Η Βρετανίδα σχεδιάστρια μόδας Μαίρη Κουάντ, η δημιουργός της μίνι φούστας, πέθανε σε ηλικία 93 ετών, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά της.
Η Κουάντ, κεντρικό πρόσωπο των Swinging Sixties, ήταν μία από τις γνωστότερες σχεδιάστριες μόδας του 20ού αιώνα και εξαιρετικά καινοτόμα. Ονειρευόταν να γίνει χορεύτρια ή σχεδιάστρια. Τελικά σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του κολεγίου Γκόλντσμιθς και στη συνέχεια έμαθε κοπτική και ραπτική σε νυχτερινό σχολείο. Άνοιξε την πρώτη της μπουτίκ, το Bazaar, στο Τσέλσι το 1955, την εποχή που η συνοικία γνώριζε την μεγάλη της άνθηση. Το κατάστημα ρούχων και αξεσουάρ έγινε γρήγορα ο τόπος συνάντησης των Beatles ή των Rolling Stones, της Μπριζίτ Μπαρντό, της Οντρεϊ Χέμπορν.
Η σχεδιάστρια καθιέρωσε τα μίνι φορέματα και τις μίνι φούστες, σε απλές γραμμές και ζωηρά χρώματα. Αλλά οι γυναίκες τής οφείλουν επίσης το σορτς, τα hot-pants, τα πλαστικά αδιάβροχα, την αδιάβροχη μάσκαρα, τις κασετίνες του μακιγιάζ. «Τα ρούχα μου κόλλαγαν στη μόδα των εφήβων, στην pop, στα μπαρ του εσπρέσο, στα κλαμπ της τζαζ», έγραφε στην πρώτη της αυτοβιογραφία «Quant by Quant» που κυκλοφόρησε το 1965.
Η επανάσταση του miniskirt
Η δεκαετία του ’60 είναι η δεκαετία του miniskirt. Πολλοί, λοιπόν, αποδίδουν την εφεύρεσή του στη βρετανίδα σχεδιάστρια, αν και η αλήθεια είναι ότι το μήκος της φούστας είχε αρχίσει να ανεβαίνει πολύ νωρίτερα, τη δεκαετία του ’50. Πολλοί πλέον αποδίδουν τη δημιουργία της μίνι φούστας στον επίσης πρωτοπόρο Γάλλο σχεδιαστή André Courrèges, και αναγνωρίζουν στη Quant την τεράστια δημοφιλία που απέκτησε το είδος- τη διάδοσή του. Η ίδια στην ερώτηση αν εφηύρε το μίνι είχε απαντήσει ως εξής: “Ήταν τα κορίτσια του King’s Road στη διάρκεια της εποχής του “Swinging London” που ανακάλυψαν το μίνι. Έφτιαχνα εύκολα, νεανικά και απλά ρούχα, με τα οποία μπορούσε κανείς να κινείται ελεύθερα, να τρέξει, να χοροπηδήσει και τα φτιάχναμε στο μήκος που επιθυμούσε ο πελάτης. Εγώ τα φορούσα πολύ κοντά και οι πελάτισσες έλεγαν “πιο κοντά, πιο κοντά”. Στη Quant, βεβαίως, χρωστάμε την ονομασία του miniskirt: του έδωσε τον χαρακτηρισμό mini προς τιμήν του αγαπημένου της αυτοκινήτου, του Mini Cooper.
Η σειρά καλλυντικών της Μαίρης Κουάντ
Το 1966 παρουσίασε τη σειρά καλλυντικών της, ενώ τιμήθηκε από τη βασίλισσα Ελισάβετ με το παράσημο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και εισήχθη στο Fashion Hall of Fame. Πέραν από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι δημιουργίες της σημείωσαν μεγάλη επιτυχία τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ιαπωνία. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1970 και του 1980 επικεντρώθηκε στα προϊόντα οικιακής κατανάλωσης και στα προϊόντα καλλωπισμού.