Τα κολάν, που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα, άρχισαν να ανθίζουν τη δεκαετία του 1950 όταν και δημιουργήθηκε η Lycra, αυτό το ελαστικό ύφασμα που τους επέτρεψε να έχουν τη χαρακτηριστική αυτή ευκαμψία. Στη συνέχεια, ήρθε η σαρωτική Ολίβια Νιούτον-Τζον στο Grease, δίνοντας τους μια πιο νευρική και νεανική χροιά φορώντας τα κάτω από το ογκώδες buffer jacket της.

Η σχεδιάστρια Μιούτσια Πράντα μέσα από τις συλλογές της, επανέφερε τα κολάν σε μια  αναβαθμισμένη προσέγγιση τους, που τα βγάζει από το αυστηρό αθλητικό στιλ, το οποίο τα συνόδευε από την ημέρα που πρωτοεμφανίστηκαν.

Πλέον, τα κολάν αθλητικά και μη, είναι μέρος της καθημερινότητάς μας. Αυτό το απροσδόκητο κομμάτι, κατέκτησε τις πασαρέλες μεγάλων brands, μεταξύ των οποίων και της Miu Miu που τα ενέταξε στη συλλογή SS23 την οποία παρουσίασε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μόδας του Παρισιού.

Το μήνυμα είναι ότι το πλέον φεύγουμε από το athleisure και περνάμε στην εποχή όπου τα αθλητικά μας ρούχα, εντάσσονται στην γκαρνταρόμπα μας με τρόπο που να δείχνουν διαφορετικά από ότι τα είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα, πιο εκλεπτυσμένα, με έμφαση στη λεπτομέρεια.

Οίκοι όπως ο Saint Laurent, ο Blumarine και ο Ferragamo είχαν όλοι τους κολάν στις συλλογές τους τους, επιλέγοντας να επαναπροσδιορίσουν το σπορ κομμάτι σε κάτι πιο επίσημο και κομψό. Μάλιστα, ο Blumarine το εξέλιξε περισσότερο, παρουσιάζοντας ένα μεταλλικό κολάν φορεμένο κάτω από ντραπέ μίνι φόρεμα. Και κάπως έτσι, το ρούχο του γυμναστηρίου μετατράπηκε στο επόμενο party outfit.

Βέβαια, από τότε μέχρι σήμερα, τα κολάν είχαν διακυμάνσεις ως προς την αισθητική που τα συνόδευε. Για παράδειγμα, η δεκαετία του 2010 ήταν η χειρότερη, αφού το ελαστικό αυτό παντελόνι θεωρήθηκε ως μια από τις χειρότερες τάσεις της περιόδου, χωρίς καμία κομψότητα.  

Για να επιστρέψουμε όμως στο σήμερα, τα It-girls της μόδας επιλέγουν τα κολάν για τις εμφανίσεις τους με πιο φανατική την Τζίτζι Χαντίντ η οποία τα συνδυάζει με oversized bomber jacket και slouchy μπότες.

Πλέον, ο ρόλος των κολάν είναι περισσότερο υποστηρικτικός, παρά πρωταγωνιστικός. Στόχος είναι, να δένουν αρμονικά με το υπόλοιπο σύνολο, αναδεικνύοντας το χωρίς τα ίδια να κάνουν ιδιαίτερο θόρυβο. Ας πούμε ότι είναι ένα φόντο πάνω στο οποίο φωτίζονται τα υπόλοιπα κομμάτια του look μας.

Συνεπώς, αν θέλετε να φορέσετε το κολάν σας, ξεκινήστε να το συνδυάζετε με εντυπωσιακά πανωφόρια ακόμα και με φορέματα. Η μονοχρωμίες είναι εύκολο να υποστηριχθούν με το συγκεκριμένο trend και εσείς είστε ελεύθερες να παίξετε με φορέματα και φούστες σε έντονα χρώματα και ασορτί κολάν, όπως θα κάνατε με ένα οπάκ καλσόν.