Το Σάρι, που είναι γνωστό ως sari, saree ή shari είναι το δημοφιλές παραδοσιακό ένδυμα των γυναικών στην Ινδία. Φτιαγμένο από πολυτελές μετάξι, παράγεται σε διάφορα χρώματα και χρησιμοποιείται ως επίσημο φόρεμα σε επίσημες εκδηλώσεις, όπως ο γάμος. Ο επικρατέστερος τύπος είναι saree είναι το Banarsis, το οποίο είναι εμπνευσμένο από την τέχνη των Μουγκάλ.
Ο οίκος Dior, στα πλαίσια του Global Atelier, προσεγγίζει διαφορετικούς πολιτισμούς και κουλτούρες, ενσωματώνοντας τα στοιχεία τους στις συλλογές τους. Στο show του F/W23, που παρουσιάστηκε στην Βομβάη της Ινδίας, ήταν η πρώτη φορά που ένας μεγάλος ευρωπαϊκός οίκος μόδας αναγνώρισε με αυτό τον τρόπο την Ινδία. Για χρόνια, η πολυπληθής αυτή χώρα με το φτηνό εργατικό δυναμικό, υπήρξε βασικός παραγωγός ρούχων, χωρίς όμως κανείς από τους haute couture οίκους, να έχει συμπεριλάβει στοιχεία του πολιτισμού της, στις συλλογές του.
Και ενώ εκτυλισσόταν το show του Dior, στη Βομβάη γινόντουσαν επίσης τα εγκαίνια ενός κέντρου τεχνών υψηλού προφίλ και μια αναδρομική έκθεση από την Chanakaya, συνεργάτιδα του οίκου στην Ινδία, που εξερευνούσε τη χειροποίητη δουλειά της με τον Dior κατά τη διάρκεια των δεκαετιών.
Το Σάρι, είναι από τις λίγες πλέον περιπτώσεις που η μόδα ξεκινάει από την Ανατολή προς τη Δύση και όχι το αντίστροφο. Το 2022, φορέθηκε στα κόκκινα χαλιά των Καννών και του Met Gala από την ηθοποιό Deepika Padukone και τη Natasha Poonwalla ενώ ακολούθησαν κι άλλες διάσημες γυναίκες όπως η ηθοποιός Zendaya και το μοντέλο Gigi Hadid.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν πρόκειται για ασέβεια και πολιτιστική οικειοποίηση του παραδοσιακού αυτού ενδύματος. Το αντίθετο, αποτελεί δείγμα εκτίμησης και σεβασμού προς την πλούσια πολιτισμική κληρονομιά της Ινδίας.
Βέβαια, αντιδράσεις προκάλεσε η δημοσιογράφος μόδας Suzy Menkes, η οποία με δήλωση της είπε: «Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι τα ταπεινά ινδικά χειροποίητα θα μπορούσαν να εξελιχθούν στην υψηλή ραπτική του Dior». Ο όρος «ταπεινά» θεωρήθηκε αποικιακή προσέγγιση μιας λευκής, η οποία αντιμετωπίζει με έπαρση και ασέβεια το συγκεκριμένο ένδυμα.
Επίσης, ιστορικά η λέξη «ταπεινό» σίγουρα δεν αρμόζει στο Σάρι, το οποίο για την Ινδία, αποτελεί ένδειξη πλούτου. Μάλιστα, έχει γίνει σύμβολο της «Μητέρας Ινδίας» και έχει συσχετιστεί με ινδικές εθνικιστικές ιδεολογίες.
Για τον απλό λαό της Ινδίας, το Σάρι, ήταν δύσκολο να αποκτηθεί, τουλάχιστον στην πολυτελή μορφή που το προβάλει η Δύση. Για το λόγο αυτό, στην επαρχία και τα ψαροχώρια, θα το βρείτε κουρελιασμένο και ταλαιπωρημένο.
Τα κενά γνώσης σχετικά με την καταγωγή και τον συμβολισμό του Σάρι, έρχεται να καλύψει μια έκθεση στο Design Museum του Λονδίνου. Το σάρι είναι ουσιαστικά ένα ενιαίο κομμάτι ύφασμα χωρίς ραφή ντυμένο στο σώμα. «Επειδή έχει απλή μορφή, έχει γίνει καμβάς για την έκφραση διαφορετικών ιδεών», εξηγεί η Priya Khanchandani, επικεφαλής της επιμέλειας στο Design Museum.