Το τελευταίο διάστημα o χώρος του beauty έχει κατακλειστεί από προϊόντα τα οποία περιέχουν βιταμίνες με την C να είναι η πιο δημοφιλής και εκείνη που βλέπουμε όλο και πιο συχνά στα νέα δερμοκαλλυντικά που κυκλοφορούν. Όμως, ποιες είναι πραγματικά οι βιταμίνες που χρειάζεται το δέρμα μας και σε τι μορφή για να είναι αποτελεσματικές;

Από τις ισχυρότερες βιταμίνες με πολλαπλά οφέλη για το δέρμα είναι η βιταμίνη Α η οποία ανάλογα με την μορφή της μπορεί να προσφέρει απολέπιση, αντιγήρανση ακόμα και δράση κατά της λιπαρότητας και της ακμής. Μάλιστα, είναι η μόνη βιταμίνη για την οποία το δέρμα έχει υποδοχείς και για αυτό μπορεί να επιδράσει κάτω από την επιδερμίδα σε επίπεδο DNA. Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους αναφορικά με την βιταμίνη Α είναι ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται το καλοκαίρι. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι με τον ήλιο αδρανοποιείται άρα δεν προκαλεί κάποια βλάβη στο δέρμα. Το πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί προκύπτει από το γεγονός ότι συχνά  η χρήση της έχει ως συνέπεια το δέρμα να ξεφλουδίζει και το νέο δέρμα να είναι ευαίσθητο και επιρρεπές σε φωτοχημικές αντιδράσεις άρα ο κίνδυνος προκύπτει από τα αποτελέσματα που προκαλεί και όχι από την ίδια την βιταμίνη. Τέλος, όσοι έχουν λεπτό δέρμα, όπως συνήθως συμβαίνει με τις  λευκές επιδερμίδες, πρέπει να αποφεύγουν τις πολύ δραστικές μορφές της βιταμίνης Α όπως η τρετινοΐνη (tretinoin) καθώς μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς και να εντείνει χρόνια προβλήματα όπως η ροδόχρους ακμή.

Η βιταμίνη C από την άλλη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως η βιταμίνη του καλοκαιριού καθώς δρα ως φωτοπροστατευτικό και κατά συνέπεια και κατά της φωτογήρανσης.  Μάλιστα, προσφέρει προστασία η οποία διαρκεί ακόμα και μετά από ώρες (σε αντίθεση με το αντηλιακό) ενώ η δράση της δεν φθίνει από εξωτερικούς παράγοντες όπως το νερό. Η καλύτερη στιγμή της ημέρας για να χρησιμοποιήσουμε ένα προϊόν που περιέχει βιταμίνη C είναι το πρωί ώστε να αξιοποιήσουμε τις ευεργετικές της ιδιότητες όπως αυτές περιγράφονται παραπάνω! Ωστόσο, εκείνο που πρέπει να προσέξουμε είναι, ότι λόγω του ασκορβικού οξέως προκειμένου να είναι αποτελεσματική η δράση της θα πρέπει η διάλυση της να γίνεται σε υγρό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι επιλέγουμε ορούς με βιταμίνη C  σε σκουρόχρωμα μπουκάλια για να μην υπόκεινται αλλοίωση. Τέλος, ένα ακόμα χαρακτηριστικό της είναι ότι βοηθάει στην μείωση των δυσχρωμιών προσφέροντας παράλληλα σταδιακή λεύκανση του δέρματος.

Info: Δερματολογική Κλινική Narcissus – Στέλιος Αγγελίδης, Βασιλίσσης Σοφίας 90, 21 0770 1186