Το 2022, ήταν η χρονιά που μας χάρισε τον πρώτο «ανακυκλωμένο» ουρανοξύστη καθώς και πολλά ακόμη αρχιτεκτονικά θαύματα.
Μπορεί η πανδημία να οδήγησε σε αισθητές καθυστερήσεις στον κατασκευαστικό τομέα ωστόσο, το 2023 θα είναι μία χρονιά αξιοσημείωτων εγκαινίων όπως τον δεύτερο υψηλότερο πύργο στον κόσμο, καθώς και το πολυσυζητημένο θρησκευτικό συγκρότημα στο Abu Dhabi.
National Library of Israel, Jerusalem, Israel
Η Εθνική Βιβλιοθήκη του Ισραήλ αλλάζει στέγη. Το τεράστιο αρχείο βιβλίων, χειρόγραφων αρχείων και φωτογραφιών θα μεταφερθούν σε νέο κτίριο, δίπλα στο κοινοβούλιο της χώρας, το Knesset
Τα σχέδια, φέρουν την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου Herzog & de Meuron και συνδυάζουν την αισθητική και τα χρώματα της Ιερουσαλήμ σε μία minimal, σύγχρονη προσέγγιση.
Το εξωτερικό του, μοιάζει με λαξευμένο βράχο από ασβεστόλιθο και τσιμέντο ενώ το εσωτερικό του περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, αμφιθέατρο και εκθεσιακούς χώρους.
Nordø, Copenhagen, Denmark
Η Κοπεγχάγη, μία πόλη γεμάτη με κτίρια βιώσιμου σχεδιασμού επιλέχθηκε από την UNESCO ως η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Αρχιτεκτονικής για το 2023.
Στα πλαίσια αυτά, έχει ξεκινήσει η ανάπλαση του άλλοτε βιομηχανικού Nordhavn, του βόρειου λιμανιού, ώστε να μετατραπεί σε μία φιλική προς τους πεζούς περιοχή, με ποδηλατοδρόμο που θα την συνδέει με το κέντρο.
Η πρόσοψη του Nordø είναι από κόκκινο τούβλο ως ένδειξη τιμής προς το βιομηχανικό παρελθόν του μέρους. Η κατασκευή των 115 κατοικιών υπόσχεται στους κατοίκους μια «νησιωτική όαση» με εύκολη πρόσβαση, δημόσιους κήπους και μία βεράντα στον τελευταίο όροφο.
Πολιτιστικό Κέντρο Lola Mora, San Salvador de Jujuy, Argentina
Ο αείμνηστος Αργεντίνος αρχιτέκτονας César Pelli μπορεί να είναι περισσότερο γνωστός για τους ουρανοξύστες που αποτέλεσαν ορόσημα όπως οι Πύργοι Petronas στην Kuala Lumpur και το Παγκόσμιο Οικονομικό Κέντρο της Νέας Υόρκης, όμως το νέο του project είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.
Μέσα σε δάσος, με άπλετο φως και ευρύχωρους χώρους το Πολιτιστικό Κέντρο Lola Mora είναι αφιερωμένο στη συνονόματή του γλύπτρια, μια από τις σημαντικότερες γυναίκες του 20ου αιώνα. Εκτός από έργα της, το ίδρυμα θα στεγάσει ένα κέντρο διερμηνείας, εστιατόριο, βιβλιοθήκη και ατελιέ για τους καλλιτέχνες που θα φιλοξενηθούν εκεί.
Το εντυπωσιακό είναι ότι με την χρήση ανεμογεννητριών και ηλιακής ενέργειας, το κέντρο αναμένεται να παράγει 20% περισσότερη ενέργεια από αυτή που θα καταναλώνει.
