Μυαλό. Ίσως πιο περίπλοκο από το Σύμπαν ή τα βάθη της θάλασσας. Ή μήπως είναι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο περίπλοκο; Για να μην έρθουμε αντιμέτωποι με αλήθειες που δε θα μπορούσε να τις διαχειριστεί; Ή μήπως το Σύμπαν είναι απλά το μυαλό ενός ανώτερου όντος και κάθε ένας από μας είναι ένας νευρώνας της μνήμης του; Δεν έχουμε ιδέα γιατί πήρε τέτοια συνωμοσιολογική στροφή αυτός ο πρόλογος, δεν είχαμε τέτοια πρόθεση, οπότε θα επαναφέρουμε το τρένο στις ράγες.
Ο μεγαλύτερος φόβος των ανθρώπων, δεν είναι ο θάνατος. Είναι η πορεία προς τη φθορά και την πνευματική και σωματική κατάπτωση για να έρθει ο θάνατος. Κι άντε, την αδυναμία του σώματος, με ένα δυνατό μυαλό, την κουμαντάρεις. Ένα μυαλό που τα χάνει όμως, κανένα γυμνασμένο σώμα δε μπορεί να το κουμαντάρει.
Γι’ αυτό και όλη μας τη ζωή παλεύουμε να κρατήσουμε το μυαλό μας στα καλά του, να μην έχουμε μεγάλη απώλεια πέραν της φυσιολογικής που φέρνει το γήρας. Άλλοι λύνουν παζλ, άλλοι σταυρόλεξα, γενικώς ψάχνουμε ασκήσεις για να το ακονίσουμε. Κι έχουμε όλοι μας δει συγγενείς να οδηγούνται προς τον θάνατο τη στιγμή που αφήνουν το μυαλό τους να γλιστρήσει.
Σαν ο αλγόριθμος στο Instagram να γνωρίζει αυτή τη διαρκή μας ανησυχία, εμφάνισε το ακόλουθο βίντεο, όπου δείχνει μια άσκηση των δαχτύλων και όποιος την καταφέρει, δεν έχει να φοβάται τίποτα για Αλτσχάιμερ και φθορά της μνήμης.
Σταυρώνεις το τρίτο δάχτυλο πάνω από το δεύτερο, ακουμπάς τον αντίχειρα με τον παράμεσο και κρατάς όρθιο το δαχτυλάκι. Αν μπορείς να το κουνήσεις χωρίς να κουνηθούν τα άλλα δάχτυλα, τότε προχώρα άφοβα.
Αν δεν το καταφέρεις, μην ταραχτείς. Δεν σημαίνει κάτι. Ίσως χρειάζεσαι εξάσκηση, ίσως είσαι πολύ κουρασμέν@, ίσως όμως και να πρέπει να τσεκάρεις τη γνωστική σου ικανότητα, να δεις αν το μυαλό σου έχει κάποια σημάδια.
Κι αφού σου ταράξαμε την Τσικνοπέμπτη, δεν είναι κάτι δύσκολο, μην αγχωθείς. Ή μπορείς να μην το κάνεις και να επιλέξεις την ηρεμία της άγνοιας.