Περιεχόμενα
Το αξεσουάρ που επανέφερε η όπερα στην… ντουλάπα μας, τα γάντια όπερας, έχουν μεγάλη ιστορία. Φέτος τα φόρεσαν η Αριάνα Γκράντε και η Πάμελα Άντερσον στο κόκκινο χαλί, η Lady Gaga στην σκηνή, τα αφαίρεσε στο παρελθόν αισθησιακά η Τζίλντα (Ρίτα Χέιγουορθ) κάνοντας το πιο αποκαλυπτικό στριπτίζ χωρίς να αφαιρέσει κανένα άλλο ρούχο της και η Όντρεϊ Χέπμπορν στάθηκε μπροστά στη βιτρίνα του Tiffany’s φορώντας τα δημιουργώντας μία από τις πιο διαχρονικές εικόνες κομψότητας.
Τα γάντια της όπερας αγκαλιάζουν τα γυναικεία χέρια προσθέτοντας ένα ελιτίστικο αέρα στο outfit. Και το 2025 επανέρχονται δυναμικά και μπαίνουν στην A list των πιο κομψοντυμένων γυναικών.
Κάποτε συνώνυμα της αίγλης του παλαιού Χόλιγουντ και των επίσημων περιστάσεων, τα γάντια όπερας έχουν επαναπροσδιοριστεί, αποδεικνύοντας την ευελιξία και τη διαρκή ελκυστικότητά τους. Οι σταρ αγκάλιασαν το αξεσουάρ με τρόπους που κυμαίνονταν από την παραδοσιακή εκλέπτυνση έως μία πιο σύγχρονη εκδοχή, εξασφαλίζοντας ότι τα γάντια έγιναν η τάση που ξεχωρίζει.
Κάνοντας μια βόλτα στις πασαρέλες των μεγάλων οίκων που έχουν τιμήσει δεόντως αυτή την τάση τα τελευταία χρόνια, όπως Nina Ricci, Lanvin, Saint Laurent, ίσως αναρωτιέστε από πού ακριβώς προήλθε αυτή η νεοαποκτηθείσα προτίμηση για τα βραδινά γάντια;
Βιώνοντας μια αναβίωση στα χέρια πολλών σταρ (από την Alexa Demie, την Kim Kardashian και τη Lizzo μέχρι τη Rihanna και την Beyoncé), ένα πράγμα είναι σίγουρο: το βραδινό γάντι έχει ισχυρό star power με την εκθαμβωτική ενδυματολογική του συνοδεία.
Δεν πρόκειται, όμως, για μια νέα μόδα. Ακόμα και πριν από τη χρυσή εποχή του κινηματογράφου του Χόλιγουντ, με τη Μέριλιν Μονρόε, την Όντρεϊ Χέπμπορν και τη Σοφία Λόρεν να παρουσιάζουν ladylike εκδοχές του σχεδίου στην κινηματογραφική οθόνη, το γάντι όπερας είναι ένα μακροχρόνιο απομεινάρι της υψηλής μόδας. Γιατί, λοιπόν, οι άνθρωποι φορούν γάντια όπερας; Είναι το αποτέλεσμα πολλών ιστορικών και κοινωνικών εξελίξεων.
Η πρώτη γνωστή εμφάνιση αυτού του αξεσουάρ χρονολογείται τον 17ο αιώνα, ενώ ο σκοπός των γαντιών όπερας είχε ποικίλες εκφράσεις… Χρησιμοποιήθηκαν για να επικοινωνήσουν πολλά πράγματα, όπως ο πλούτος, η βασιλική ιδιότητα, το καλό γούστο και οι καλοί τρόποι.
Γάντια όπερας: Αξεσουάρ με… παρελθόν
Στη Βικτωριανή εποχή, μετά την τρέλα των γαντιών της Αντιβασιλείας και του Ναπολέοντα (φέρεται να είχε 240 ζευγάρια), κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου τα γάντια της όπερας άρχισαν να γνωρίζουν πραγματική άνθιση.
Ένα ζευγάρι γάντια εντοπίστηκε στα χέρια του καθενός και της καθεμιάς, καθώς οι Βικτωριανοί αγαπούσαν πραγματικά τα γάντια τους -και όχι μόνο επειδή έδειχναν ωραία. Προσηλωμένοι στους κανόνες της εθιμοτυπίας, η καθημερινή βικτοριανή ζωή υπαγορευόταν από έναν μακρύ κατάλογο κοινωνικών κανόνων και απαγορεύσεων.
Μήπως γνωρίζετε έναν πολύ δημοφιλή κανόνα ένδυσης; Το να φοράτε γάντια! Συγκεκριμένα, οι Βικτωριανοί είχαν την εντολή να μην βγαίνουν ποτέ έξω χωρίς τα γάντια τους, οπότε θα ήταν σχεδόν αδύνατο να εντοπίσει κανείς κάποιον χωρίς να φοράει ένα ζευγάρι.
