Ένα ταπεινό σχολείο στα προάστια της Αυστραλίας «κατατρόπωσε» τον ανταγωνισμό ουρανοξυστών, μουσείων και τερματικών σταθμών αεροδρομίων και ανακηρύχθηκε Παγκόσμιο Κτήριο της Χρονιάς 2024. Και βλέποντας τις φωτογραφίες, το μυαλό πάει σε κάποιο κτήριο χωμένο σε μια έρημο για να γίνονται απόρρητες επιχειρήσεις ή σε στρατηγείο των Avengers όπου οργανώνουν το πλάνο αντιμετώπισης του παγκόσμιου κακού.
Το δημόσιο σχολείο Darlington, στο προάστιο Τσιπεντέιλ του Σίδνεϊ, επικράτησε ανάμεσα σε περισσότερα από 220 άλλα αρχιτεκτονικά σχέδια που είχαν προκριθεί και κέρδισε το πολυπόθητο ετήσιο βραβείο στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής στη Σιγκαπούρη.
Το έργο, που άνοιξε το περασμένο φθινόπωρο, συνδυάζει ένα γωνιακό κτίριο της πανεπιστημιούπολης από τούβλα, που διαθέτει μια χαρακτηριστική «πριονωτή» οροφή, με διαμορφωμένους εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου γηπέδου μπάσκετ και ενός κοινοτικού κήπου.
Μαλακά καμπυλωτές μεταλλικές οθόνες περιβάλλουν μια σειρά από υπαίθριες βεράντες, επιτρέποντας στο φως της ημέρας να φιλτράρεται, προστατεύοντας παράλληλα την ιδιωτικότητα των φοιτητών.
Στην περιοχή του νότιου Σίδνεϊ λειτουργούσε εδώ και καιρό ένα σχολείο, αν και το παλιό κτήριο της δεκαετίας του 1970 δεν ήταν πλέον κατάλληλο για το σκοπό του, σύμφωνα με την fjcstudio, την εταιρεία σχεδιασμού πίσω από το έργο.
Οι αρχιτέκτονες, με έδρα το Σίδνεϊ, δήλωσαν ότι ο νέος σχεδιασμός τους «μεταμόρφωσε ριζικά» το σχολείο για να προσφέρει «νέα και σύγχρονα μαθησιακά περιβάλλοντα», αν και το έργο είχε ως στόχο να «συλλάβει το πνεύμα» της αρχικής πανεπιστημιούπολης.
Στεγάζοντας ένα νηπιαγωγείο και ένα δημοτικό σχολείο, ο νέος αυτός χώρος μάθησης θα μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 500 μαθητές, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του σχολείου. Η διαδικασία κατασκευής σε δύο στάδια σήμαινε ότι τα μαθήματα μπορούσαν να συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της κατασκευής.
Στην περιγραφή του έργου της, η fjcstudio δήλωσε ότι το δημόσιο σχολείο Darlington είχε «ισχυρούς δεσμούς με τους Αβορίγινες». Η εταιρεία σχεδιασμού δήλωσε ότι συνέβαλε στη διατήρηση αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς τοποθετώντας τέχνη των ιθαγενών στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, στην είσοδο υποδοχής και στις αίθουσες διδασκαλίας. Οι τοιχογραφίες των ιθαγενών που είχαν ζωγραφιστεί στους τοίχους του παλιού σχολείου αναπαράχθηκαν εν τω μεταξύ στην επένδυση του νέου κτηρίου.
Μιλώντας ο Alessandro Rossi, συνεργάτης του fjcstudio, δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό, δεδομένης της μέτριας κλίμακας του κτιρίου -πρόκειται για ένα μικρό σχολικό έργο, οπότε το γεγονός ότι κέρδισε ενάντια σε όλα τα άλλα μεγάλα έργα στο WAF αποτελεί απόδειξη για τον πελάτη και τη δέσμευση της κοινότητας που βοήθησε στη διαδικασία σχεδιασμού. Οι πραγματικοί νικητές είναι τα παιδιά που θα περάσουν χρόνο στο κτήριο -ένα μέρος εμπλουτισμού γνώσεων για πολλά χρόνια».
Φέτος ήταν η 17η έκδοση του WAF, το οποίο χωρίζει τα βραβεία του σε 18 κατηγορίες, που καλύπτουν τον αθλητισμό, τις μεταφορές, την υγεία και τη στέγαση. Το Παγκόσμιο Κτίριο της Χρονιάς επελέγη από τους νικητές κάθε κατηγορίας, όπως επιλέχθηκαν από μια επιτροπή 175 εκπροσώπων του φεστιβάλ.
Άλλα έργα που διεκδίκησαν το κορυφαίο βραβείο ήταν το Εθνικό Αστεροσκοπείο της Κύπρου, ένας πολωνικός σταθμός λεωφορείων και ένας σταθμός ηλιακής ενέργειας στην Τουρκία.
Το αποτέλεσμα της περασμένης Παρασκευής σηματοδοτεί τη δεύτερη συνεχή χρονιά που οι κριτές του WAF επέλεξαν ένα εκπαιδευτικό κτήριο, με ένα γαλήνιο οικοτροφείο στην Κίνα να παίρνει τον περσινό τίτλο.
Το Darlington Public School είναι επίσης το δεύτερο κτήριο του Σίδνεϊ που κερδίζει τα τελευταία τρία χρόνια, μετά το Quay Quarter Tower -που ονομάστηκε ο πρώτος «ανακυκλωμένος» ουρανοξύστης στον κόσμο επειδή διατήρησε τα δύο τρίτα ενός παλιού πολυώροφου κτηρίου στην περιοχή- κέρδισε το 2022.
Άλλοι πρόσφατοι νικητές περιλαμβάνουν ένα συγκρότημα κατοικιών για ηλικιωμένους στη Σιγκαπούρη και ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από απόβλητα με πίστα σκι στην οροφή στην Κοπεγχάγη της Δανίας.
φωτογραφίες: fjcstudio.com