Οι δημιουργίες μιας νεαρής Νιγηριανής σχεδιάστριας έχουν σκοπό να αναδείξουν την μουσουλμανική μόδα και κουλτούρα
Μετά από ένα διάλειμμα έξι ετών, δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό @hijarbie στο Instagram η φωτογραφία μιας κούκλας που φοράει ένα ροζ φόρεμα και χιτζάμπ (ή μαντίλα όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε) ποζάροντας μπροστά σε έναν επίσης ροζ τοίχο.
«Η #Hijarbie επέστρεψε» γράφει η λεζάντα, προς τέρψη των ακολούθων της, τα σχόλια των οποίων έδειχναν το θερμό καλωσόρισμα για την επιστροφή της.
Η Haneefah Adam, η Νιγηριανή καλλιτέχνις πίσω από το @hijarbie, άρχισε για πρώτη φορά να παρουσιάζει κούκλες με μουσουλμανική εμφάνιση το 2015, παρατηρώντας την έλλειψη τέτοιας μόδας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης που ακολουθούσε.
Όπως λέει σήμερα η ίδια: «Δεν έβλεπα στους διάφορους σχετικούς λογαριασμούς του Instagram ούτε μια κούκλα που να μου μοιάζει».
Αποφάσισε λοιπόν να φτιάξει τη δική της κι έπιασε αμέσως δουλειά ράβοντας μια ναυτική μάξι φούστα, μια μπλε μπλούζα και μια μαύρη μαντίλα, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία της δημιουργίας της τον Δεκέμβριο του 2015. Η θετική ανταπόκριση την ενθάρρυνε να φτιάξει περισσότερα ρούχα.
Στους μήνες που ακολούθησαν σχεδίασε ένα ρούχο βασισμένο σε μια ρόμπα που φορούσε η Βρετανίδα lifestyle και fashion influencer Habiba da Silva, προκαλώντας την ενθουσιώδη ανταπόκριση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της Teen Vogue.
Από τότε η Adam έχει ανεβάσει περισσότερες από 200 φωτογραφίες στο @hijarbie και έχει σχεδιάσει περίπου 70 ρούχα που εξυμνούν τη μουσουλμανική κουλτούρα και μόδα, συμπεριλαμβανομένης σειράς από κούκλες που βασίζονται σε επιφανείς μουσουλμάνες.
Τον περασμένο μήνα, εμπνευσμένη από τον θόρυβο γύρω από την ταινία Barbie και το φεμινιστικό της μήνυμα, επέστρεψε στο @hijarbie αφού είχε κάνει ένα μεγάλο διάλειμμα για να επικεντρωθεί στην οικογένειά της.
«Η Barbie δημιούργησε ένα νέο φαινόμενο, γιορτάζοντας τη θηλυκότητα, την ανεξαρτησία και τη γυναικεία δύναμη», λέει.
Hijarbie: Η Barbie με τη μαντίλα
Το 2017 η Mattel κυκλοφόρησε την πρώτη κούκλα Barbie που φορούσε μαντίλα, με πρότυπο την Αμερικανίδα Ολυμπιονίκη της ξιφομαχίας Ibtihaj Muhammad, έναν χρόνο αφότου η Adam είχε δημιουργήσει τη δική της εκδοχή της αθλήτριας. Ενθουσιάστηκε επίσης όταν είδε μια Barbie να φοράει μαντίλα στη φετινή ταινία.
Παρά το γεγονός ότι έδειξε από νωρίς ταλέντο στις καλές τέχνες, η Adam δεν σκέφτηκε να κάνει καριέρα ως καλλιτέχνις. Ήθελε να γίνει γιατρός, αλλά κατέληξε να σπουδάσει φυσιολογία, και στη συνέχεια ακολούθησε ένα μεταπτυχιακό στη φαρμακολογία στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Αφού επέστρεψε στη Νιγηρία, ωστόσο, ανακάλυψε ξανά το πάθος της και ξεκίνησε να μοιράζεται τις δημιουργίες της στο διαδίκτυο.
Η νίκη της σε έναν διαγωνισμό food art το 2016 ήταν η ώθηση που χρειαζόταν για να ξεκινήσει την καλλιτεχνική της καριέρα. Σύντομα δεχόταν παραγγελίες, ενώ εκθέσεις της δουλειάς της παρουσιάζονταν στη Νιγηρία και τη Νέα Υόρκη.
Η Adam, η οποία είναι τώρα 32 ετών και ζει μόνιμα στο Λάγος, ετοιμάζεται να επεκτείνει τη δουλειά της στο @hijarbie παρουσιάζοντας περισσότερα μουσουλμανικά πρότυπα. Αυτόν τον μήνα εγκαινιάζει έναν ιστότοπο για το marketing των χειροποίητων ρούχων της για κούκλες.
«Δεν είμαι επιχειρηματίας», λέει, «αλλά οι φίλες μου με ενθάρρυναν. Όλες ήθελαν ρούχα για τις κούκλες των κοριτσιών τους».
Με στοιχεία από The Guardian