Τα γάντια αποκάλυπταν πολλά για τον κάτοχό τους. Για τις πλούσιες γυναίκες, το να φορούν ακριβά στυλ έδειχνε ότι δεν χρειαζόταν να χρησιμοποιούν τα χέρια τους για επίπονες εργασίες. Επικοινωνούσε επίσης στον κόσμο ότι μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά τέτοιες πολυτέλειες, οι οποίες προηγουμένως ήταν αποκλειστικότητα των βασιλικών οικογενειών.
Για να αποφύγουν τις κοινωνικές ατασθαλίες (και για να συμβαδίζουν με την τελευταία τάση), οι γυναίκες της εργατικής τάξης προσάρμοσαν το στυλ τους, ώστε να ταιριάζει στον προϋπολογισμό τους επιλέγοντας φθηνότερα ζευγάρια γαντιών μέσα στα οποία θα έκρυβαν τα τραχιά χέρια τους. Το ημερήσιο και το νυχτερινό στυλ άλλαζαν ανάλογα, με αποτέλεσμα οι Βικτωριανοί να αποφασίσουν ότι ήταν επίσημα «αγένεια» να επιδεικνύετε το αντιβράχιο σας στον κόσμο.
Σε μια αλυσιδωτή αντίδραση στα παραπάνω, οι Βικτωριανοί αποφάσισαν επίσης ότι θα έπρεπε πάντα να παρευρίσκεται κανείς σε επίσημες κοινωνικές εκδηλώσεις με ένα ζευγάρι γάντια όπερας. Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, κέρδισε έδαφος κατά τη διάρκεια της βικτωριανής ακμής της μεγάλης όπερας.
Ωστόσο, το γάντι της όπερας δεν θα περιοριζόταν αποκλειστικά σε μια ζωή με μουσική υπόκρουση από τον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν και τον Χένρι Περσέλ. Από το θέατρο μέχρι τους γάμους, θα θεωρούταν προσβολή να φτάσετε σε οποιαδήποτε επίσημη εκδήλωση, χωρίς να φοράτε ένα ζευγάρι.
Για να ανταποκριθούν στην καθημερινή ζήτηση, οι βικτωριανοί γαντοφορείς προτιμούσαν το στυλ mousquetaire, το οποίο ορίζεται από τα ανοίγματα με κουμπιά στον καρπό -επιτρέποντας στον χρήστη του να βγάλει το χέρι του, χωρίς να χρειάζεται να βγάλει ολόκληρο το ρούχο. Τα γάντια ήταν συνήθως ραμμένα, με τα πρακτικά δερμάτινα και σουέτ μοντέλα της ημέρας να εναλλάσσονται το βράδυ με τα κατάλληλα για το βράδυ ζευγάρια από μετάξι και σατέν.
Η νέα εκδοχή και οι σταρ που επανέφεραν στο προσκήνιο το glamorous αξεσουάρ
Τα γάντια της όπερας είναι ένας σίγουρος τρόπος για να μεταφέρετε λίγη από την αίγλη του παρελθόντος στη σύγχρονη εποχή. Με τη μόδα των μακριών γαντιών να διανθίζει την πασαρέλα, το κόκκινο χαλί και τα γυαλιστερά editorials σε όλο τον κόσμο, η δύναμη του σταρ αξεσουάρ είναι εξίσου αδιαμφισβήτητη, όπως ήταν αιώνες πριν.
Ωστόσο, το σχέδιο έχει εξελιχθεί. Από τα σύγχρονα δερμάτινα γάντια όπερας μέχρι τα παραδοσιακά μεταξωτά και σατέν, ίσως αναρωτιέστε: γιατί οι γυναίκες φορούν γάντια όπερας σήμερα; Λοιπόν, υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι και όλοι τους παραπέμπουν στο γεγονός ότι φαίνονται υπέροχα εκκεντρικά.
Με την παρουσία του γαντιού της όπερας στην A-list της μόδας -φορέθηκαν από την Adele μέχρι την Dua Lipa και την Ολίβια Ροντρίγκο– η επιρροή του γαντιού της όπερας αρχίζει να διαχέεται και πάλι στη δική μας πραγματικότητα.
Παίζοντας επίσης βασικό ρόλο σε πολλές συλλογές μεγάλων οίκων μόδας, προσδίδουν status στην εικόνα σας. Κατά ειρωνικό τρόπο, δεν φαίνεται να απέχει και τόσο πολύ από το βικτωριανό αισθητικό του μήνυμα. Ενδεικτικό του καλού γούστου και του συγκροτημένου στυλ, το γάντι όπερας συνεχίζει να ταυτίζεται με την πολυτέλεια και ήρθε η ώρα να ακολουθήσετε αυτή την τάση.