Ο κορσές δεν είχε πάντα τη σημερινή του χροιά και πλέον θεωρείται περισσότερο fashion item παρά οτιδήποτε άλλο. Όμως, όταν πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα, έμοιαζε με εργαλείο βασανισμού για τις γυναίκες, που προσπαθούσαν απεγνωσμένα να αναπνεύσουν μέσα σε αυτόν.

Και παρότι από αρκετούς ιστορικούς μόδας, εν μέρει αμφισβητούνται οι ακρότητες που υποστηρίζουν ότι οι κορσέδες προκαλούσαν παραμόρφωση στη σπονδυλική στήλη και τα όργανα, το σίγουρο είναι ότι είχαν συνδυαστεί με μια επώδυνη διαδικασία που γινόταν για καθαρά αισθητικούς σκοπούς.

Βέβαια, από τότε μέχρι σήμερα, έχουν αλλάξει πολλά και από τους αποπνικτικούς κορσέδες, περάσαμε στα εμβληματικά σχέδια της Vivienne Westwood και του Jean-Paul Gaultier. Τα τελευταία χρόνια, οι κορσέδες βιώνουν τη μεγαλοπρεπή επάνοδο τους κάτι που αποτυπώνεται τόσο στις πασαρέλες όσο και στο street style.

Ο κορσές, είχε πάντα έναν υφέρπων ερωτισμό και ήταν συνδεδεμένος με τη σεξουαλικότητα. Ακόμα και στην παρθενική του εμφάνιση, σε μια εποχή σαφώς πιο συντηρητική, διατηρούσε αυτό του το στοιχείο το οποίο με την πάροδο του χρόνου και την σεξουαλική απελευθέρωση σαφώς ενισχύθηκε.

Μεταξύ των πιο θερμών υποστηρικτών του κορσέ είναι η Μαντόνα, η οποία έχει επιλέξει πολλές φορές το συγκεκριμένο ρούχο στις εμφανίσεις της. Βέβαια, η πλέον αξέχαστη στιγμή της, ήταν όταν εμφανίστηκε στο show του «κακού παιδιού της μόδας» Ζαν Πώλ Γκοτιέ, γυμνόστηθη με έναν στενό custom made κορσέ που τόνιζε ακόμη περισσότερο τις καμπύλες της.

Σήμερα, οι κορσέδες έχουν αποκτήσει νέα πνοή, επιστρέφοντας δυναμικά στη βιομηχανία της μόδας, που βέβαια πάντα τους αγαπούσε και ποτέ δεν τους ξέχασε. Από την τολμηρή αισθητική του Mugler μέχρι τη γαλλική κομψότητα του Dior, οι κορσέδες είχαν ηχηρή παρουσία στις πασαρέλες που πολύ γρήγορα μεταφέρθηκε και στον δρόμο.

Έντονα χρώματα, προκλητικά κοψίματα και τονισμένο μπούστο είναι μόλις μερικά από τα χαρακτηριστικά των σύγχρονων κορσέδων που πλέον  φοριούνται ως top μόνοι τους ή συνδυαστικά με κάποιο πουκάμισο.

Ακόμα και fast fashion brands, υπέκυψαν στη γοητεία του κορσέ με αποτέλεσμα στην αγορά να υπάρχουν αναρίθμητα πολλά σχέδια. Από νεανικά μέχρι περισσότερο θηλυκά, οι κορσέδες ήρθαν για να μεταμορφώσουν τα outfits μας, δίνοντας τους εσάνς ερωτισμού.

Αν θέλετε να δοκιμάσετε και εσείς τη μεγάλη τάση της σεζόν, ξεκινήστε με μία safe επιλογή φορώντας τον κορσέ σας πάνω από το πουκάμισο. Από την άλλη, αν γενικά σας αρέσουν οι πιο νεανικές επιλογές φορέστε το σαν top με τζιν ή cargo φαρδύ παντελόνι. Αποφύγετε να συνδυάσετε πολύ στενά ρούχα μεταξύ τους γιατί το αποτέλεσμα θα είναι άβολο και θα στερείται κομψότητας.