Τα τσόκαρα έχουν επιστρέψει τόσο δυναμικά που μεγάλοι οίκοι μόδας τα εντάσσουν στις συλλογές τους. Η προέλευση τους δεν είναι απόλυτα σαφής, γνωρίζουμε όμως ότι το παλαιότερο σωζόμενο παράδειγμα του παραδοσιακού ολλανδικού clog ή klomp χρονολογείται από τις αρχές του 13ου αιώνα στο Άμστερνταμ. Την δεκαετία του 70΄τα παπούτσια με την ξύλινη σόλα, γνώρισαν μεγάλη επιτυχία αφού ταίριαζαν απόλυτα με το υπόλοιπο στυλ της εποχής, τις μακριές φούστες και τα τζιν παντελόνια.

Τότε, εταιρείες όπως  Gucci και MIA είχαν κυκλοφορήσει τις δικές τους εκδοχές των clogs. Αργότερα βέβαια, από fashion statement μετατράπηκε σε ένα αντιαισθητικό παπούτσι που προοριζόταν κυρίως για αγροτικές εργασίες και δεν είχε καμία σχέση με την μόδα.

τσόκαρα

Το 2007, το σχεδιαστικό δίδυμο Viktor and Rolf παρουσίασαν παραδοσιακά, ψηλοτάκουνα τσόκαρα τα οποία είχαν διακοσμήσει για την συλλογή τους SS07 με τον Karl Lagerfeld και τον οίκο Chanel να ακολουθεί τρία χρόνια αργότερα.
Η art director του Dior, Maria Grazia Chiuri, λάνσαρε τα τσόκαρα Diorquake και ο Hermès κυκλοφόρησε μια κομψή έκδοση του παπουτσιού όπου «η χρησιμότητα συναντά την αισθητική». Βέβαια, τα τσόκαρα έχουν φανατικούς πολέμιους όπως ο Christian Louboutin, ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τις πιο χαρακτηριστικές γόβες του κόσμου, εκείνες με την κόκκινη σόλα και το λεπτό τακούνι, φαίνεται πως απεχθάνεται αυτού του είδους τα παπούτσια, πράγμα αναμενόμενο με βάση την αισθητική του.

Το 2021, εν μέσω πανδημίας, ήταν μία χρονιά που παπούτσια όπως τα Birkenstock και τα Crocs είδαν τις πωλήσεις τους να εκτοξεύονται και αυτό οφείλεται κυρίως σε δύο παράγοντες.
Αφενός, η πανδημία έδειξε τον δρόμο για πιο άνετες και πρακτικές λύσεις χωρίς να δίνεται μεγάλη βαρύτητα στο στυλ. Εξάλλου, τον περισσότερο καιρό τον περνούσαμε κλεισμένοι στο σπίτι. Αφετέρου, τα κινήματα για την ισότητα των δύο φύλων θέλουν να πάψει η γυναίκα να είναι εγκλωβισμένη στην θηλυκή της εικόνα και να επιλέξει ρούχα που την κάνουν να νιώθει άνετη και με αυτοπεποίθηση χωρίς να πρέπει να υπακούει σε κοινωνικούς κανόνες για το τι είναι όμορφο και τι όχι.

https://www.intronews.gr/i-nicole-mclaughlin-metamorfonei-kathimerina-antikeimena-se-fashion-items/styl/

Ενδεικτικό της αύξησης της ζήτησης είναι ότι τον Οκτώβριο του 2021, το Lyst ανέφερε ότι οι αναζητήσεις για τσόκαρα αυξήθηκαν συνολικά κατά 124% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι αναζητήσεις για ξύλινα τσόκαρα, αυξήθηκαν κατά 65% μέσα σε έναν μήνα. Η Crocs ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της προβλέπεται να διπλασιαστούν μέχρι το 2026. Τόσο τα Birkenstock όσο και τα Crocs έχουν ξεκινήσει πολλές συνεργασίες με μεγάλους οίκους μόδας όπως Valentino, Jil Sander και Balenciaga.

Δείτε ιδέες για να τα φορέσετε.

 

τσόκαρα

τσόκαρα

τσόκαρα

τσόκαρα

τσόκαρα

 

τσόκαρα

 

τσόκαρα

Φωτογραφίες: Pinterest