Ο οίκος Dior παρουσίασε τον Ιούνιο την cruise 2022 συλλογή του στο Καλλιμάρμαρο σε ένα εντυπωσιακό show που σηματοδότησε την επανέναρξη των fashion shows μπροστά σε κοινό.

Μέρος αυτού, ήταν και Έλληνες τεχνίτες τους οποίους επέλεξε η Maria Grazia Chiuri για να δημιουργήσουν κομμάτια της συλλογής χαρίζοντας τις γνώσεις και την αισθητική της ελληνικής υφαντουργείας σε μερικά από τα πιο iconic σχέδια του οίκου.

Η art director του Dior, ανέθεσε στην Ελληνίδα σκηνοθέτη Μαριάννα Οικονόμου, να αφηγηθεί με τον δικό της τρόπο την διαδικασία παραγωγής των ενδυμάτων του show από Έλληνες, δημιουργούς παραδοσιακών υφασμάτων και φορεσιών.

Η ταινία, δείχνει πώς η Chiuri δούλευε με ράφτες, υφαντουργούς και καλλιτέχνες για να αναπτύξει την cruise συλλογή της, η οποία συνδύαζε επιβλητικά φορέματα με casual, αθλητικά στοιχεία.

Η Οικονόμου, η οποία τράβηξε τα βλέμματα της Chiuri μέσα από το ντοκιμαντέρ της το 2019 «When Tomatoes Met Wagner», συνάντησε τον ράφτη Αριστείδη Τζονευράκη στο εργαστήριο του, στο μέρος όπου ανάμεσα στα κεντήματα και τις βελόνες κατασκεύασε το εμβληματικό Bar jacket.

Στο βίντεο συναντάμε το γνώριμο Silk Line που διευθύνουν οι Κώστας Μουχταρίδης και Δήμητρα Κολοτούρα, με το οποίο συστηθήκαμε πρώτη φορά μέσω του brand Zeus+Dione. Εκεί παράχθηκαν υφάσματα με μοτίβα από δόντια κυνηγόσκυλου χρησιμοποιώντας μια παραδοσιακή τεχνική ύφανσης. Ο κ. Μουχταρίδης δήλωσε σε συνέντευξη του στο WomanToc «Η Maria Grazia πήρε 5 υφάσματα από εμάς! Το ένα από τα υφάσματα που υφάναμε στο εργοστάσιο μας είναι ένα χαρακτηριστικό σχέδιο του DIOR το pied de poule η αλλιώς «houndstooth. H καινοτομία στην συγκεκριμένη ύφανση ήταν ότι χρησιμοποιήσαμε μετάξι και μεταλλική κλώστη το οποίο είχε μοναδικό αποτέλεσμα».

Στο νησί της Θάσου, η σκηνοθέτης συνάντησε την καλλιτέχνιδα Χριστιάνα Σούλου, της οποίας τα σχέδια γυναικείων μορφών από τη μυθολογία αποτυπωθηκαν σε υφάσματα και μεταφέρθηκαν σε ζακάρ φορέματα από κομμένα νήματα . Η τελευταία της στάση έγινε στην Αθήνα, όπου ανακάλυψε το οικογενειακά διοικούμενο Atelier Tsalavoutas, το οποίο φτιάχνει παραδοσιακά καπάκια ψαράδων.

 

Διαβάστε ακόμα: “Dior: Φωτογράφιση στην Μήλο για την κολεξιόν 2022 εμπνευσμένη από την αρχαία Ελλάδα