Με τα έμφυλα στερεότυπα να γκρεμίζονται ολοένα και περισσότερο από τις νέες γενιές σε όλον τον κόσμο αλλά και στην Κίνα, ήταν θέμα χρόνου η μόδα να σταματήσει να διαχωρίζεται αυστηρά σε γυναικεία και αντρική. Παρά τις προσπάθειες του κινεζικού κράτους να περιορίσει κάθε καλλιτεχνική έκφραση που παρεκκλίνει από την ταυτότητα φύλου όπως παραδοσιακά αυτή καθορίζεται, Κινέζοι σχεδιαστές λανσάρουν αυτό που θα αποκαλούσαμε gender-fluid fashion. Ρούχα, δηλαδή, που μπορούν να φορεθούν από κάθε άτομο χωρίς να έχει σημασία το φύλο του. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ανερχόμενο brand «Pronounce» που ιδρύθηκε το 2019 από τους Yushan Li και Jun Zhou. Αν και οι ίδιοι ξεκίνησαν το brand τους ως αμιγώς αντρικό, το οποίο μάλιστα έλαβε και μέρος και στην τεράστια επίδειξη μόδας Pitti Uomo στο Μιλάνο, σήμερα χρησιμοποιούν και γυναίκες μοντέλα ώστε να αναδείξουν τους καταλόγους των ρούχων τους. 

gender fluid

Οι κατάλογοι του Pronounce, αν και αντρικού brand, συμπεριλαμβάνουν άντρες και γυναίκες μοντέλα. (πηγή φωτογραφιών: pronounce.com

«Παρά τις προσπάθειες του κράτους να περιορίσει την θηλυκοποίηση του αντρικού φύλου, η νέα γενιά που ενστερνίζεται αρκετά την gender-fluid φιλοσοφία, δεν μπορεί να φρεναριστεί» αναφέρουν οι δύο κινέζοι σχεδιαστές.

Ο Yushan Li αναφέρει ότι τα ρούχα τους μπορούν να φορεθούν από άτομα τα οποία είναι «περίεργα να ανακαλύψουν τον κόσμο, που αγαπούν νέα και περιζήτητα πράγματα και που θέλουν να επιδεικνύουν την αυτοπεποίθησή τους», χαρακτηριστικά που δεν έχουν φύλο.

Ακόμη, το Pronounce είναι ένα brand που φιλοδοξεί να γεφυρώσει την Δύση με την Ανατολή. Έμπνευσή τους είναι η παραδοσιακή κινέζικη μόδα, την οποία φέρνουν στο σήμερα και την αναμιγνύουν με μοντέρνα, δυτικά στοιχεία. Μάο πουκάμισα, υφάνσεις που παραπέμπουν σε τεχνικές που προέρχονται κατευθείαν από την Αρχαία Κίνα και έντονα χρώματα έρχονται να «παντρευτούν» με items σε γραμμές που φέρνουν περισσότερο σε ευρωπαϊκό και αμερικάνικο streetwear.

gender fluid

Σύμφωνα με τους δύο, η τελευταία τους κολεξιόν εμπνεύστηκε από τις κοινότητες της Μογγολίας και του Θιβέτ όπου γυναίκες και άντρες είχαν ίδιους ρόλους στην εύρεση της τροφής, στο χτίσιμο σπιτιών κ.ά.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

5 outfits από το «Κωνσταντίνου και Ελένης» που θα φορούσες άνετα σήμερα

Kim Kardashian: Ενώνει 4 supermodels για τη νέα κολεξιόν των Skims

5 hair trends που επέστρεψαν από τα 00s