα. Το πραγματικό κούμπωμα είναι κρυμμένο στο δίπλωμα και φυσικά η συγκεκριμένη τσάντα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής.

Η τσάντα πήρε το όνομά της από την αδελφή της Jackie O, την αείμνηστη Lee Radziwill, στέλεχος του Giorgio Armani, γνωστή για το χαλαρό της στυλ.

Η Γαλλίδα τραγουδίστρια Jane Birkin, η συνονόματη της διάσημης τσάντας Birkin της Hermès, αναφέρεται επίσης συχνά ως «αβίαστη» μούσα.

Πρόσφατα, τα έντυπα μόδας αλλά και οι διαδικτυακοί ιστότοποι που ασχολούνται με το στυλ έχουν αγκαλιάσει τα σύγχρονα είδωλα του image, όπως η Τζένιφερ Λόρενς, η Zoë Kravitz, η Κέιτ Μος και η Κέιτι Χολμς.

Το απόλυτο τοτέμ ωστόσο παραμένει η iconic Καρολίν Μπεσέ Κένεντι. Η χαλαρή εικόνα που απέπνεε η αείμνηστη μούσα της μόδας έχει γοητεύσει μια νέα γενιά γυναικών σε πλατφόρμες όπως το TikTok, όπου πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δει βίντεο σχετικά με τo influential στυλ της.

Οι vloggers της Gen Z μελετούν τα ρούχα της -τα λιτά λευκά πουκάμισα από τον Calvin Klein, κορδέλες με στάμπα χελώνες από την C.O. Bigelow και παριζιάνικα slip φορέματα- ως την απόλυτη μύηση στον κόσμο της μόδας.

«Οι άνθρωποι έλκονται από το στυλ της επειδή δεν φαίνεται επτηδευμένο», δήλωσε η Σουνίτα Κουμάρ Ναΐρ, συγγραφέας του βιβλίου «CBK: Carolyn Bessette Kennedy, A Life in Fashion», το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην πρώτη θέση στη λίστα των μπεστ σέλερ βιβλίων του Amazon για μοντέλα μόδας και μούσες.

«Αυτή τη στιγμή, το 90% των δημοσίων προσώπων ή των διασημοτήτων έχουν μια πολύ σχεδιασμένη, επιμελημένη εμφάνιση. Δεν είναι σαφώς αυθεντική. Όταν όμως παρατηρήσετε τις φωτογραφίες της Καρολίν, έχετε μια αίσθηση της προσωπικότητάς της και φαίνεται άνετη, τόσο με τα ρούχα όσο και με τον εαυτό της. Αυτά είναι τα συστατικά του πραγματικά αβίαστου στυλ».

Ο σχεδιαστής τσαντών Morris βλέπει τη λαχτάρα για αβίαστη ενέργεια ως αντίδραση στην «υπερπαραγωγή idols ομορφιάς» που διαποτίζουν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και τα ριάλιτι.

Από την άλλη μία μη κραυγαλέα εικόνα απαιτεί λίγη οργάνωση: ένα φαρδύ λινό παντελόνι της Lemaire φορεμένο με ένα υπερμέγεθες λινό πουκάμισο από τη γαλλική εταιρεία Cristaseya, με τα μανίκια σηκωμένα και τα πάνω τρία κουμπιά ξεκούμπωτα.

Η δυσκολία να δείχνεις αβίαστα στυλάτη και τα μυστικά για να το πετύχεις
Tory Burch, Radziwill

Αυτά τα κομμάτια αναδίδουν ευκολία, αλλά χάρη στην προσεγμένη ραπτική τους και τα υψηλής ποιότητας υφάσματα, διατηρούν ακόμα έναν βαθμό επισημότητας και κύρους.

Σε αυτό μπορούμε να προσθέσουμε και κάποια statement κομμάτια, όπως τα ασορτί σετ από τον Bode και τη Stella McCartney για πιο νυχτερινές εμφανίσεις.

Ένα slip-on δερμάτινο παπούτσι που προσθέτει επισημότητα σε ένα κατά τα άλλα χαλαρό ντύσιμο και ένα γλυπτό βραχιόλι (όπως αυτά της Balenciaga alum Charlotte Chesnais, το οποίο απλώς θα γλιστρήσετε στον καρπό σας) μπορούν να κάνουν εκείνο το twist που θα δώσει στυλ στην εμφάνισή σας.

Η σκηνοθέτις και ηθοποιός Φούσια Κέιτ Σάνερ πέτυχε μία «αβίαστη» εμφάνιση σε μια πρόσφατη βραδινή της έξοδο στο Λονδίνο, αποφεύγοντας το προβλέψιμο κοκτέιλ φόρεμα και επιλέγοντας μια μεταξένια ιβουάρ καμπαρντίνα και ένα λευκό βαμβακερό μπλουζάκι από το Row, συνδυασμένο με ένα λευκό τζιν H&M.

Η δυσκολία να δείχνεις αβίαστα στυλάτη και τα μυστικά για να το πετύχεις

Εκτός όμως από την εξωτερική μας εικόνα, χρειάζεται και το μέσα μας να ταυτίζεται με το… αβίαστο. Σίγουρα, μια χαλαρή στάση απέναντι στη ζωή, κάνει θαύματα και ενισχύει μία κομψή αλλά απλή αύρα.

Η σχεδιάστρια από το Μπρούκλιν Ούλα Τζόνσον επιμένει ότι ενδιαφέρεται λιγότερο για την αισθητική της ευκολίας, και πολύ περισσότερο για την πραγματική δέσμευση να διατηρεί την ντουλάπα της και κατ’ επέκταση τη ζωή της όσο το δυνατόν πιο απλή.

«Ο,τιδήποτε μπορεί να είναι αβίαστο», λέει η Τζόνσον, «αν νιώθεις δυνατός, άνετος και σίγουρος για αυτό. Οι παράμετροι είναι αρκετά ευρείες».

Και σε αυτό θα συμφωνήσουμε…

Η δυσκολία να δείχνεις αβίαστα στυλάτη και τα μυστικά για να το πετύχεις

Με πληροφορίες από WSJ