Ο Emilio Pucci, κατάφερε μέσα από τα αφηρημένα μοτίβα και τα ανάλαφρα υφάσματα, να δώσει στις γυναίκες μια νέα ελευθερία κινήσεων, κατακλύζοντας τες με χρώματα και πληθωρικά σχέδια.

«Ο πρίγκιπας των prints» όπως τον χαρακτήρισε ο τύπος της εποχής του, υπήρξε μια ξεχωριστή προσωπικότητα και ένα μοναδικό ταλέντο, που έζησε μια ζωή τόσο έντονη και πολύχρωμη, όσο τα ρούχα του. Τα αφηρημένα σχέδια και τα γεωμετρικά του σχήματα ήταν εμπνευσμένα από το Palio της Σιένα, τα Μπατίκ Μπαλί και τα μωσαϊκά της Αφρικής και της Σικελίας.

Για την ιστορία, ο Ιταλός σχεδιαστής, έζησε την περίοδο του ιταλικού φασισμού, κατατάχθηκε στο στρατό και ερωτεύτηκε την Έντα, την κόρη του Μουσολίνι την οποία κάποια στιγμή χρειάστηκε να φυγαδεύσει στο Μιλάνο, κρυφά από τον ίδιο τον πατέρα της, διακινδυνεύοντας τη ζωή του.

Ο ρόλος του αποκαλύφθηκε και ο Emilio Pucci συνελήφθη από τους ναζί, από τους οποίους και βασανίστηκε. Το τέλος του πολέμου, τον βρήκε σε οικτρή οικονομική κατάσταση, την οποία όμως κατάφερε να ανατρέψει, με τις προσωπικές συλλογές που κυκλοφόρησε λίγο αργότερα. O Emilio Pucci, σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, υπήρξε ένας άνθρωπος που έζησε έντονα και επέλεξε να μην αφήσει τα σκοτάδια να κρύψουν το ορμέμφυτο φως του.

Μπορεί τα πρώτα του ρούχα να ήταν στολές του σκι, όμως εκείνα που τον καθόρισαν και φέρουν την υπογραφή του στη μόδα, ήταν τα κάπρι παντελόνια. Μετά από πολλές διακυμάνσεις, ο ιταλικός οίκος κατάφερε να ορθοποδήσει και τα ρούχα του έχουν κάνει καθολική επαναφορά, με τον κολοσσό LVMH, να τον έχει εντάξει από το 2000 στο χαρτοφυλάκιο του.

Το 2023, βρίσκει τον οίκο Emilio Pucci, πίσω στο σπίτι του με ένα show στις όχθες του ποταμού Arno, με στόχο να αποδοθεί φόρος τιμής στην πλούσια ιστορία του. Τα πληθωρικά μοτίβα και η καλειδοσκοπική αισθητική, προκαλούν τις γυναίκες να τολμήσουν, χωρίς να τους τρομάζουν τα έντονα χρώματα και τα ακανόνιστα σχέδια, που μπλέκονται μεταξύ τους. Η απόλυτη φαντασμαγορική παράνοια εκφρασμένη σε έναν ψυχεδελικό καμβά.

Η επάνοδος της αισθητικής του Emilio Pucci, δεν αφορά μόνο τον οίκο, αλλά συνολικά την αγορά, αφού βλέπουμε πληθώρα ρούχων με έντονα prints, που ξεχειλίζουν από χρώματα, σχήματα, σχέδια χωρίς σύνορα και όρια.

Παρακάτω θα βρείτε μερικά από τα κομμάτια που ξεχωρίσαμε για να υιοθετήσετε και εσείς το πληθωρικό trend.

Εμπριμέ πουκάμισο, ZARA

Μίνι φούστα εμπριμέ, ZARA

Φόρεμα Emilio Pucci

Φόρεμα, The Artians