Μπορεί να έχετε ακούσει την προειδοποίηση «μη βάζετε στα αυτιά σας τίποτε μικρότερο από τον αγκώνα σας». Μπορεί, πάλι, να έχετε ακούσει κι εσείς κάποια ανατριχιαστική ιστορία για εκείνη τη φίλη φίλου που έσπασε το τύμπανο της με μια μπατονέτα.
Κι όμως… Αν και αυτού του είδους οι τραυματισμοί στο αυτί είναι «αρκετά ασυνήθιστοι», μπορεί κάλλιστα να είναι σοβαροί, λέει ο ωτορινολαρυγγολόγος Δρ. Σεθ Σβουάρτζ Schwartz. Και όταν συμβαίνουν, συχνά φταίνε οι μπατονέτες.
Το πρόβλημα με τις μπατονέτες
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να καταλάβουμε για τα αυτιά μας είναι ότι το κερί τους δεν είναι εχθρός που πρέπει να εξαλειφθεί, λέει η Δρ Alexandra Quimby, ωτορινολαρυγγολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Upstate στη Νέα Υόρκη.
Η κολλώδης αυτή ουσία στα αυτιά, που αποτελείται από εκκρίσεις λιπαρότητας, ιδρώτα και νεκρά κύτταρα, προστατεύει το ευαίσθητο εσωτερικό αυτί, παγιδεύοντας ερεθιστικούς παράγοντες όπως βρομιά, σκόνη, βακτήρια και μύκητες και ρυθμίζοντας την υγρασία.
Το κερί βοηθά επίσης στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος από το εσωτερικό του αυτιού, λέει ο Δρ Σβουάρτζ. Καθώς κάνετε ντους ή καθώς κινείτε το σαγόνι σας την ώρα που μιλάτε ή μασάτε, το κερί του αυτιού σας μεταφέρει τα νεκρά αυτά κύτταρα προς το εξωτερικό αυτί, απ’ όπου και θα φύγουν.
Εάν προσπαθήσετε να αφαιρέσετε το κερί με μπατονέτες, κινδυνεύετε να ερεθίσετε το ευαίσθητο δέρμα του εσωτερικού αυτιού σας, λέει η Δρ Χαε-Οκ Άνα Κιμ, γιατρός που ειδικεύεται στη θεραπεία παθήσεων του εσωτερικού αυτιού στο Ιατρικό Κέντρο Irving του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.
Και αυτό μπορεί να κάνει το αυτί σας να παράγει περισσότερο κερί για να προστατεύσει το ευάλωτο πλέον δέρμα.
Οι μπατονέτες μπορούν επίσης να σπρώξουν το κερί βαθύτερα στον ακουστικό πόρο, όπου μπορεί να υπάρξει συσσώρευση, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως ο κνησμός, ο πόνος ή ζάλη. Ακόμη και προβλήματα στην ακοή.
Άλλες μέθοδοι για να καθαρίσετε τα αυτιά σας
Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τα αυτιά σας καθαρά και υγιή είναι να αφήσετε το κερί ήσυχο, λένε οι ειδικοί.
Αλλά αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στην παρόρμηση να ξύσετε λίγο το αυτί σας (και ποιος μπορεί; Το αυτί είναι γεμάτο νευρικές απολήξεις που, όταν διεγείρονται, μπορεί να είναι εξαιρετική απόλαυση), οι ειδικοί έχουν συμβουλές για το πώς να τα καθαρίσετε με ασφάλεια.
Χρησιμοποιήστε μια πετσέτα. Μπορείτε να σκουπίζετε το εξωτερικό του αυτιού με ένα υγρό πανί, όπως ακριβώς θα σκουπίζατε και άλλα μέρη του σώματός σας. Αλλά μόνο το εξωτερικό μέρος το οποίο μπορείτε να φτάσετε, τίποτα πιο βαθιά…
Δοκιμάστε σταγόνες στα αυτιά. Για να βοηθήσετε το αυτί σας με τη φυσική διαδικασία αυτοκαθαρισμού του, μπορείτε να χρησιμοποιείτε ωτικές σταγόνες χωρίς συνταγή. Οι σταγόνες αυτές τείνουν να είναι καλύτερες για όσους έχουν από μόνοι τους πιο ξηρό κερί, καθώς λειτουργούν μαλακώνοντας το κερί και διευκολύνοντας την απομάκρυνσή του.
Αποφύγετε τα αυτοσχέδια εργαλεία. Πέρα από τις μπατονέτες, οι ειδικοί προειδοποιούν να μην χρησιμοποιείτε κανένα άλλο εργαλείο για να ξύσετε ή να καθαρίσετε τα αυτιά σας. Ούτε συνδετήρες, ούτε βουρτσάκια, ούτε τίποτα, λέει o Δρ. Σβουάρτζ.
Aν δεν μπορείτε να αντισταθείτε με τίποτα στις μπατονέτες, χρησιμοποιήστε τις με υπευθυνότητα.
«Αν τις χρησιμοποιείτε για να απορροφήσετε λίγη υγρασία ακριβώς γύρω από το άνοιγμα του αυτιού σας, μάλλον είναι εντάξει», λέει η ωτορινολαρυγγολόγος Χαε-Οκ Άνα Κιμ,. Αλλά δεν πρέπει να πάει πιο βαθιά από αυτό.
Και εάν τα αυτιά σας πονάνε, σας φαγουρίζουν ή τα αισθάνεστε βουλωμένα, πηγαίνετε σε έναν γιατρό που μπορεί να διαγνώσει τυχόν απόφραξη και να την αφαιρέσει με ασφάλεια. Αυτή είναι «η λιγότερο επικίνδυνη προσέγγιση», τονίζει.
Πηγή: New York Times
Photo Credit: Shutterstock