To dress code για τo φετινό Met Gala, που φιλοξενείται από το Ινστιτούτο Κοστουμιών του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης, θυμίζει κάτι από Bridgerton (αν και η σειρά αναφέρεται σε μια διαφορετική περίοδο). Με την ονομασία «Gilded Glamour and White Tie», αναφέρεται στην πολυτελή εποχή της αμερικανικής μόδας τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα, όταν η εκβιομηχάνιση εμβάθυνε το χάσμα πλούτου της χώρας.
Εστιάζει αποκλειστικά στον χρυσό, σύμβολο αναγέννησης αλλά και πολιτισμικής αλλαγής, αφού μιλάμε για την Χρυσή Εποχή της Αμερικής. Αυτό το Met Gala συνοδεύει το δεύτερο μέρος της έκθεσης του Ινστιτούτου Κοστουμιών «In America: Anthology of Fashion», που άνοιξε τον περασμένο Σεπτέμβριο και καθοδηγούσε την ενδυμασία της προηγούμενης εκδήλωσης.
Η Χρυσή Εποχή ήταν μια περίοδος 30 ετών κατά την οποία οι βιομήχανοι και οι μεγιστάνες των ακινήτων πλούτησαν, χάρη στην ταχεία επέκταση των τρένων, των εργοστασίων και των αστικών κέντρων. Διάσημα οικογενειακά ονόματα όπως Frick, Astor, Carnegie, Rockefeller και Vanderbilt διαμόρφωσαν την υποδομή της χώρας.
Η μόδα της εποχής θεωρείται υπερβολική, με δαντέλες και κρυστάλλινα στολίδια, ακόμη και φτερά πουλιών. Οι γυναίκες φορούσαν κορσέδες, κρινολίνο, ακόμη και ατσάλινα ελατήρια μέσα από τα ρούχα, για να αποκτήσουν το σωστό σχήμα. Οι σιλουέτες απλοποιήθηκαν μέχρι το τέλος του αιώνα. Τα ανδρικά ρούχα ήταν επίσης επίσημα, με το σμόκιν τη δεκαετία του 1880 να κυριαρχεί.
Οι κορσέδες έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στο κόκκινο χαλί τον τελευταίο καιρό, με τους Olivia Rodrigo, Doja Cat και Dua Lipa να τους φορούν στα Grammy τον περασμένο μήνα. Στο Met Gala αναμένεται να δοθεί έμφαση κυρίως σε Αμερικάνους σχεδιαστές και σε vintage κομμάτια.
Γιατί επέλεξαν αυτό το dress code για το φετινό Met Gala
H ιστορικός μόδας και επιμελήτρια της έκθεσης, Kate Strasdin, μίλησε για το στυλ του Gilded Age σε ένα βίντεο. Εκείνη την περίοδο ήσασταν αυτό που φορούσατε. Το branding από οίκους μόδας ήταν μια νέα ιδέα, σημειώνει. Πολλές Αμερικανίδες εκείνη την εποχή αγόρασαν τα φορέματά τους από το Παρίσι από τους Charles Worth, Jacques Doucet, Paul Poiret και Madame Jeanne Paquin. Οι Αμερικάνοι μόδιστροι καθιερώθηκαν μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν διακόπηκαν οι προμήθειες των ευρωπαϊκών προϊόντων στις ΗΠΑ.
Ένα αντισυμβατικό κίνημα, το Aesthetic Movement, άρχισε να ενθαρρύνει τις γυναίκες να πετάξουν τους κορσέδες τους στη δεκαετία του 1870, πηγαίνοντας κόντρα στις κοινωνικές συμβάσεις της βιομηχανικής εποχής. Άρχισαν να εμφανίζονται πιο φαρδιά φορέματα, που σόκαραν τότε. Αν και δημοσίως δεν έγινε κάποια αλλαγή, στα σπίτια οι γυναίκες άλλαξαν τον τρόπο που ντύνονταν, με την είσοδο του tea gown.
Οι καλεσμένοι στο φετινό Met Gala μπορεί να μην εμφανιστούν ακριβώς με το στιλ της Χρυσής Εποχής, αλλά η Strasdin βρίσκει το θέμα κατάλληλο. Πιστεύει ότι έχει απήχηση στο σήμερα, αν αναλογιστούμε τον αντίκτυπο των πλούσιων, που κάνουν την περιουσία τους μέσω του διαδικτύου, ή τον εκσυγχρονισμό των οίκων μόδας.
Το Met Gala, διοργανώνεται από την Anna Wintour από το 1995. Είναι μια φιλανθρωπική εκδήλωση που μαζεύει χρήματα για το Ινστιτούτο Κοστουμιών του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης. Από το 2015, οι προσκεκλημένοι του Met Gala απαγορεύεται να δημοσιεύσουν κάτι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πάντως μέσα ενημέρωσης αποκαλύπτουν λεπτομέρειες από το πάρτι του Met Gala, όπως έκανε και το ντοκιμαντέρ «The First Monday in May».
Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:
Vans: Η καμπάνια WEAR ON παρουσιάζει μια σειρά από workshops ανακύκλωσης και tailor-made βιτρίνες
Η επιστροφή της Gisele: Tο πρώτο της εξώφυλλο σε περιοδικό μετά από χρόνια «απουσίας»
Bobby Kolade: Ο άνθρωπος που έφερε την «επανάσταση του secondhand» στην Ουγκάντα