«Φόρεμα της χρονιάς» για το 2021 ανακηρύχθηκε από το Μουσείο Μόδας Bath του Ηνωμένου Βασιλείου το φόρεμα που έβαλε η Δούκισσα του Σάσεξ, Meghan Markle, στην συνέντευξη της με την Oprah Winfrey. Το μακρύ, μεταξωτό φόρεμα georgette, με βαθύ ντεκολτέ, κέντημα λουλουδιού και ασορτί ζώνη, είναι από την «Cruise Collection», Άνοιξη/Καλοκαίρι 2022 του Giorgio Armani και πωλείται 4.700 δολάρια.

Το Μουσείο Μόδας από το 1963 κάθε χρόνο ξεχωρίζει κάποιο φόρεμα ή περισσότερα από ένα σύνολα, τα οποία επιλέγουν ειδικοί στον χώρο της μόδας. Αυτά στην συνέχεια μπαίνουν στην συλλογή του και αντιπροσωπεύουν τις τάσεις της χρονιάς που πέρασε και μένουν έτσι στην ιστορία. Το φόρεμα της Meghan αποτελεί το τελευταίο αντικείμενο στην έκθεση «A History of Fashion in 100 Objects».

Οι φετινοί εκλεκτοί ήταν ο Ibrahim Kamara και ο Gareth Wrighton, αρχισυντάκτης και καλλιτεχνικός διευθυντής αντίστοιχα του περιοδικού Dazed. Το 2020, ένα φόρεμα δικής τους δημιουργίας, που ονόμασαν Dress of Hope, επιλέχθηκε μεταξύ των νικητήριων ρούχων.

«Στη σημερινή pop κουλτούρα, το Φόρεμα της Χρονιάς μπορεί να γίνει και meme της χρονιάς για αυτό και οι δύο αφοσιωθήκαμε στη εμβληματική πλέον συνέντευξη της Meghan και του Harry στην Oprah. Πήγε κατά του κατεστημένου που πάντα θα υπάρχει στη βρετανική συλλογική συνείδηση», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους. Θεώρησαν, δηλαδή, το ρούχο της ένα αντισυμβατικό σύμβολο.

Και συνεχίζουν εξηγώντας ότι «το φόρεμα της Meghan, που φορέθηκε κατά την εγκυμοσύνη της, έντυσε τη Δούκισσα στα μαύρα που πάει κόντρα στον πλούσιο κήπο του Tyler Perry στο Hollywood. Αυτή η εμφάνιση τώρα που συνδέεται με μια πλέον viral τηλεοπτική στιγμή, θα μείνει ριζωμένη στην ψυχή της σύγχρονης pop κουλτούρας μας».

Η δίωρη συνέντευξη στο CBS, προβλήθηκε τον Μάρτιο του 2021 και προσέλκυσε περίπου 60 εκατομμύρια τηλεθεατές σε σχεδόν 70 χώρες. H Meghan και ο Harry αναστάτωσαν τη βασιλική οικογένεια μετά από ορισμένους ισχυρισμούς που έγιναν σχετικά με τα όσα έζησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.