Το παραδοσιακό, καπιτονέ πάπλωμα, το quilt, επιστρέφει και αποτελεί πηγή έμπνευσης για την haute couture. Διάσημοι οίκοι όπως ο Moschino, εντάσσουν τις καπιτονέ υφές στις δημιουργίες του δίνοντας τους νέα διάσταση. Τον Σεπτέμβριο, ο A$AP Rocky εμφανίστηκε στο Met Gala μαζί με την Rihanna και όπως ήταν αναμενόμενο όλοι σχολίασαν τις ενδυματολογικές τους επιλογές μιας και ήταν σαν να είχαν σηκωθεί μόλις από το κρεβάτι και είχαν τυλιχτεί με τα σκεπάσματα.
Το ογκώδες, πολύχρωμο πάπλωμα που φορούσε ήταν custom-made και δημιουργήθηκε από τον σχεδιαστή Eli Russell Linnetz σε συνεργασία με τον παπλωματοποιό Zak Foster βασισμένο σε μια κουβέρτα που βρέθηκε σε ένα thrift shop στην Καλιφόρνια.
Μάλιστα, μια γυναίκα βλέποντας το, αναγνώρισε το σχέδιο που ήταν ίδιο με εκείνο που είχε ράψει στο χέρι η προγιαγιά της, δημοσιεύοντας μια εικόνα του στο Instagram.
Η εμφάνισή του αυτή, σε μία από τις πιο χαρακτηριστικές και δημοφιλείς εκδηλώσεις μόδας φανερώνει, ότι τα χειροποίητα κειμήλια έρχονται ξανά στο προσκήνιο και μάλιστα αποτελούν πηγή έμπνευσης για τους σχεδιαστές. Εξάλλου, είδαμε μεγάλους οίκους μόδας να τα εντάσσουν στις χειμερινές συλλογές τους γεμίζοντας νοσταλγία τις διεθνείς πασαρέλες.
Το quilt έχει τις ρίζες του στην Αμερική. Η χαρακτηριστική ύφη των παπλωμάτων που κατασκευάζονταν από εργάτες της Νέας Αγγλίας έχει έντονα χρώματα που συνδυάζονται μεταξύ τους σε υφάσματα που θυμίζουν μωσαϊκό.
Ο ιερέας Jesse Jackson και υπέρμαχος των πολιτικών δικαιωμάτων, σε μια διάσημη ομιλία του στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών το 1984, αναφέρθηκε στην τέχνη της παπλωματοποιίας περιγράφοντας την Αμερική ως ένα πάπλωμα από «πολλά μπαλώματα, πολλά κομμάτια, πολλά χρώματα, πολλά μεγέθη, όλα υφασμένα από μια κοινή κλωστή».
Φαίνεται ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται συναισθηματικά στα καπιτονέ , λόγω των προσωπικών και ιστορικών αφηγήσεων που κουβαλούν και των αναμνήσεων με τις οποίες τα έχουν συνδέσει. Η συνεχής αγάπη για το καπιτονέ είναι η υλική απόδειξη των αμερικανικών αξιών περί πλουραλισμού και αποδοχής της διαφορετικότητας. Φυσικά, η χώρα δεν εμφανίζει πάντα αυτές τις αξίες, αλλά τα παπλώματα εξακολουθούν να θεωρούνται ως εικόνα αυτού που οι Αμερικανοί θα ήθελαν να είναι.
Όλοι θέλουν χειροποίητα πράγματα, δεξιοτεχνία και «αργές» διαδικασίες μακριά από την λογική του fast fashion. Στους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας για πολλούς ανθρώπους ένα παραδοσιακό, καπιτονέ πάπλωμα αντιπροσωπεύει την απλότητα και την αγνότητα άλλων εποχών.