Στην πολύ πετυχημένη σειρά του 2000 «Gossip Girl» που εστίαζε στους ελίτ εφήβους του Μανχάταν, ίσως τα ρούχα πλέον να μας προκαλούν ένα μειδίαμα… Ειδικά το ανδρικό ντύσιμο… Μας πώς επέλεγαν να φορούν πουκάμισο με ανοιχτό γιακά οι σοβαροί καρδιοκατακτητές Τσακ Μπας και Νέιτ Αρτσιμπαλντ;

Φαίνεται τόσο άχαρο και… ξεπερασμένο! Και επειδή αυτό που απεύχεσαι σου συμβαίνει, πλέον αυτό το ανοιχτού γιακά πουκάμισο εξαπλώνεται παντού και δεν περιορίζεται μόνο στην γκαρνταρόμπα του 2000 του Τσακ Μπας.

Πουκάμισο: Στον γιακά κρύβεται η λεπτομέρεια και η... παγίδα - Τι να αποφύγεις

Αν και συχνά αυτοί οι γιακάδες δεν είναι τόσο κολακευτικοί και τονίζουν τα ανδρικά πρόσωπα που φαίνονται πιο φαρδιά λόγω του σχετικά οριζόντιου επιπέδου τους, έχουν εξαπλωθεί σαν «λεκές» στα ανδρικά ρούχα τα τελευταία χρόνια.

Θα τους βρείτε να… λερώνουν στιλιστικά τα πάντα, από πόλο μέχρι καλοκαιρινά λινά κουμπιά, ακόμη και πουκάμισα γραφείου.

Σύμφωνα με ανθρώπους του εμπορίου και της μόδας, οι πωλήσεις αυτών των «κολάρων» αυξάνονται εδώ και αρκετά χρόνια, ειδικά μεταξύ των νεότερων πελατών καθώς τα spreads απευθύνονται κυρίως σε νεαρότερους άνδρες.

Τα spreads έχουν και τα θετικά τους: Ταιριάζουν αρμονικά με μια γραβάτα, γιατί κρατά [το γιακά] στη θέση του. Μπορείτε να συνδυάσετε έναν «ανοιχτό» γιακά με γραβάτα σε κόμπο Windsor, καθώς η λεπτότητα του κόμπου συμπληρώνει τον χώρο που δημιουργείται στο γιακά. Και σίγουρα σε κάποιες περιπτώσεις, ειδικά χωρίς γραβάτα, αυτός ο «ανοιχτός» γιακάς μπορεί να είναι σέξι.

Αποκαλύπτει άφθονο στήθος -και, λόγω των πιο κοντών, σχεδόν οριζόντιων άκρων του, κάνει αυτό το στήθος να φαίνεται πιο φαρδύ.

Ακόμα κι έτσι, ένας γιακάς πρέπει να πλαισιώνει όμορφα το πρόσωπο, με έντονες όρθιες γωνίες που απηχούν την ώθηση του λαιμού σας. Ένα spread, εν τω μεταξύ, μπορεί κυριολεκτικά να «πέσει» σταδιακά.

Χωρίς γραβάτα, συχνά πέφτει στο στήθος και κολλάει [στα πλάγια] σαν ένα ζευγάρι φτερά.

Επιπλέον, αν φοράτε αυτό το εταιρικό κλισέ στη δουλειά, φαίνεστε «ομογενοποιημένοι» και αν αθλείστε εκτός υπηρεσίας, μοιάζετε σαν να έχετε έρθει από το γραφείο.

Ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που δεν είναι έτοιμοι να υποκύψουν σε ένα spread και θα πρέπει να εντοπίσουν μια «μονοκόμματη» έκδοση.

Χωρίς ραφές μεταξύ του γιακά και του σώματος του πουκαμίσου, ένας μονοκόμματος γιακάς «κρατά τον εαυτό του» (χωρίς να πέφτει!) και σχηματίζει μια μαλακή καμπύλη. (Ο μονοκόμματος γιακάς διατίθενται σε μυριάδες στυλ, χωρίς κουμπιά, με κουμπιά μέχρι απλώματα, και αξίζει πάντα να το αναζητάτε αυτό το στυλ).

Πουκάμισο: Στον γιακά κρύβεται η λεπτομέρεια και η... παγίδα - Τι να αποφύγεις

Ένα άλλο λογικό βήμα: Επιλέξτε ένα ημι-τροποποιημένο γιακά, όπως αυτά που πουλά η Mashburn. Αυτά τα λιγότερο ακραία πουκάμισα διατηρούν μέρος της ελκυστικότητας ενός απλώματος που διευρύνει το στήθος, αλλά είναι καλύτερα στο να στέκονται στη γραμμή τους.
 
Ακόμα καλύτερα, επιλέξτε ένα πουκάμισο με κουμπί στον γιακά. Ένα κουμπί στο κάτω μέρος του γιακά έχει κάποια απαλότητα και είναι πιο επιβλητικό. Υπάρχουν σε πιο μακριές και στενότερες φόρμες, ενώ οι τυπικές ιταλικές τείνουν να είναι πολύ επιδεικτικές, μήκους 4 ιντσών.

Πουκάμισο: Στον γιακά κρύβεται η λεπτομέρεια και η... παγίδα - Τι να αποφύγεις

Αναζητήστε ένα κολάρο του οποίου οι άκρες σχηματίζουν μια ελκυστική καμπύλη σε σχήμα S ή «ρολό». Αυτό συμβαίνει όταν τα κουμπιά είναι τοποθετημένα αρκετά ψηλά ώστε το κολάρο πρέπει σχεδόν να διπλασιαστεί πάνω του για να στερεωθεί.

Ίσως το πιο όμορφο από όλα είναι το κλασικό κολάρο, του οποίου τα άκρα εκτείνονται απότομα προς τα κάτω, με λίγο χώρο μεταξύ τους. Είναι πιο αριστοκρατικό με κάποιο τρόπο. Ο γιακάς στέκεται μόνος του και πλαισιώνει τον ανδρικό λαιμό πολύ πιο κομψά, με ή χωρίς σακάκι και γραβάτα.

Πουκάμισο: Στον γιακά κρύβεται η λεπτομέρεια και η... παγίδα - Τι να αποφύγεις

Όπως και να έχει, για να επιλέξεις το σωστό πουκάμισο, απαιτείται καλή εφαρμογή και σίγουρα όχι ακρότητες, καθώς ο γιακάς θα πρέπει να πλαισιώνει το λαιμό και το πρόσωπο αρμονικά και να δένει με την υπόλοιπη εμφάνιση δημιουργώντας ένα κομψό σύνολο.

* Με πληροφορίες από wsj