Βγαλμένο από την δεκαετία του ’60, το ρολόι Cartier Crash είναι ένα μοντέλο που λίγοι θα περίμεναν να έχει τέτοια απήχηση στους celebrities στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Θυμίζοντας κάτι από τα Λιωμένα Ρολόγια στην Εμμονή Της Μνήμης του Σαλβαδόρ Νταλί, το Cartier Crash έχει κοσμήσει τα χέρια ανθρώπων όπως ο Κάνιε Γουέστ, η Κιμ Καρντάσιαν και ο Jay-Z και κρύβει από πίσω του μια ιστορία που αγγίζει την περιοχή του αποκρυφισμού.
Ο μύθος του ξεκινά το 1967 στο Λονδίνο, όταν ένας πελάτης κατέφτασε στο κατάστημα της Cartier στη New Bond Street για να φτιάξει ένα ρολόι που είχε σπάσει σε ένα τροχαίο. Από το τροχαίο και την θερμοκρασία που αναπτύχθηκε, η οβάλ θήκη του έλιωσε.
Ο Ζαν-Ζακ Καρτιέ, δισέγγονος του ιδρυτή, Λουί-Φρανσουά Καρτιέ, λέγεται πως γοητεύτηκε από το νέο σχήμα του ρολογιού ώστε αποφάσισε να το αναπαράξει, σύμφωνα με το CNN.
Αυτή η ιστορία δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ, με την δισέγγονη του Ζαν-Ζακ, την Φραντσέσκα Καρτιέ-Μπρικέλ, να αναφέρει στο βιβλίο για την οικιγένεια της το 2019 ότι ο παππούς της και ο σχεδιαστής Ρούπερτ Έμερσον προσάρμοσαν το δημοφιλές Cartier Maxi Oval στις απαιτήσεις πιστών πελατών που ήθελαν να έχουν κάτι πιο μοναδικό.
Έτσι, σκέφτηκαν ότι η μεταλλική θήκη θα μπορούσε να σχηματιστεί και να μοιάζει σαν να έχει λιώσει σε κάποια σύγκρουση κι έτσι τρύπησαν τις άκρες της σε ένα σημείο και έβαλαν έναν κόμπο στη μέση. Το Cartier Crash «γεννήθηκε» τότε και στην πορεία των ετών ο μύθος του παρήγαγε νέες πληροφορίες σχετικά με τη γέννησή του, άλλες ψευδείς, άλλες αληθείς, σε κάθε περίπτωση όλες μέρος της πολιτιστικής του κληρονομιάς.
Από την πρώτη γραμμή παραγωγής, μόνο 12 ρολόγια ολοκληρώθηκαν και κατέληξαν σε χέρια πλούσιων πελατών, καθώς ήταν δύσκολο να γίνει αυτό το παράδοξο σχήμα, με τα trademarks του Cartier όπως τα λατινικά νούμερα και τα χέρια-σπαθιά.
«Το πρώτο Crash μας προκάλεσε μεγάλο πονοκέφαλο. Βλέπετε, είναι ένα πράγμα να φτιάξεις ένα υπέροχο design, αλλά έπρεπε το ρολόι να λέει και την ώρα. Με το καντράν όμως να είναι τόσο ασύμμετρο, τα νούμερα δε μπορούσαν να μπουν στις γνώριμες θέσεις τους», αναφέρει η Μπρικέλ.
Η πρακτικότητα του ρολογιού δε φάνηκε πάντως να απασχολεί τους διάσημους που το επέλεξαν. Ήθελαν να το έχουν στο χέρι τους κι ας μην ήξερα τι ώρα είναι. Ο Στιούαρτ Γκρέιντζερ, σταρ των 60s-70s, ήταν ένας από τους πρώτους που το πήρε, αν και το επέστρεψε μέσα σε μια εβδομάδα λόγω του ασυνήθιστου σχεδιασμού του.
«Δεν πιστεύω ότι το σχέδιο έβγαζε νόημα, ειδικά τότε. Ήταν πολύ…αιρετικό για τους πελάτες του Cartier», εξηγεί η Μπρικέλ.
Από τα 1.000 δολάρια στα 1.6 εκατομμύρια
Παρόλα αυτά, ήταν κάτι που έδωσε υπόσταση στο παράρτημα του Οίκου στο Λονδίνο, αφού ως τότε, τα ρολόγια εισάγονταν από τη Γαλλία και την Εhttps://www.intronews.gr/tag/elvetia/λβετία. Με το Crash εδραιώθηκε η φήμη για το βρετανικό παρακλάδι.
Το Cartie Crash κυκλοφόρησε στην τιμή των 1.000 δολαρίων, το οποίο με αναγωγή σε σημερινά δεδομένα, είναι 9.000 δολάρια. Η πορεία του χρόνου του έδινε προστιθέμενη αξία, με αποτέλεσμα το 2021 ένα μοντέλο του 1970 να πωληθεί σε δημοπρασία του Sotheby για 908.000 δολάρια, ποσό-ρεκόρ για το Crash. Ένα ποσό που θα το επερνούσε ένα μοντέλο του 1967 έναν χρόνο μετά, το 2022, το οποίο πωλήθηκε μέσω του Loupe This για 1.65 εκατομμύρια δολάρια!
Αυτές οι τιμές δικαιολογούνται τόσο από τη χρονολογία, όσο και από το ότι δεν έχουν παραχθεί παρά μερικές εκατοντάδες.
Μετά την πρώτη παρτίδα, ο Οίκος τα έφτιαχνε μόνο κατόποιν ζήτησης και στην πορεία των ετών άλλαζε τα χρώματα, έχοντας σε λευκόχρυσο, ροζ χρυσό και πλατίνα.
Το 2018 δημιουργήθηκαν δύο νέα limited-edition μοντέλα, ένα με χρυσαφένια θήκη 18 καρατίων και ένα με θήκη από λευκόχρυσο με διαμάντια. Η τιμή του πρώτου ήταν 30.000 δολάρια και του δεύτερου 72.000 δολάρια.
Το Cartier Crash δεν ήταν τόσο δημοφιλές ρολόι ως το 2018. Ήταν τότε που το φόρεσε ο Κάνιε στο special του Λέτερμαν στο Netflix, που υπήρξε το boom στην αξία του.
Από κει και μετά το φόρεσαν πρόσωπα όπως ο τραγουδιστής Tyler The Creator, ο ηθοποιός Νταν Λέβι που πρωταγωνιστεί στο Schitt’s Creek, ο Jay-Z και αρκετοί ακόμα.
Το Cartier Crash είναι ένα μοντέλο που χαρακτηρίζεται ως έργο τέχνης και δη στο ρεύμα του σουρεαλισμού. Είναι και μια περίπτωση όπου το luxury συνδέεται με την κουλτούρα και αναβιώνει τάσεις της τέχνης.
Το σχέδιο του είναι αυταπόδεικτο ως προς τη μοναδικότητα, ότι δηλαδή δεν υπάρχει μαζική παραγωγή. «Μοιάζει να είναι υγρό ή ρευστό. Όταν κρατάς ένα, μοιάζει σαν να πρόκειται να κινηθεί στι χέρι σου. Μπορείς να πεις ξεκάθαρα ότι φτιάχτηκε από άνθρωπο. Υπάρχει το ανθρώπινο στοιχείο πάνω του», λέει στο CNN ειδικός εκτιμητής.
* Πηγή: CNN
** Κεντρική φωτογραφία: Sotheby’s