Κάποτε, προς τα τέλη του 19ου αιώνα, η Βασίλισσα Βικτόρια ζήτησε από τους βασιλικούς ράφτες να φτιάξουν για τον γιο της Άλμπερτ, τον Πρίγκιπα της Ουαλίας, μια στολή ναύτη για να φορέσει σε μια βασιλική κρουαζιέρα. Μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα νοτιότερα, στη Βρεττάνη της Γαλλίας, οι ψαράδες φορούσαν την marinere, μια στολή που είχε λευκές και σκούρες μπλε οριζόντιες ρίγες, 21 τον αριθμό, προς τιμήν των 21 νικών του Ναπολέοντα Βοναπάρτη πριν την πανωλεθρία του στη μάχη του Βατερλώ. Ήταν τελικά η Κοκό Σανέλ που το 1917 προσέθεσε στην γκαρνταρόμπα της ένα τέτοιο μπλουζάκι και το έκανε trend.
Έχουν περάσει σχεδόν δύο αιώνες από τότε και το nautical style έχει κάνει τους κύκλους του, αλλά πάντα βρίσκει μια εποχή για να επιστρέψει στη μόδα, να γίνει trend και να υπενθυμίσει ότι κάποτε αποτελούσε συνώνυμο ανδρείας και ικανότητας.
Για πολλούς το nautical style είναι ίδιο με το navy, αλλά δεν ισχύει αυτό. Το navy αφορά μόνο στην ύπαρξη των ριγών που έχει μια ναυτική στολή. Το nautical περιλαμβάνει και άλλα στοιχεία εκτός από το σχέδιο, όπως το σχήμα, το κόψιμο στο λαιμό και τα αξεσουάρ.
Φυσικά η πρώτη σκέψη όλων είναι το λεγόμενο Breton, το κλασικό μπλουζάκι με τις ρίγες, όπου ο συνδυασμός χρωμάτων δεν είναι μόνο λευκό με σκούρο μπλε, αλλά μπορεί να είναι με κόκκινο, μαύρο, κίτρινο, camel ενώ οι ρίγες δεν είναι πάντοτε οριζόντιες, αλλά μπορούν να γίνουν και κάθετες ή δε χρειάζεται να έχουν το ίδιο πάχος. Μπορεί να υπερισχύει το ένα χρώμα έναντι του άλλου.
Άλλο στοιχείο του nautical είναι η λαιμόκοψη της μπλούζας, το λεγόμενο boatneck, όπου μένει εκτεθειμένο το πάνω στέρνο και οι ώμοι.
Πολύ συνηθισμένο αξεσουάρ σε αυτό το στυλ είναι επίσης το παπιγιόν, τα boat shoes ή το captain blazer, όμως τα πιο ιδιαίτερα που έχουν γίνει trend τη φετινή σεζόν και ιδίως για το καλοκαίρι, είναι τρία ακόμα στοιχεία στο παντελόνι ή τη μπλούζα.
Τα bell-bottoms: Ένα από τα χαρακτηριστικά της ναυτικής στολής στο παρελθόν, ήταν το παντελόνι που φάρδαινε κι άλλο προς το μπατζάκι, όπως το φάρδος που έχει μια καμπάνα, αλλά χωρίς το εφαρμοστό στην περιοχή του γονάτου. Παράλληλα με το άνοιγμα, το μπατζάκι έχει σε κάποιες παραλλαγές του μεγάλα κουμπιά διαφορετικού χρώματος από αυτό του παντελονιού κυρίως χρυσά ή σκούρα μπλε. Πρόκειται για έναν τύπο παντελονιού που ταιριάζει περισσότερο σε μια γυναίκα.
Το λευκό chino: Μπορείς να το πεις και captain’s pants. Τα chino παντελόνια είναι μια πιο ελαφριά σε πάχος υφάσματος εκδοχή των χακί παντελονιών και παρόλο που δεν έχει ρίζες στο ναυτικό, στην πορεία των ετών το λευκό chino συνδέθηκε με τη συνολική εικόνα. Είναι ότι πρέπει για καλοκαίρι μαζί με μια μπλε εσπαντρίγια ή κάποιο Toms παπούτσι. Σηκώνεις και το μπατζάκι δύο δάχτυλα και είσαι βγαλμένος από κάποια κρουαζιέρα.
Το fisherman’s sweater: Πρόκειται για ένα ρούχο που έχει τις ρίζες του στην Ιρλανδία, στους εκεί ψαράδες που το φορούσαν όταν έβγαιναν στ΄ανοιχτά. Η πιο clasic εκδοχή του είναι το πλεκτό πουλόβερ σε cream απόχρωση και ενδείκνυται για τα τέλη του ελληνικού φθινοπώρου.
Extra tip: Στα παραπάνω μπορεί κανείς να προσθέσει δύο αξεσουάρ για να το απογειώσει. Αυτά είναι ο μάλλινος μπερές σε navy χρώμα και το φουλάρι σκούρου μπλε χρώματος με λευκές βούλες.