Abrahamic Family House, Abu Dhabi, UAE
Σχεδόν το 80% του πληθυσμού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είναι μουσουλμάνοι, αλλά στο νέο συγκρότημα του Abu Dhabi θα συνδέσει τρεις θρησκείες το Ισλάμ, τον Χριστιανισμό και τον Ιουδαϊσμό. Θα εκτείνεται σε τρία πανομοιότυπα κτίρια σε σχήμα κύβου όπου θα στεγάζονται αρμονικά το τζαμί, η συναγωγή και η εκκλησία.
Merdeka 118, Kuala Lumpur, Malaysia
Το Merdeka 118, βρίσκεται 2.227 πόδια πάνω από την πρωτεύουσα της Μαλαισίας και είναι το δεύτερο ψηλότερο κτίριο στον κόσμο μετά το Burj Khalif.
Η αυστραλιανή αρχιτεκτονική εταιρεία που ανέλαβε το έργο είπε ότι τα τριγωνικά γυάλινα αεροπλάνα στην πρόσοψη του κτιρίου, είναι εμπνευσμένα από τα μοτίβα που βρέθηκαν σε παραδοσιακά έργα τέχνης.
Το κτίριο πρόκειται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2023, και θα περιλαμβάνει θέατρο 1.000 θέσεων, γραφεία και ένα ξενοδοχείο.
Destination Crenshaw, LA, USA
Η ιδιωτική πρωτοβουλία ελπίζει να κάνει την περιοχή Crenshaw έναν αξιόλογο προορισμό έναν πολιτιστικό διάδρομο μήκους 1,3 μιλίων που θα διαθέτει πεζόδρομους, δημόσια πάρκα και πάνω από 100 έργα τέχνης που θα αναδεικνύουν τον πολιτισμό των ντόπιων. Ανάμεσα στις τοιχογραφίες, τα αγάλματα και τις μόνιμες εγκαταστάσεις θα βρίσκεται ο αφροαμερικανός καλλιτέχνης Kehinde Wiley.
AMRF First Building, Sydney, Australia
Το Sydney βρίσκεται υπό αστικό μετασχηματισμό με στόχο να επωφεληθεί το νέο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης. Στόχος, είναι να μετατραπεί σε οικονομικό κέντρο που θα προωθήσει τις βιομηχανίες τεχνολογίας και επιστήμης δημιουργώντας πάνω από 100.000 νέες θέσεις εργασίας.
Kempegowda International Airport, Bengaluru, India
Η Bengaluru, αποτελεί την τρίτη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Ινδίας το αεροδρόμιο της οποίας επεκτάθηκε πρόσφατα. Αυτό, θα αυξήσει την ετήσια χωρητικότητα του αεροδρομίου κατά 25 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.
Η αρχιτεκτονική εταιρεία Skidmore, Owings & Merrill έχει υιοθετήσει μία «πράσινη» προσέγγιση εμπνευσμένη από τη φύση, μια σειρά από κτίρια που ενώνονται με ειδικά διαμορφωμένους χώρους με φυτά, περίπτερα από μπαμπού και εσωτερικούς καταρράκτες.
Grand Egyptian Museum, Giza, Egypt
Μετά από χρόνια καθυστερήσεων και κόστος που ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο δολάρια το Grand Egyptian Museum φιλοξενεί μερικά από τα πολυτιμότερα αντικείμενα της ανθρώπινης ιστορίας.
Σχεδιασμένο από τους αρχιτέκτονες Heneghan Peng, η δομή των 5,2 εκατομμυρίων τετραγωνικών ποδιών διαθέτει εκθεσιακούς χώρους, κέντρο διατήρησης και ένα αίθριο ειδικά διαμορφωμένο για να στεγάσει το τεράστιο άγαλμα του Ραμσή ΙΙ.
Φωτογραφίες: Abrahamic Family House, Abu Dhabi
Διαβάστε ακόμα στο intronews.gr
Μανιτάρια is the new leather: Γιατί αυτός ο μύκητας είναι τόσο θαυματουργός;
Σπουδαία ανακάλυψη για την νόσο του Alzheimer: Φάρμακο επιβραδύνει τον εκφυλισμό του εγκεφάλου