Ένα από τα πιο πολύτιμα μπλε διαμάντια που έχουν βγει ποτέ σε πλειστηριασμό, θα μπορούσε να πουληθεί για περισσότερα από 48 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την εταιρεία κοσμημάτων Sotheby. Με το όνομα The De Beers Cullinan Blue, είναι το μεγαλύτερο διαμάντι σε ζωηρό μπλε χρώμα που έχει βγει ποτέ προς πώληση. Το 15.10 καρατίων διαμάντι, κατέχει επίσης ρεκόρ ως το πιο αψεγάδιαστο διαμάντι του είδους του, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Διαμαντιών (GIA), το οποίο εξέδωσε σχετικό δελτίο τύπου.

Το ινστιτούτο, περιέγραψε το διαμάντι ως εξαιρετικά σπάνιο, ενώ η εταιρεία Sotheby, πρόσθεσε πως μόνο πέντε ακόμη, άνω των 10 καρατίων έχουν βγει σε πλειστηριασμό στο παρελθόν. Κανένα ωστόσο δεν ήταν 15 καράτια.

Το σπάνιο διαμάντι, βρέθηκε στο ορυχείο Cullinan, στην Νότια Αφρική, το 2021 και έκτοτε έχει λάβει τις μεγαλύτερες βαθμολογίες σύμφωνα με τα δεδομένα με τα οποία εκτιμώνται τα έγχρωμα διαμάντια. Η GIA, το κατέταξε στην κατηγορία fancy vivid blue, η οποία είναι η υψηλότερη βαθμολογία που μπορεί να λάβει για το χρώμα του ένα διαμάντι και την έχει λάβει μόνο το 1% του συνολικού αριθμού των διαμαντιών που ελέγχθηκαν από την εταιρεία.

Η Luis Vuitton αποφάσισε να ανεβάσει τις τιμές της – Ποιος είναι ο λόγος

Τα μπλε διαμάντια οποιουδήποτε είδους, είναι πολύ σπάνια στην αγορά, ωστόσο το συγκεκριμένο, είναι το πιο σπάνιο από όλα. Τίποτα όμοιο του δεν έχει βγει σε πλειστηριασμό τα τελευταία χρόνια, δήλωσε η διευθύντρια του παραρτήματος της Sotheby, Patti Wong.

Το συγκεκριμένο ορυχείο, έχει παράξει μια σειρά πολύτιμων διαμαντιών, συμπεριλαμβανομένου και του γνωστού ως Cullinan Diamond, 3.106 καρατίων, το οποίο ανακαλύφθηκε το 1905 και είναι το μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου, σύμφωνα με το Μουσείο Διαμαντιών της Cape Town, στην Νότια Αφρική.

Πηγή: CNN