Διανύουμε μια περίοδο όπου ο μινιμαλισμός είναι αρκετά δημοφιλής σαν κίνημα, σε όλες του τις εκφάνσεις. Ένα κίνημα που βασίζεται στις αρχές του minimalism, είναι το tiny house movement – ένα κίνημα που προάγει την διαβίωση σε μικροσκοπικά σπίτια, τα οποία διαθέτουν όλες τις ανέσεις αλλά με έναν πολύ λειτουργικό τρόπο. Η Beverley D’Silva, εξερευνά τους λόγους για τους οποίους εν τέλει…το μικρότερο μέγεθος είναι κάποιες φορές καλύτερο.
Μια επανάσταση έχει ξεκινήσει για τα καλά στον κόσμο του home design, ένα αρχιτεκτονικό και κοινωνικό κίνημα το οποίο μας καλεί να ζήσουμε σε μικρότερα σπίτια και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια trends. Μια γρήγορη ματιά στο Instagram αρκεί για να κατανοήσουμε πόσο viral έχουν γίνει αυτά τα μικροσκοπικά σπίτια – αφού το hashtag #tinyhouse, έχει περίπου 2.5 εκατομμύρια σχετικά ποστ.
5 τάσεις στην εσωτερική διακόσμηση που θα κυριαρχήσουν το 2022
Ακολουθούν δεκάδες ντοκιμαντέρ αλλά και τηλεοπτικές σειρές, όπως το Netflix show, Tiny House Nation αλλά και μια σειρά που ερευνά το συγκεκριμένο κίνημα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με παρουσιαστή τον George Clarke.
Ένας από τους πιο high-profile εκπροσώπους του κινήματος είναι ο Elon Musk, ο πολυδισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Tesla. Ο Musk, εκτόξευσε την δημοφιλία των tiny houses, όταν ο ίδιος νοίκιασε ένα στην Boca Chic του Τέξας, την περίοδο που προετοιμαζόταν για το project του SpaceX. Ο ίδιος τότε τουίταρε:«Νιώθω περισσότερο σαν στο σπίτι μου σε ένα μικρό χώρο».
Με τον ίδιο τρόπο που ο μινιμαλισμός και η διαδικασία του να απαλλάσσεσαι από περιττά αντικείμενα, καταπολεμούν τον υπερκαταναλωτισμό, έτσι και το tiny house movement βρήκε την σωστή στιγμή. Η ιδέα του να έχεις μικρότερο χώρο και λιγότερα υπάρχοντα, μπορεί να δημιουργήσει περισσότερη ελευθερία στην καθημερινότητα μας για πιο σημαντικά πράγματα, έχει σίγουρα εξάψει το ενδιαφέρον του κόσμου.
Οι ρίζες του κινήματος, παρατηρούνται πίσω στον 19ο αιώνα, όταν ο φυσιοδίφης και ερευνητής Henry David Thoreau, έγραψε το βιβλίο Walden (1854) με σκοπό να προάγει τον απλό τρόπο ζωής σε ένα πιο φυσικό περιβάλλον. Ο Jay Shafer επίσης, που θεωρείται ο νονός του κινήματος, εισήγαγε τον όρο όταν ο ίδιος έχτισε ένα μικροσκοπικό σπίτι πάνω σε τροχούς και στην συνέχεια έγραψε το βιβλίο The Small House Book (1999).
Οι λάτρεις των…λιλιπούτειων σπιτιών, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο πόσο φιλικά είναι στο περιβάλλον, αφού χρειάζονται λιγότερα υλικά για να χτιστούν, απαιτούν λιγότερη κατανάλωση ενέργειας – χρησιμοποιούν 20 με 30% λιγότερη ενέργεια από ένα συμβατικό σπίτι. Επιπλέον, παρά το μικρό μέγεθος τους, είναι κατάλληλα για εγκατάσταση ηλιακών πάνελ και αιολική ενέργεια, γεγονός που επιτρέπει στον ιδιοκτήτη να ζει εκτός αστικού τοπίου.
Επίσης, είναι σχεδιασμένα για να μετακινούνται και να μπορούν να εγκατασταθούν οπουδήποτε μέσα στη φύση. Τέλος, είναι οικονομικά, μεταφερόμενο, οικολογικό, συλλογικό και δεν φορολογείται. Τι άλλο να θελήσει κανείς;
Ο τρόπος ζωής και οι ηθικές αξίες, αποτελούν τους δυο βασικούς παράγοντες αυτού του κινήματος: όσοι επιλέγουν να γίνουν μέρος του tiny house movement, είναι υπέρμαχοι της ενδυνάμωσης των τοπικών κοινοτήτων, της προστασίας του περιβάλλοντος ή η επιθυμία να περάσει κανείς περισσότερο χρόνο με την οικογένεια του. Μερικοί, απλά προτιμούν τα μικροσκοπικά σπίτια εξαιτίας του ιδιαίτερου design τους.
Στην Αμερική, ήδη 100.000 πολίτες έχουν επιλέξει τον συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Η πανδημία διαδραμάτισε σίγουρα σημαντικό ρόλο στην μετάδοση του κινήματος, αφού έκανε πιο βαθιά την επιθυμία των ανθρώπων να επανασυνδεθούν με την φύση, αφού παγιδεύτηκαν μέσα στις πόλεις.
Πηγή: CNN