Στις 6 Φεβρουαρίου, δύο μεγάλοι σεισμοί ταρακούνησαν τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία προκαλώντας περισσότερους από 47.000 θανάτους και στις δύο χώρες, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Ο καταστροφικός σεισμός της Τουρκίας, είχε ολέθριες συνέπειες με τον τραγικό απολογισμό θανάτων να αυξάνεται διαρκώς. Εκατοντάδες κτίρια κατεδαφίστηκαν, βυθίζοντας στο χάος τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων που προσπαθούν να επιβιώσουν σωματικά, ψυχολογικά αλλά και οικονομικά με τις υλικές ζημιές να αγγίζουν τα 34,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 4% του τουρκικού ΑΕΠ, όπως αυτό διαμορφώθηκε το 2021.

Η Τουρκία αποτελεί μία υπολογίσιμη δύναμη στην παραγωγή ρούχων, σίγουρα όχι τόσο όσο η Κίνα και η Ινδία, αλλά αρκετά σημαντική για να δημιουργήσει πρόβλημα στις διεθνείς αγορές σε περίπτωση που η παραγωγή διακοπεί.

Για κάποιες μέρες μετά τον φονικό σεισμό, τα εργοστάσια διέκοψαν τη λειτουργία τους η οποία όμως ξεκίνησε ξανά στις πόλεις Μαλάτια, Ελαζίγ και Σανλιούρφα ενώ ο αντίκτυπος στα κλωστοϋφαντουργεία στο Καχραμανμάρας και στο Αντιγιαμάν είναι πλέον διαχειρίσιμος σύμφωνα με την Ένωση Κατασκευαστών Τουρκικών Ενδυμάτων.

Σε αντίθεση με τις πολυκατοικίες, που στην πλειοψηφία τους υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές, τα περισσότερα από τα εργοστάσια κατάφεραν να βγουν σχεδόν αλώβητα, μετρώντας σχετικά λίγες υλικές ζημιές που σύντομα αποκαταστάθηκαν.

Το γεγονός αυτό, επιβεβαιώνει με δήλωση του και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ένδυσης (IAF) Σεμ Αλτάν. «Εργαζόμαστε με τα μέλη και τους ενδιαφερόμενους φορείς μας για να εντοπίσουμε και να εκπληρώσουμε τις πραγματικές ανάγκες στην περιοχή», είπε ο Αλτάν. «Οι βραχυπρόθεσμες περικοπές παραγωγής είναι αναπόφευκτες, ωστόσο, όλοι οι ενδιαφερόμενοι συνεργάζονται για την επανεκκίνηση των εργοστασίων για κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους».

Ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι η χώρα είχε αυξήσει κατά 25% την παραγωγική της ικανότητα σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που της επιτρέπει να ισοφαρίσει τις απώλειες της. Συγκεκριμένα, η χωρητικότητα που χάνεται στις περιοχές που επλήγησαν από τους σεισμούς αντικαθίσταται από χωρητικότητα σε άλλες πόλεις εκτός της πληγείσας ζώνης, όπως η Προύσα, η Κωνσταντινούπολη, το Τεκιρντάγκ και το Ντενιζλί.

Επίσης, η τουρκική κυβέρνηση κάνει έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να στεγάζει χιλιάδες ανθρώπους που έχουν μείνει χωρίς στέγη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Παράλληλα, άνοιξαν ξανά τα αεροδρόμια και άρχισε η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού ώστε να ξεκινήσουν ξανά τα γρανάζια της παραγωγής που θα δώσουν ανάσα ζωής στην οικονομία της Τουρκίας που βιώνει μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις της. Και μάλιστα προεκλογικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αν και η τουρκική βιομηχανία μόδας συγκεντρώνεται ως επί το πλείστον, στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, όπου εδρεύουν μεγάλες εταιρείες, οι κατασκευαστές ενδυμάτων και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων που βρίσκονται στην Προύσα, τη Σμύρνη και τις επαρχίες Ντενιζλί, το Γκαζιαντέπ  που επλήγησαν από το σεισμό είναι επίσης σημαντικές για τον κλάδο.

Σε μία προσπάθεια να ενισχύσουν έμπρακτα την Τουρκία, διεθνείς εταιρείες παραγωγής ρούχων όπως ZARA και H&M, που στηρίζουν μεγάλο μέρος της παραγωγής τους στην γείτονα χώρα, έχουν προσφέρει έμπρακτη βοήθεια στην ανθρωπιστική κρίση της χώρας.

Το 2021 η κλωστοϋφαντουργία της Τουρκίας εξήγαγε 16,2 δισεκατομμύρια δολάρια καταλαμβάνοντας τη θέση του πέμπτου μεγαλύτερου προμηθευτή στον κόσμο, ενώ η βιομηχανία ένδυσης εξήγαγε 18,3 δισεκατομμύρια δολάρια και ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση του Fibre2Fashion.

Συνεπώς, η βιομηχανία της μόδας αποτελεί από τις στιβαρότερες και σημαντικότερες της τουρκικής οικονομίας και η επιβίωση της είναι μείζονος σημασίας για τη διαμόρφωση του ΑΕΠ και τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.