Τα πυρά του διαδικτύου δέχεται ξανά ο μεγάλος οίκος μόδας, Dior, καθώς κατηγορείται ξανά για cultural appropriation. O όρος cultural appropriation χρησιμοποιείται όταν κάποιος σφετερίζεται και ιδιοποιείται την κουλτούρα μίας φυλής ή ενός λαού.
Ο γνωστός οίκος φαίνεται να «εμπνεύστηκε» από την αρχαία κινέζικη κουλτούρα για να δημιουργήσει ένα σύνολο από την νέα της κολεξιόν, όπου η φούστα θυμίζει πολύ σε πατρόν παραδοσιακή κινέζικη φούστα.
Η εν λόγω φούστα κοστίζει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 3.800 δολαρίων, γεγονός που ενισχύει ακόμη περισσότερο τις κατηγορίες ότι η Dior «πλουτίζει σε βάρος άλλων κουλτούρων». Δεν είναι η πρώτη φορά που κατηγορείται για cultural appropriation.
Μάλιστα, η κατακραυγή ήταν τόσο μεγάλη που διαδηλωτές μαζεύτηκαν έξω από ένα από τα καταστήματα του οίκου στο Παρίσι. Ταυτόχρονα, έχει δημιουργηθεί μία καμπάνια στα social media ώστε να σταματήσει η Dior να «εκμεταλλεύεται» την κινεζική πολιτιστική κληρονομιά.
H παραδοσιακή κινέζικη φορεσιά που περιλαμβάνει την συγκεκριμένη φούστα, η οποία φοριέται εδώ και αιώνες, ονομάζεται Hanfu. Έχει καταγραφεί στην ιστορία για πρώτη φορά πριν 1.000 χρόνια, κατά την δυναστεία των Song.
H φούστα του Dior ήταν κομμάτι της φθινοπωρινής κολεξιόν για το 2022. Στην ιστοσελίδα του οίκου περιγράφεται ως «μία συναρπαστική εξερεύνηση του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος». Ωστόσο, μετά από την διεθνή κατακραυγή η φούστα δεν είναι πια διαθέσιμη προς αγορά.
Ταυτόχρονα, μαίνονται και οι κατηγορίες για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το εργοστάσιο του οίκου στην Κίνα, στην περιοχή Xinjiang.
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Swarovski: Η νέα συλλογή ρολογιών προβάλλει τη δύναμη του χρώματος
Knit Polo: Η φρενίτιδα των χολιγουντιανών αστέρων το έφερε και πάλι στη μόδα