Περιεχόμενα
Πολλά ακούγονται για την καφεΐνη και την επίδρασή της στον οργανισμό μας, τι ισχύει, όμως στην πραγματικότητα;
Διαβάσαμε μελέτες και επιστημονικές έρευνες και καταλήξαμε ότι μερικά από όσα ακούμε για τον καφέ, το αγαπημένο μας ρόφημα, είναι στην πραγματικότητα μυθος.
Συγκεντρώσαμε πληροφορίες για τους 5 πιο διαδεδομένους μύθους για την καφεΐνη και τους καταρρίπτουμε μία για πάντα.
Μην ξεχνάς ότι καφείνη δεν έχει μόνο ο freddo espresso σου αλλά και το τσάι, το αναψυκτικό τύπου κόλα και το ενεργειακό ποτό που καταναλώνεις.
Πάμε να καταρρίψουμε τους πιο διαδεδομένους μύθους για την καφεΐνη, λοιπόν.
*Το παρόν άρθρο είναι ενημερωτικού και όχι ιατρικού χαρακτήρα. Ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και το τι επίδραση μπορεί να έχει σε εσένα η καφεΐνη καλύτερα να το συζητήσεις με τον γιατρό σου, εάν παρατηρείς ασυνήθιστες αντιδράσεις του σώματός σου σε αυτή.
Η καφεΐνη σου κάνει κακό
Οι έρευνες έχουν αποδείξει ό,τι από τα περισσότερα για τα οποία έχει κατηγορηθεί η καφεΐνη, κρίθηκε τελικά «αθώα».
Κάποτε, θεωρείτο ότι ο καφές συμβάλλει στην οστεοπόρωση. Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν δείξει πως ενώ όντως επηρεάζει την υγεία των κοκάλων μας, οι ποσότητες καφεΐνης που θα μπορούσαν να προκαλέσουν οστεοπόρωση είναι στην πραγματικότητα τεράστιες.
Μάλιστα, η καφεΐνη μπορεί να κάνει στην πραγματικότητα ακόμη και καλό, καθώς έχει αποδειχθεί πως έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Η καφεΐνη θα αναπληρώσει τον χαμένο σου ύπνο
Το μόνο πράγματα που μπορεί να αναπληρώσει τις ώρες ύπνου που έχασες είναι το να πέσεις να κοιμηθείς. Τίποτα άλλο.
Ο καφές θα σε κάνει απλά να αισθανθείς ότι είσαι σε επαγρύπνηση, με όση ενέργεια σου έχει απομείνει παρά την έλλειψη ξεκούρασης.
Δεν σου δίνει περισσότερη ενέργεια, απλώς σε κάνει να αισθάνεσαι πιο ενεργητικός και σε παρακινεί να χρησιμοποιήσεις όσες δυνάμεις έχεις. Σύντομα, όταν η επίδραση της καφεΐνης εξασθενίσει, θα νιώθεις το ίδιο αν όχι και περισσότερο κουρασμένος από πριν.
Πώς εξηγείται επιστημονικά; Ο οργανισμός μας φιλοξενεί μία ορμονη που λέγεται αδενοσίνη, η οποία «ενημερώνει» τον εγκέφαλό μας πότε είναι ώρα για ύπνο. Αυτό που κάνει η καφεΐνη είναι να προσκολλάται στον υποδοχέα της αδενοσίνης και να την «μπλοκάρει», με αποτέλεσμα να μην αισθανόμαστε τόσο ότι έχουμε την ανάγκη ξεκούρασης.
Ωστόσο, όσο και να προσπαθείς να «ξεγελάσεις» τον οργανισμό σου με την καφεΐνη, συνεχίζει να έχει την ανάγκη του ύπνου και για να την ισοσταθμίσει, θα αρχίσεις να παρατηρήσεις να κάνει «slow down». Θα έχεις δυσκολία συγκέντρωσης και άλλα παρόμοια θέματα, μέχρι να αρχίσεις να ξεκουράζεσαι όσο απαιτεί το σώμα σου.
Με τον καφέ αποτοξινώνεται ο οργανισμός σου
Αρχικά, θα πρέπει να απομυθοποιήσουμε γενικά το concept της «αποτοξίνωσης». Καλύτερα να προσέχουμε γενικά τι βάζουμε στον οργανισμό μας, παρά να προσπαθούμε με μανία να τον «καθαρίσουμε» έπειτα.
Ό,τι μπαίνει στο στομάχι μας, ξεκινά αμέσως να μεταβολίζεται. Άσε καλύτερα την «αποτοξίνωση» να την αναλάβουν τα νεφρά ή το συκώτι μας. Γι’ αυτό υπάρχουν, εξάλλου.
Ακόμη και εάν η αποτοξίνωση ήταν κάτι το θεμιτό, ο καφές δεν θα την καθιστούσε δυνατή.
Προτίμησε, εναλλακτικά, να πίνεις αρκετό νερό ώστε να ενυδατώνεις τα όργανα που είναι υπεύθυνα να αποβάλλουν τις τοξίνες.
Η καφεΐνη σε αφυδατώνει
Αυτός είναι ένας ισχυρισμός «παγίδα». Η καφεΐνη αυτή καθ’εαυτή δεν αδυνατώνει αλλά είναι διουρητική. Σε στέλνει, δηλαδή, πιο συχνά, στην τουαλέτα. Έτσι, αποβάλλεις περισσότερο νερό από όσο συνήθως.
Ωστόσο, με το να πιεις απλά λίγο παραπάνω νερό είσαι εντελώς οκ.
Έχει υπόψη ότι όσο περισσότερη ζάχαρη έχει ο καφές σου, τόση περισσότερη ανάγκη να πιεις νερό θα αισθάνεσαι.
Ο καφές είναι εθιστικός
Η καφεΐνη δεν κατατάσσεται ανάμεσα στις εξαρτησιογόνες ουσίες. Εάν πίνεις καφέ μέρα καφέ θα έχεις το επόμενο πρωί μία έντονη ανάγκη να πιεις και θα εμφανίσεις συμπτώματα «στέρησης» εάν δεν το κάνεις (όπως πονοκέφαλο), όμως πρόκειται απλώς για μία συνήθεια.
Αφήνοντας να περάσουν μερικές μέρες ο οργανισμός σου θα «ξεχάσει» την ανάγκη για καφεΐνη και θα ξυπνάς χωρίς να χρειάζεσαι καφέ για να «ανοίξει» το μάτι.
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Squirting: Πώς μπορείς να το πετύχεις στη σύντροφό σου – Είναι τελικά ζήτημα βιολογίας ή τεχνικής;
Mαύρισμα; Τέλος – Η ηλιοθεραπεία είναι ό,τι χειρότερο για την επιδερμίδα σου
Ενεργειακά ποτά: τι περιέχουν, κάνει να τα πίνουμε, συνδυάζονται με αλκοόλ; Διατροφολόγος απαντά