Περιεχόμενα
Οι χαμηλές αμοιβές, οι κακές εργασιακές συνθήκες, οι τοξικοί συνάδελφοι ή οι συνάδελφοι που «φορτώνουν» τη δουλειά τους στους άλλους είναι σίγουρα ό,τι χειρότερο μπορεί να συναντήσει κανείς σε ένα εργασιακό πλαίσιο. Ωστόσο, ένα κοινό χαρακτηριστικό σε όλες τις δουλειές που ενδέχεται να κάνουν τους ανθρώπους δυστυχισμένους είναι ένα: η μοναχικότητα.
Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη της ευτυχίας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, οι θέσεις εργασίας που απαιτούν λίγη ή ελάχιστη ανθρώπινη αλληλεπίδραση και δεν δίνουν ευκαιρίες για να δημιουργηθούν ουσιαστικές σχέσεις με συναδέλφους αποτελούν τις πιο «δυστυχισμένες», όπως για παράδειγμα σεκιούριτι σε νυχτερινές βάρδιες ή οδηγοί φορτηγών.
Η επίμονη μοναξιά προκαλεί αυξανόμενη απογοήτευση
Αλλά ακόμη και σε εργασίες διανομής, όπως κούριερ, στις οποίες οι υπάλληλοι δεν έρχονται σχεδόν ποτέ σε επαφή με συναδέλφους, η επίμονη μοναξιά προκαλεί αυξανόμενη απογοήτευση. «Το αίσθημα της αποσύνδεσης από τους άλλους στη δουλειά δεν είναι μόνο ένα ψυχολογικό πρόβλημα», δήλωσε στο CNBC ο Δρ. Ο Robert Waldinger, καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. «Όπως δείχνουν άλλες μελέτες, η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου με την πάροδο της ηλικίας σε παρόμοιο βαθμό με το κάπνισμα, την παχυσαρκία και την έλλειψη άσκησης. Όταν σε ενθαρρύνουν να εργάζεσαι σε ομάδες, είναι πιο εύκολο να χτίσεις θετικές σχέσεις με τους συναδέλφους σου», συμπλήρωσε ο Waldinger.
«Πιο παραγωγικοί οι άνθρωποι που έχουν φίλους – συναδέλφους»
Αν οι διευθυντές πιστεύουν ότι η παραγωγικότητα πέφτει όταν οι εργαζόμενοι βρίσκονται μαζί στην ίδια αίθουσα και συνομιλούν ή γελούν, κάνουν λάθος , σύμφωνα με τον συνάδελφο του Waldinger, Marc Schulz, αναπληρωτή διευθυντή της μελέτης και συν-συγγραφέα του βιβλίου The Good Life. Κι αυτό γιατί συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. «Μια μελέτη του 2022 δείχνει ότι οι άνθρωποι που έχουν έναν καλό φίλο στο γραφείο είναι πιο παραγωγικοί και πιο αφοσιωμένοι στη δουλειά από εκείνους που δεν έχουν», υποστηρίζει ο καθηγητής.